Connect with us

Hirdetés

technokrata

A tűzérzékelők jelentősége felbecsülhetetlen

tűzérzékelők

LifeStyle

A tűzérzékelők jelentősége felbecsülhetetlen

A tűzérzékelők jelentősége felbecsülhetetlen

A tűzérzékelők – amelyek valójában füst, hő és gáz érzékelésére is alkalmasak – jelentősége felbecsülhetetlen, hiszen kulcsfontosságúak az emberi élet és vagyon védelmében. Nem szabad takarékoskodni a beszerzésükön, életet menthetnek.

A tűzérzékelők alkalmazása mindenki érdeke

A Riasztobolt.hu kínálatában többféle tűzérzékelő kapható, érdemes körülnézni az oldalon. A tűzérzékelők (füst/gáz/hő) lehetővé teszik a biztonságos körülmények megteremtését mindenki számára.

A háztartásokban előállított hő kémiai folyamatok végeredményeként jön létre. Az égés során azonban olyan kémiai átalakulás megy végbe, amelynek során vegyületek bomlanak és keletkeznek. Ezek egy része szilárd, más része gáznemű. A gázok ártalmasak, sőt egyenesen mérgezőek az egészségre, ezért a belélegzésük veszélyt jelent.

A hő termelésének számos veszélye van

Egyrészt tűz keletkezhet, ha nem figyelünk kellőképpen (parkettára kipattanó szikra, meggyulladó függöny), másrészt a fa és gáztüzelésű fűtőberendezések esetében előfordulhat, hogy az égés következtében keletkező gáz és füst visszaáramlik a lakótérbe. Például ha a kémény huzata nem megfelelő, vagy a fűtőberendezés burkolata hibás, az égéstermékként keletkező gáz és füst visszaáramlik, nagy veszélynek kitéve a helyiségben tartózkodókat.

A gázok (pl. a szén-monoxid) egy része teljesen szagtalan, lehetetlen észlelni, hogy megnövekedett a koncentrációjuk a levegőben.

Eszközök, amelyek a láthatatlan veszélyekre figyelmeztetnek

Szerencsére léteznek olyan eszközök, amelyek a levegőben lévő különféle gázok koncentrációjának mérésére, a füst mértékének jelzésére, a tűz paramétereinek (hő, hősebesség) észlelésére lettek kifejlesztve. Ezek az eszközök eltérő kombinációkban is beszerezhetőek:

  • Léteznek kombinált hő- és füstérzékelők
  • CO- és füstérzékelők
  • Kombinált szén-monoxid és füst vészjelzők
  • Tűz- és hősebesség-érzékelők

Ezek nemcsak azért fontosak, hogy a háztartási fűtőeszközök biztonságosan üzemeltethetőek legyenek. Felügyeletük hozzájárulhat a garázsok, a konyhák, a fürdőszobák, a közösségi terek, az iskolai laborok biztonságához.

Milyen szolgáltatásokat biztosítanak ezek az érzékelők?

  • A CO-érzékelők egy előre beállított egészségügyi határértékhez viszonyítják a szoba levegőjében mérhető koncentrációt, és ha ez átlépésre kerül, akkor jeleznek. A komolyabb készülékek már alkalmasak arra is, hogy a koncentráció növekedését észlelve előzetes jelzést adjanak még egy alacsonyabb szinten, mielőtt az egészségre káros lenne.
  • A tűzérzékelő eszközök több paraméter alapján a helyiségben keletkezett tüzet észlelik. Érzékelhetnek hőt, füstöt, hősebességet.
  • A gázérzékelők a vezetékrendszerbe illesztve riasztás esetén azonnal gondoskodni tudnak a gáz automatikus elzárásáról.

A biztonság, az emberi élet mindennél fontosabb – védjük, óvjuk minden lehetséges eszközzel!


További friss híreket talál a Technokrata főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

További LifeStyle

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés