Connect with us

Hirdetés

technokrata

Laptop akkumulátor biztonsági tippek

laptop akkumulátor biztonsági tippek

LifeStyle

Laptop akkumulátor biztonsági tippek

Laptop akkumulátor biztonsági tippek

Itt megtudhatja, hogyan vigyázzon laptopja akkumulátorára

A laptop akkumulátorok biztonságos tárolása és üzemeltetése fontos mind az emberek, mind a környezet számára. A helyes használati gyakorlatok betartása segíthet meghosszabbítani az akkumulátorok élettartamát és megelőzni a baleseteket.

Milyen akkumulátorokkal működnek a laptopok?

A modern laptopok főként kétféle akkumulátorral működnek: lítiumion (Li-Ion) és lítium-polimer (LiPo) akkumulátorokkal.

A köztük lévő különbség az akkumulátor alakjában és a kémiai anyag állapotában van. A lítium-ion (Li-Ion) akkumulátorok henger alakúak, és az anyag folyadék formájában van. A lítium-polimer (LiPo) akkumulátorok vékonyak és laposak, és az anyag gél alakú.

A töltés és a biztonság tekintetében mindkét akkumulátortípusra hasonló elvek vonatkoznak.

Akkumulátoros működés

A laptop akkumulátorának élettartamának meghosszabbítása érdekében fontos, hogy kövessen néhány alapvető szabályt:

ne hagyja, hogy 0%-ra híguljon.

Ha az akkumulátor töltetlenül vagy alultöltve marad, az kopást és kapacitásvesztést okozhat. Ha hosszabb ideig nem használja, és töltés nélkül hagyja, azt kockáztatja, hogy nem tudja újra feltölteni, mivel a feszültsége nagyon alacsony szintre csökken. Még ha sikerül is feltölteni hosszabb töltésmentes időszak után, az akkumulátor teljesítménye gyakran romlott, mivel a maximális kapacitás a tervezett maximális kapacitás szintjéhez képest csökkent.

Ha nem tudja feltölteni a laptopját, és az akkumulátor már majdnem lemerült, válassza az Alvás helyett a Kikapcsolás lehetőséget, hogy elkerülje az akkumulátor lemerülésének kockázatát. Így nem áll fenn annak a veszélye, hogy teljesen lemerül.

Kerülje a magas hőmérsékletet

Természetesen a laptopokat arra tervezték, hogy szolgáljanak minket, és ha a tengerparton egy napernyő alatt fekve kell néhány e-mailt írni, tegyük meg. Ne feledje azonban, hogy a laptopok akkumulátorainak rendszeres magas hőmérsékletnek való kitétele jelentősen lerövidítheti az élettartamukat.

Akkumulátortároló

Ha új laptop akkumulátort vásárol, azonnal cserélje ki a régit. Egy akkumulátort, még a vadonatúj akkumulátort sem jó ötlet “tartalékként” otthagyni, mivel a cellák elhasználódnak, a feszültség (V) és a kapacitás csökken.

Természetesen feltételezzük, hogy vannak olyan esetek, amikor hosszabb időre használaton kívül kell hagynia a laptopját. Ha ez a helyzet, gondoskodjon az akkumulátorról, hogy az a lehető leghosszabb ideig bírja.

Tárolja az akkumulátort száraz helyen, szobahőmérsékleten és közvetlen napfénytől távol.

Ha az akkumulátort magas hőmérsékletnek tesszük ki, az előfeltétele az akkumulátor gyorsabb tönkremenetelének. Ezen túlmenően a magas hőmérséklet duzzadáshoz vezethet, ami a lítium-polimer (LiPo) akkumulátoroknál gyakrabban fordul elő.

Ne hagyja túl alacsony vagy túl magas töltöttséggel

Hagyja az akkumulátort körülbelül 70%-on, ha egy ideig (1-3 hónapig) nem tervezi használni.

Akkumulátor újrahasznosítás

Az akkumulátorok újrahasznosítása azért fontos, mert így elkerülhető, hogy a bennük lévő vegyi anyagok a környezetbe kerüljenek.

Az újrahasznosítási folyamat során az újrafelhasználható nyersanyagokat szétválasztják és újrahasznosítják, a többit pedig a vonatkozó hulladékszabályoknak megfelelően kezelik.

Ezért a használhatatlan elemeket a kijelölt helyeken kell leadni. Újrahasznosításra leadhatja őket minden olyan üzletben, ahol elektronikus eszközök kaphatók.


További friss híreket talál a Technokrata főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

További LifeStyle

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés