Connect with us
Hirdetés

technokrata

Laptop akkumulátor biztonsági tippek

laptop akkumulátor biztonsági tippek

LifeStyle

Laptop akkumulátor biztonsági tippek

Laptop akkumulátor biztonsági tippek

Itt megtudhatja, hogyan vigyázzon laptopja akkumulátorára

A laptop akkumulátorok biztonságos tárolása és üzemeltetése fontos mind az emberek, mind a környezet számára. A helyes használati gyakorlatok betartása segíthet meghosszabbítani az akkumulátorok élettartamát és megelőzni a baleseteket.

Milyen akkumulátorokkal működnek a laptopok?

A modern laptopok főként kétféle akkumulátorral működnek: lítiumion (Li-Ion) és lítium-polimer (LiPo) akkumulátorokkal.

A köztük lévő különbség az akkumulátor alakjában és a kémiai anyag állapotában van. A lítium-ion (Li-Ion) akkumulátorok henger alakúak, és az anyag folyadék formájában van. A lítium-polimer (LiPo) akkumulátorok vékonyak és laposak, és az anyag gél alakú.

A töltés és a biztonság tekintetében mindkét akkumulátortípusra hasonló elvek vonatkoznak.

Akkumulátoros működés

A laptop akkumulátorának élettartamának meghosszabbítása érdekében fontos, hogy kövessen néhány alapvető szabályt:

ne hagyja, hogy 0%-ra híguljon.

Ha az akkumulátor töltetlenül vagy alultöltve marad, az kopást és kapacitásvesztést okozhat. Ha hosszabb ideig nem használja, és töltés nélkül hagyja, azt kockáztatja, hogy nem tudja újra feltölteni, mivel a feszültsége nagyon alacsony szintre csökken. Még ha sikerül is feltölteni hosszabb töltésmentes időszak után, az akkumulátor teljesítménye gyakran romlott, mivel a maximális kapacitás a tervezett maximális kapacitás szintjéhez képest csökkent.

Ha nem tudja feltölteni a laptopját, és az akkumulátor már majdnem lemerült, válassza az Alvás helyett a Kikapcsolás lehetőséget, hogy elkerülje az akkumulátor lemerülésének kockázatát. Így nem áll fenn annak a veszélye, hogy teljesen lemerül.

Kerülje a magas hőmérsékletet

Természetesen a laptopokat arra tervezték, hogy szolgáljanak minket, és ha a tengerparton egy napernyő alatt fekve kell néhány e-mailt írni, tegyük meg. Ne feledje azonban, hogy a laptopok akkumulátorainak rendszeres magas hőmérsékletnek való kitétele jelentősen lerövidítheti az élettartamukat.

Akkumulátortároló

Ha új laptop akkumulátort vásárol, azonnal cserélje ki a régit. Egy akkumulátort, még a vadonatúj akkumulátort sem jó ötlet “tartalékként” otthagyni, mivel a cellák elhasználódnak, a feszültség (V) és a kapacitás csökken.

Természetesen feltételezzük, hogy vannak olyan esetek, amikor hosszabb időre használaton kívül kell hagynia a laptopját. Ha ez a helyzet, gondoskodjon az akkumulátorról, hogy az a lehető leghosszabb ideig bírja.

Tárolja az akkumulátort száraz helyen, szobahőmérsékleten és közvetlen napfénytől távol.

Ha az akkumulátort magas hőmérsékletnek tesszük ki, az előfeltétele az akkumulátor gyorsabb tönkremenetelének. Ezen túlmenően a magas hőmérséklet duzzadáshoz vezethet, ami a lítium-polimer (LiPo) akkumulátoroknál gyakrabban fordul elő.

Ne hagyja túl alacsony vagy túl magas töltöttséggel

Hagyja az akkumulátort körülbelül 70%-on, ha egy ideig (1-3 hónapig) nem tervezi használni.

Akkumulátor újrahasznosítás

Az akkumulátorok újrahasznosítása azért fontos, mert így elkerülhető, hogy a bennük lévő vegyi anyagok a környezetbe kerüljenek.

Az újrahasznosítási folyamat során az újrafelhasználható nyersanyagokat szétválasztják és újrahasznosítják, a többit pedig a vonatkozó hulladékszabályoknak megfelelően kezelik.

Ezért a használhatatlan elemeket a kijelölt helyeken kell leadni. Újrahasznosításra leadhatja őket minden olyan üzletben, ahol elektronikus eszközök kaphatók.


További friss híreket talál a Technokrata főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

További LifeStyle

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés
Hirdetés