Connect with us
Hirdetés

technokrata

Ingatlanvásárlásnál egyre többeknek szempont a medence

budapesti ingatlan

LifeStyle

Ingatlanvásárlásnál egyre többeknek szempont a medence

Ingatlanvásárlásnál egyre többeknek szempont a medence

A növekvő ingatlanpiaci igények, az új építésű lakáspiac felpörgése, továbbá a koronavírus-járvány hatása együttesen eredményezte azt a jelenséget, hogy az ingatlanvásárlásban gondolkodók egyre jelentősebb hányada keres medencés megoldást.

A pandémia miatt amúgy is megnőtt a kertes családi és társasházat keresők száma, hiszen a kijárási és az utazási korlátozások miatt az emberek, főként a családosok mind többen érdeklődnek a önálló telekkel rendelkező ingatlanok iránt.

A globális felmelegedés, a klímaváltozás már hazánkban is érezteti hatását, az egyre melegebb nyarak hatására növekszik a medencés ingatlanok száma mind a kínálati, mind a keresleti oldalon.

A medence a luxus szimbóluma?

Egy medence presztízs, egyfajta luxuséletérzést biztosít. A nagyobb értékű prémium ingatlanok esetében már-már alapfelszereltség, bár ezen ingatlanok esetében inkább beltéri, javarészt wellness célokat szolgáló úszómedencéről beszélhetünk.

Napjainkban egyre többen fognak kültéri medence építésébe. A kertes ingatlanokat elsősorban kisgyermekes családok keresik, számukra egy medence a nyaralás, a strandolás megoldását is jelentheti. A szokások is változnak, így aki teheti, saját medencéjében élvezi a hűsölést, nem strandolni jár. Egyre többen szerveznek a medence partjára családi összejöveteleket, kerti partikat.

Medenceépítés előtt azonban érdemes átgondolni a család anyagi helyzete mellett azt is, hogy milyen fenntartási költségekkel jár egy medence, milyen kihasználtsága lesz a kezdeti lelkesedés után. Elképzelhető, hogy a fentiek mérlegelésével inkább egy alacsonyabb költségű, ideiglenes, például merev falú medence lehet a jó megoldás.

Egy medence költségeibe mindenképp bele kell kalkulálni a bekerülési költségek mellett a nem elhanyagolható fenntartási, karbantartási költségeket is. Minél modernebb a medence gépészete, annál drágább. És akkor még a világításról, vízkezelésről, egyéb teendőkről nem is beszéltünk. A medencéhez köthető rezsiköltségek sem elhanyagolhatóak.

A medence építése növeli vagy csökkenti az ingatlan értékét?

A medence mindenképp pluszt jelenthet a nyári időszakban eladni kívánt ingatlanok esetében, nincs ez másként a budapesti ingatlanpiacon sem. Sokan keresnek úszómedencével felszerelt társasházi lakásokat is, még néhány tízezerrel magasabb közös költség fejében is.

Egy medence megléte emelheti az eladni kívánt ingatlan árát, amennyiben nem elavult konstrukcióról beszélünk. Mert egy elavult gépészettel és technológiával rendelkező, felújítandó medence inkább csökkenti az ingatlan értékét.

Természetesen az olyan medencés ingatlan, amelynél a medence üzemeltetése valamilyen energiatakarékosabb megoldáshoz, megújuló energiához kötött, szintén értéknövelő tényező.

Továbbá az sem elhanyagolandó szempont, hogy a hasznos kertterület mekkora részét foglalja el a kültéri medence, mert amennyiben túl sokat, az értékcsökkentő tényező is lehet.

További LifeStyle

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés
Hirdetés