Connect with us
Hirdetés

technokrata

Megoldás az emelkedő energiaárakra

hőszigetelés festék

LifeStyle

Megoldás az emelkedő energiaárakra

Megoldás az emelkedő energiaárakra

A gyakran szélsőségessé váló időjárás és az évről évre emelkedő gáz- és villamosenergia-árak miatt egyre jobban előtérbe kerülnek azok a praktikák, amikkel spórolni lehet a rezsiköltségen.

Az egyik leghatékonyabb és legkézenfekvőbb megoldás a ház szigetelésének korszerűsítése. A Piktorfesték hőszigetelő rendszereivel mi is faraghatunk a kiadásainkon, az alacsonyabb energiafelhasználással pedig a környezettudatosság felé is tehetünk egy lépést.

Hatékony hőszigetelés télen-nyáron

A hőszigetelés lényege, hogy megtartsa a lakásban lévő kellemes hőmérsékletet. Nem korlátozódik le kifejezetten a hideg vagy a meleg elleni védelemre, hanem mindkettő ellen hatékonyan lép fel. A tikkasztó nyarak során egyre többször kell bekapcsolni a légkondicionáló berendezést, ha kellemes hűvöset szeretnénk otthonunkba. Ezeknek a szerkezeteknek a működéséhez pedig rengeteg áramra van szükség, még a modernebb berendezések esetében is.

Ha azonban a lakás falai megfelelően szigeteltek, a klíma folyamatos üzemelése nélkül is megőrizhető az emberi szervezet számára ideális hőmérséklet.

Ugyanez igaz a hideg téli hónapokra. Egy korszerű szigeteléssel ellátott ház rezsiköltsége számottevően alacsonyabb lehet a hideg évszakban, mint egy elavult szigetelési rendszerrel rendelkező otthoné.

Hogyan érdemes szigetelni?

Egy ház teljes körű szigetelése költséges vállalkozás lehet, ami azonban az évek során biztosan megtérül. Ugyanakkor tény, hogy egy egyszeri nagy kiadásról van szó, így érdemes lehet mérlegelni, mielőtt belevágunk a munkálatokba. Az első és legfontosabb terület, aminek a szigetelésével foglalkozni kell, az a ház homlokzata. Ha kompromisszumos megoldást keresünk az anyagi lehetőségek vagy egyéb körülmény miatt, akkor mindenképp a külső falak szigetelését kell először megoldani. Ez bír ugyanis a legnagyobb hatással a beltéri hőmérsékletre.

Ha teljes körű szigetelésben gondolkodunk, akkor a pince mennyezeti szigetelését is meg kell oldani, ami főleg a téli hónapokban fontos, hiszen onnan is érkezik hideg levegő a lakótérbe.

Ipari környezetben, gyárak esetén különféle berendezések, gépek és csövek szigetelése is nagy jelentőséggel bír, egy átlagos lakóháznál azonban ez elhanyagolható befolyással bír csupán.

Nézzük a matekot!

A szigetelés korszerűsítése jó befektetésnek számít egy családi ház esetében, azonban mielőtt nekiállnánk, érdemes megnézni, hogy mennyi a projekt megtérülési ideje, és hogy mekkora egyszeri kiadással kell számolni. A minőségi alapanyagok és a munkadíj sem olcsó, ráadásul mindkettő gyors ütemben növekszik, így arra is oda kell figyelni, hogy amit az előzetes tervezés során kiszámoltunk, az az összeg esetleg a megvalósítás pillanatában jelentősen magasabb lesz.

Nagy általánosságban elmondható, hogy egy jó minőségben kivitelezett hőszigetelés 5-10 év alatt hozza vissza az árát, de ezt a számot rengeteg körülmény befolyásolja, amit előzetesen alaposan fel kell mérni.


További friss híreket talál a Technokrata főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

További LifeStyle

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés
Hirdetés