Connect with us

Hirdetés

technokrata

Programozás alapjai – kinek való és kinek nem?

programozás alapjai kurzus online

LifeStyle

Programozás alapjai – kinek való és kinek nem?

Programozás alapjai – kinek való és kinek nem?

Kódolás a nyári táborban, digitális alkotótáborok, programozás alapjai kurzus gyerekeknek. Bizonyára te is találkoztál már ezekkel a lehetőségekkel és talán el is gondolkoztál rajta, hogy gyermekedet beírasd. De vajon neki való?

Alábbi cikkünkből megtudhatod, hogy milyen kezdeti érdeklődés, korai képességek mutatják, hogy érdemes lehet-e a programozás irányába terelni a gyerekeket.

Programozás alapjai – kinek érdemes belevágni?

Az alábbiakban összegyűjtöttünk négy olyan esetet, amikor érdemes megfontolni egy programozás alapjai kurzust a gyermeked számára.

1. Ha érdekli a technológia

Remek kiindulópontot jelent, ha gyermekedet könnyen lekötik a számítógépek, a mobileszközök és a digitális világ. Amennyiben érdeklődését fejezi ki e téren, az elegendő motivációt jelenthet a programozás alapjainak elsajátításához. Ha gyermeked szeret számítógépes- vagy videojátékokkal játszani és mobil alkalmazásokat használni, akkor bizonyára érdekelni fogja a lehetőség, hogy ne csak felhasználója legyen ezeknek a technológiáknak, de alkotója és fejlesztője is.

2. Ha szereti a rejtvényeket és a kirakós játékot

Gyermeked órákat tölt azzal, hogy rejtvényeket fejtsen meg? Esetleg sok száz vagy ezer darabból álló puzzle kirakásával tölti szívesen szabadidejét? Akkor a programozás alapjainak elsajátítása minden bizonnyal jó időre lekötik majd az érdeklődését. A programozás ugyanis folyamatosan akadályok és feladatok elé állítja gyermeked, amelyeket kreatívan meg kell oldania. Minél összetettebb a feladat, annál több változót (rejtvénydarabot) kell nyomon követniük. Megtanulják, hogyan alkothatnak kódok segítségével, képesek lesznek azonosítani a szerkezeti hibákat (a nem illeszkedő darabokat), valamint megtanulják, hogyan építsenek valamit az alapoktól.

3. Ha kreatív

Bár a programozásnak megvannak a maga szabályai, rengeteg lehetőséget biztosít a szabad alkotásra. A programozás alapjainak elsajátítása után rengeteg lehetőség nyílik a kreatív készségek kibontakoztatására és fejlesztésére. Egyetlen feladat vagy probléma sokféleképpen megoldható, ezzel teret adva a gyermek alkotói képességeinek kibontakoztatására.

4. Ha logikus gondolkodásmódú

A programozás során a gyermekeknek rendszeresen logikai problémákat kell megoldaniuk. Ahhoz, hogy sikeresen vegyék az akadályokat, a feladatokat át kell látniuk és részekre bontva kezelniük, amíg a probléma egészét meg nem oldják. Ha gyermeke analitikus, valamint logikus gondolkodásmódú, és szereti a kihívásokat akkor a programozás alapjai kurzus minden bizonnyal érdekelni fogja.

programozás alapjai kurzus online

programozás alapjai kurzus online

Kinek nem való a programozás?

Bár a programozás alapjainak elsajátítása számos előnnyel jár a gyermekek számára akkor is, ha később nem ebbe az irányba tanulnak tovább, vannak olyan esetek, amikor nem biztos, hogy érdemes belevágni. Ilyen helyzet például, ha a gyermeket teljesen hidegen hagyja a technológia, a számítógépek és minden elektronikai kütyü. Amennyiben gyermeked nehezen fókuszál egy adott dologra, nem szeret huzamosabb ideig egy helyben maradni, és hamar ráun azokra a feladatokra, amelyeket nem tud egyből megoldani, akkor feltehetően nem a programozás lesz a legmegfelelőbb hobbi a számára.

Mit tegyél, ha nem vagy biztos benne?

A gyermekek és érdeklődésük folyamatosan változik, ezért előfordulhat, hogy nem tudod eldönteni érdemes-e belevágnia egy programozás alapjai kurzusba. Erre az esetre is van megoldás. Látogassatok el nyílt napokra és bemutató órákra, ahol a gyermeked belekóstolhat a programozás alapjaiba, te pedig felteheted kérdéseidet az oktatónak. Ha nem akartok rögtön elköteleződni egy teljes féléves tanfolyam mellett, akkor próbáljátok ki a kifejezetten a gyermekek életkorához és érdeklődési köréhez igazított programozó workshopokat vagy táborokat.

Végszó

A digitális világ fejlődésével a programozás egyre értékesebb tudássá válik. Ahogy a nyelvtanulást, a programozás alapjainak megtanulását is érdemes minél fiatalabb korban kezdeni. Egy ilyen kurzus elvégzése számtalan értékes készséggel és képességgel gazdagítja gyermeked eszköztárát, sőt akár a sikeres továbbtanulást és egy jövedelmező karriert is megalapozhat számára.

Bízunk benne, hogy fenti cikkünkkel sikerült segítenünk benne, hogy eldöntsd jó alternatíva lehet-e a programozás alapjainak elsajátítása a gyermeked számára.

Képek forrása: Freepik


További friss híreket talál a Technokrata főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

További LifeStyle

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
hisense
apple
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés