Connect with us

Hirdetés

technokrata

Kaphatók okosotthonok Magyarországon?

okosotthonok

LifeStyle

Kaphatók okosotthonok Magyarországon?

Kaphatók okosotthonok Magyarországon?

Egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek világszerte az okosotthonok, így nem meglepő, hogy Magyarországon is évek óta határozott növekedést mutat az okosotthonok aránya. Lássuk, hogy mitől is lesz egy ház, vagy lakás okosotthon és hogy lehet-e ilyet kapni Magyarországon.

Mi is az az okosotthon?

Az okosotthon kérdése rendkívül összetett dolog. Az okosotthon lényegében egy olyan koncepció, amely magában foglalja mindazokat a technológiai megoldásokat, amelyek lehetővé teszik, hogy az emberek az otthonukat automatizálják és gazdaságosabbá, illetve kényelmesebbé tegyék.

Okosotthon eszközeinek irányítása

Az okos eszközök két fő típusba sorolhatók. Vannak a centralizált irányításúak és a decentralizált irányításúak. A centralizált irányítású eszközök közös tulajdonsága, hogy minden esetben szükséges a működésükhöz egy központi egység, míg a decentralizált eszközök, akár önállóan is használhatóak, bármilyen egyéb központi egység nélkül is.

Centralizált eszközök előnyei

A centralizált eszközök minden esetben a központi egységgel kommunikálnak, a központi egység kapcsolódik csak az internethez, az egységek önállóan nem. Az eszközöket egy központi alkalmazáson keresztül lehet irányítani, nem kell több felületet kezelni.

Centralizált eszközök hátrányai

Az okos eszközöket gyártókra nincs egy egységes szabvány, így könnyen előfordulhat, hogy egy külön megvásárolt okos eszközt nem fogunk tudni használni a meglévő központi egységgel. éppen ezért érdemes alaposan utánajárva választani egy központi egységet. A centralizált rendszer jellemzően magasabb költséggel is jár.

Decentralizált eszközök előnyei

Néhány okos eszköz használatához nem szükséges egy központi egységbe is beruházni, így olcsóbban ki lehet hozni az otthon felokosítását. Az eszközök önálló egységként működnek, így sokkal kisebb a valószínűsége a kompatibilitási problémáknak.

Decentralizált eszközök hátrányai

Az önállóan működő okos eszközök csak akkor képesek egymással kommunikálni, ha az eszközök gyártója megegyezik. Az eszközöknek jellemzően önálló internet kapcsolatra van szükségük, így nagyobb terhelést jelentenek. Ráadásul a gyártóknak nincs egy egységes irányító szoftvere, így több különböző programot is használni kell az irányításhoz.

Okosotthonok Magyarországon

Magyarország sajnos a nemzetközi piachoz képest hatalmas lemaradásban van okosotthon témában. Az ingatlanokban már sokan használnak internetre kötött eszközöket, de kifejezetten okosotthon eszközöket csak pár százalék birtokol.

Az NRC közvélemény kutató 2019-es okosotthon felmérése alapján, az emberek 96%-a hallott már okosotthon eszközökről, 73% találkozott is már valamilyen okosotthon eszközzel és 41% az akinek már van is legalább egy ilyen eszköze otthon.

A legjellemzőbb okosotthon eszköz az okostévé (30%), a biztonsági rendszerek (9%), a hűtés és fűtés rendszerek (7%) és a világítás (7%).

Okosotthonokkal az ingatlanpiacon is egyre sűrűbben találkozhatnak az emberek. A megveszLAK.hu ingatlan hirdetési portálon például több, mint ötszáz olyan ingatlant hirdetnek, aminek a hirdetési leírásában szerepel az okosotthon.

Ezeknek az okosotthon hirdetéseknek közel a fele eladó budapesti lakás, de néhány ilyen házat is lehet találni Budapesten. Az okosotthon hirdetések kicsit több, mint a fele pedig vidéken hirdetett ingatlan.

További LifeStyle

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés