Connect with us

Hirdetés

technokrata

Online gyerekek offline szülőkkel: Muszáj egy-két dologban felzárkózni, leginkább gyermekeink érdekében

LifeStyle

Online gyerekek offline szülőkkel: Muszáj egy-két dologban felzárkózni, leginkább gyermekeink érdekében

Online gyerekek offline szülőkkel: Muszáj egy-két dologban felzárkózni, leginkább gyermekeink érdekében

Az adat-és internetbiztonsági ismeretek a pénzügyekhez is kellenek

A mai szülők és pedagógusok az egyetlen olyan generáció, akik offline nőttek fel, de online világban élő gyerekeket nevelnek, tanítanak. Ez nem kis kihívás nekik: a két generáció együtt tanulja meg az internet veszélyeit, a biztonságos internethasználat módját. Hogyan tanítható meg ez a fajta tudatosság a gyerekeknek? És hogyan függ ez össze pénzügyeink okos kezelésével?  Erről kérdeztük Horváth Magyary Nórát, a K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedő zsűritagját és Csizmazia-Darab Istvánt, az ESET hazai képviseletének IT biztonsági szakértőjét.

 

„A pénzügyek okos kezelésének is része az adat- és internetbiztonság: meg kell tudnunk védeni értékeinket, felismerni, ha nem a bankunktól kapunk adatokat kérő emailt, hanem valaki éppen ellopni készül azokat; tisztában kell lennünk a PIN-kódunk, jelszavaink védelmével és azok megadhatóságával. Ezt a gyerekeknek is meg kell tanítanunk. Ezért a 7 évvel ezelőtt indított K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedő fókusztémája idén éppen a pénzügyek digitalizációja. A K&H felelős vállalatként, arra törekszik, hogy válaszokat adjon a társadalmi igényekre és hozzájáruljon ahhoz, hogy a gyerekek majd felnőttként okosan, felkészülten tudjanak dönteni a pénzügyekben. Ennek része a tudatos internethasználat is, hiszen a pénzügyeink nagy részét már ma is a digitális térben intézzük, ez hatványozottan így lesz 10-15 év múlva”

– figyelmeztet Horváth Magyary Nóra, a K&H kommunikációs ügyvezető igazgatója.

Egy 2015-ös felmérés szerint (Zact Mobile, 2015.) már a 2 és 5 év közötti gyerekek negyede rendelkezett saját okostelefonnal. Ez a megdöbbentő adat is azt bizonyítja, hogy egyre korábban kell kezdeni az internetes biztonságra való felkészítést.

„Annak a nemzedéknek, amely munkába állása során döntő részt számítógéppel, vagy számítógépen is fog dolgozni, ráadásul az általuk betöltendő szakmáknak a negyedét még “fel sem találták”, fontos hogy képes legyen megvédeni személyes adatait, képes legyen megóvni munkahelye bizalmas információit, illetve a különféle manipulációkat – cikknek álcázott reklám, hamisított hírek, fizetett trollok hangulatkeltése – fel tudjon majd ismerni. Ehhez hosszú út vezet, sok tanuláson keresztül”

– mondja Csizmazia-Darab István, az ESET hazai képviseletének IT biztonsági szakértője.

A biztonsági szakértő szerint a megfelelő vírusvédelmi program az egyik záloga a biztonságnak: ez a puszta vírusirtón felül tűzfalat, spamszűrést, adathalászat elleni védelmet, botnet ellenes modult, lopásvédelmet, szülői felügyeletet, valamint biztonságos bankolást megvalósító netbank- és tranzakcióvédelmet is tartalmaz. A másik kulcstényező az úgynevezett biztonságtudatosság: legyünk tisztában az internet lehetséges veszélyeivel is: támadhatnak bennünket vírusok, csalók, adathalászok, pedofilok, trójai programok, hamis letöltések, kukkolhatnak minket a saját webkameránkon keresztül, tehát igen sokféle kár érhet bennünket, amennyiben túlságosan naivak és elővigyázatlanok vagyunk.

További LifeStyle

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés