Connect with us
Hirdetés

technokrata

A torokfájás nem betegség, hanem egy tünet, amit kezelni kell!

torokfájás kezelése tünetei

LifeStyle

A torokfájás nem betegség, hanem egy tünet, amit kezelni kell!

A torokfájás nem betegség, hanem egy tünet, amit kezelni kell!

A torokfájás hátterében rengeteg különböző ok állhat. Az eredete lehet az enyhébb megfázástól a súlyosabb elváltozásokig sok minden. Ha több napig fennáll, mindenképpen szükséges felkeresni az orvost, aki kideríti, mi áll a háttérben, és ennek ismeretében elkezdi a kezelést is.

Az enyhébb eredetű torokfájások kezelésére, illetve megelőzésére beszerezhetünk a Patikatt.hu kínálatából torokfájás elleni termékeket. Ezek segíthetnek a tünetek csökkentésében, valamint azok elmúlásának felgyorsításában is.

Mit értünk torokfájás alatt?

Torokfájást nagyjából mindenki tapasztalt már életében saját magán, ami nem maga a betegség, hanem egy érzés, egy tünet. A torok különböző részein előfordulhatnak a kórképek, amelyekben közös, hogy mindegyik fül-orr-gégész szakorvos területéhez tartozik.

Neki az a feladata minden esetben, hogy megkeresse a kiváltó okokat, és célzottan kezelje a betegséget. Rengeteg különféle betegség esetén jelentkezhet torokfájás, amelyeknek a kezelési módszerei is eltérőek lehetnek.

A torokfájás a szájüregből a garatba vezető szakasz bármelyik pontján jelentkezhet. Ebbe több szerv is beletartozik: a mandula, a nyelőcső, a légcső és a hangszálak is. A pontos diagnózist a szakorvos tudja felállítani.

A torokfájás gyakori jellemzői

Torokfájdalom csecsemőkortól az időskorig bármelyik életszakaszban felléphet. A fájdalom jellege és erőssége azonban eltérő lehet, attól függően, hogy mi a kiváltó ok. Az erőssége is széles skálán mozoghat, az egészen enyhétől az elviselhetetlenség kínszenvedésig bármi előfordulhat.

Bizonyos esetekben kaparó, máskor maró vagy viszkető érzés jelentkezhet a torokban, de van olyan is, hogy egy egész gombócot érzékelünk. A fájdalom van, amikor állandó, de az is megesik, hogy a nyelés vagy a száj nyitása okoz nehézséget, kellemetlenséget.

Most pedig nézzük meg, hogy mik lehetnek a torokfájás leggyakoribb okai!

Mi okozhat torokfájást?

A torokfájás döntő többségében vírusos vagy bakteriális betegségek fellépése esetén jelentkezik. Az influenzavírusnak például számtalan variációja létezik, amelyek többek között lázzal, levertséggel, gyulladásos folyamatokkal és torokfájással is járnak. A tüszős mandulagyulladást baktériumok okozzák, amelynél megjelenik magas láz, levertség és gennyes váladék a mandulákon.

Kevesen tudják, de a stressz is kiválthat torokfájdalmakat. Ha tele vagyunk feszültséggel, az izmaink is görcsösen összehúzódnak. Ez különösen a váll és a nyak körül lehet jellemző, amely által a torok is megfájdulhat.

Nem kell megijedni a tünetek megjelenésekor, hiszen nagyon banális dolog is okozhatja a torokfájást, mint például az, ha hirtelen nagy mennyiségű hideg folyadékot iszunk. De ugyanilyen panaszok alakulhatnak ki forró étel vagy ital fogyasztása után is.

Hangszalagok túlerőltetése jellemző lehet az énekesekre, pedagógusokra, színészekre. Ebben az esetben is a torokfájás lesz a tünet, illetve a rekedtség, ami azonban néhány napos kímélet után elmúlik. Mindig járjunk utána, mi az eredete!


További friss híreket talál a Technokrata főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

További LifeStyle

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés
Hirdetés