Connect with us
Hirdetés

technokrata

Jellegzetes magyar édességek nyomában, avagy miért olyan híres a kürtőskalács és a dobostorta?

kürtöskalács magyar sütik sütemények

LifeStyle

Jellegzetes magyar édességek nyomában, avagy miért olyan híres a kürtőskalács és a dobostorta?

A Hungarikum Bizottság 2015. január 29-én döntött arról, hogy a kürtőskalács felkerül a Magyar Értéktárba. A Nemzetközi Kürtőskalács Szaktestület kezdeményezte az Európai Uniónál a sütemény magyar termékként történő nyilvántartásba vételét. 2015. december 3-án a kürtőskalács hivatalosan is felkerült a hungarikumok listájára.

Elsősorban Erdélyben, azon belül is Székelyföldön kedvelt sütemény a kürtőskalács, de amellett, hogy székely, egyszerre erdélyi és magyar finomság is egyben. A világon sok helyen európai édességként árulják, mivel a turizmusnak és a nemzetközi munkamigrációnak köszönhetően nagyon elterjedt.

Utcai árusok kínálatában, fabódékban is gyakran találkozhatunk vele, mivel egyszerűsége folytán könnyen fogyasztható menet közben is. Régebben főleg az ünnepi alkalmakra készült az eredeti erdélyi kürtőskalács receptje alapján az asszonyok szorgos kezei által, de ma már a hétköznapok szerves része.

Külföldön is imádják

A külföldi turisták is imádják a kürtőskalácsot, a kívül ropogós, belül omlós, faszénen sült tészta nagyon népszerű Magyarországon és Erdélyen túl is. Nemcsak az ízét szeretik, hanem különleges tekercses formáját is.

A hagyományos kürtőskalácson kívül ma már számos változatot lehet kapni. Van, ahol fagyitölcsérként is használják, a kürtőskalácsba kanalazott fagyira édes önteteket és gyümölcsöket tesznek.

Ám a minőség megtartása érdekében szabályozni kellett, hogy mit lehet árulni kürtőskalács néven. A szigorításokat 2017 nyarán vezették be, amelyben le van írva többek között az, hogy az árusok csak frissen készíthetik a kürtőskalácsot, amit 4 óra elteltével már nem adhatnak el. Az édes tészta egyenletesen átsült, puha és foszlós, a külső, karamellizált cukormáz pedig fényes és ropogós.

Hagyományos magyar sütemények

Bár nagyon finom és közkedvelt édesség a kürtőskalács, azért a magyar konyha desszertjei nem merülnek ki ennyiben. Számtalan finomság megtalálható a hagyományos magyar sütik listáján is, de fellelhetünk modernebb irányzatokat is a gasztronómiában.

A magyarok híresek a vendégszeretetükről, a fenséges, tartalmas ételeikről ugyanúgy, mint a gyors vendégváró vagy a bonyolultabb elkészítésű süteményeikről. Nem kell messzire mennünk, ha Magyarországon szeretnék enni egy finom desszertet. Minden sarkon találhatunk igényes cukrászdákat, de időnként nem árt saját kezűleg is elkészíteni a süteményeket.

A dobostorta

Öt réteg piskóta, vajas csokoládékrém, roppanós karamell. Ezek az egyik leghíresebb magyar torta, a dobostorta legfontosabb alapanyagai. Megalkotója Dobos C. József, híres pesti cukrászmester volt.

Első alkalommal a Budapesti Országos Általános Kiállításon mutatta be a nagyközönségnek, ahol Erzsébet királyné és I. Ferenc József is a kóstolók között voltak. Más volt, mint az addig megszokott torták, de gyorsan ismertté vált egész Európában.

Ezzel persze nincs vége a magyar sütik sorának, számtalan fantasztikus alkotást ízlelhetünk meg a kürtőskalácson és a dobostortán túl is!


További friss híreket talál a Technokrata főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

További LifeStyle

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés
Hirdetés