Connect with us

Hirdetés

technokrata

Érdekel a 3D nyomtatás? Itt mindent megtanulhatsz róla!

LifeStyle

Érdekel a 3D nyomtatás? Itt mindent megtanulhatsz róla!

Megnyílt a 3D Akadémia!

A FreeDee Printing Solutions ma megnyitotta Magyarország első kifejezetten 3D nyomtatásra szakosodott oktatási stúdióját, a 3D Akadémiát. A FreeDee 3D Akadémia középpontjában a MakerBot egyetemek számára kialakított megoldása, az első hazai MakerBot Innovációs Központ áll. Az oktatóterem a képzések mellett ennek a high-tech infrastruktúrának a hazai referenciaközpontja is egyben. A csapat azt szeretné, ha a 3D Akadémia egy olyan hely lenne, ahol mindenki, aki érdeklődik az additív gyártástechnológiák iránt, megtalálhatja a válaszokat a kérdéseire, kipróbálhat különböző eszközöket, tanulhat és kísérletezhet.

image_00050

Alapos felszereltség

A MakerBot Innovációs Központ egy központosított, skálázható nyomtatólabor, amely nagyobb számú, szoftveresen összekötött 3D nyomtatóra épít. Ez egy egyetemek, tudásközpontok és nagyvállalatok számára kialakított megoldás, amely távoli hozzáférést és folyamatos, nagy kapacitást biztosít a felhasználóknak. Részben a diákok és a szervezet minden tagja számára teszi elérhetővé a 3D nyomtatás technológiáját, másrészről az intézmény körüli vállalkozások és közösség találkozási pontja, alkotóközpontja lehet.

A FreeDee Printing Solutions nyomtatófarmja 10 db MakerBot Replicatorból és 1 darab MakerBot Replicator Z18 típusú 3D nyomtatóból áll, illetve egy MakerBot MINI is helyet kapott a teremben. A hálózatba kötött nyomtatókra saját profilja alól bárki, aki rendelkezik megfelelő hozzáféréssel, küldhet akár a világ másik oldaláról 3D nyomtatásokat. A rendszer operátorai indítják és „szüretelik” a nyomtatásokat, amelyeket ugyanazon weboldalon keresztül a gépek webkameráinak és a rendszer jelentéseinek köszönhetően folyamatosan figyelemmel kísérhetnek. A rendszer üzembiztosságát és sikeres nyomtatásainak arányát segít növelni a MakerBot gépek egyedi technológiai megoldása, az okos nyomtatófej, azaz az ún. SmartExtruder. Ez a fej olyan szenzorokkal van felszerelve, amelyek érzékelik a nyomtatószál elakadását, kifogyását vagy a fej eltömődését és egy figyelmeztetés küldése mellett az operátor intézkedéséig szüneteltetik az éppen futó 3D nyomtatást. Amennyiben a nyomtatófejben történt a meghibásodást, az mágneses csatlakozásának köszönhetően egyetlen csuklómozdulattal cserélhető és folytatódhat a munka.

A nyomtatók mellett rengeteg bemutatótárgy, és különféle 3D szkennerek is tanulmányozható és kipróbálható lesz a teremben. Utóbbiak között a 3DSystems Sense 3D szkennere és a MakerBot asztali tárgyszkennere mellett az Artec3D népszerű, professzionális eszközei az Artec Spider és az Artec Eva is bemutatásra kerülnek.

image_00009

Még egy fordulat: FreeDee és Gigamax3D összeolvadás

A 3D oktatóterem megnyitóján Simó György, a FreeDee ügyvezető igazgatója köszöntötte az egybegyűlteket. Mielőtt a 3D Akadémiáról beszélt volna, bejelentette, hogy október elsejével a FreeDee Printing Solutions es a Gigamax3D, a magyar asztali 3D nyomtatás piac két ismert szereplője együtt folytatja tovább működését. A vállalati felhasználók igényeit kiszolgáló FreeDee és a maker közösségre is építő Gigamax3D úgy gondolták, együtt több értéket, hatékonyabban es jobban tudnak nyújtani az ügyfeleiknek. Első közös projektjüknek pedig ennek a felszerelt 3D oktatóközpontnak a felállítását tűzték ki célul.  A 3D Akadémia vezetője a Gigamax korábbi vezetője, Szabó Péter lesz.

Az új létesítmény elindítását, amely a FreeDee műhelye melletti teremben, a Szentkirályi utca 8. szám alatt kapott helyet, piaci igények indokolták. Az utóbbi évben mindkét csapat rengeteg megkeresést kapott főként egyetemektől, középiskoláktól és nagyvállalatoktól 3D nyomtatási és szkennelési képzésekkel kapcsolatban. Hiszik, hogy a 3D nyomtatás elterjedésének kulcsa a számítógépekéhez hasonlóan az oktatásban rejlik. A megnyitón a MakerBotot Dr. Jochen Zimmer, a MakerBot Europe Innovációs Központokért felelős szakértője képviselte, aki részletesebben bemutatta a fém polcrendszeren kórusban zümmögő 3D nyomtatók mögött álló szoftveres megoldásokat és a hasonló, már főként Amerikában megvalósult központok gyakorlati alkalmazásait.  Ilyen 3D nyomtatólaborokban tanulnak többek között a Floridai Műszaki Egyetemen, a Marylandi Egyetemen, a New York Állami Egyetemen és az olasz LIUC egyetemen is.

image_00013

Nyílt és magán 3D oktatások, szolgáltatások

A FreeDee 3D Akadémia célja, hogy kapacitásait partnereivel megossza és így lehetővé tegye az érdeklődő intézmények számára, hogy kipróbálják, hogyan tudják az additív gyártástechnológia nagy kapacitású elérhetőségét a legjobban kihasználni és előnyükre fordítani. Az új oktatóteremben lesznek vállalati tréningek, teljes szemeszteres egyetemi képzések, de nyílt kurzusok is, amelyekre bárki jelentkezhet. A szakma elismert oktatói és meghívott előadók saját tudásukon és tapasztalatukon túl többek között a MakerBot oktatási anyagát a ’MakerBot in the classroom’ példáit és feladatait is felhasználják majd. A majdnem 200 oldalas feladatgyűjtemény minden MakerBot tulajdonos intézmény számára ingyen elérhető.

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés témakörben az alapszintű képzéseket az érdeklődéstől függően akár minden héten megtartja a FreeDee. A jövőben haladó tanfolyamokat és speciális, szakmai érdeklődőkre szabott kurzusokat is meg fog hirdetni a csapat. A MakerBot Innovációs Központnak köszönhetően létszámtól függően mindenki maga indíthatja el az első, saját 3D nyomtatását és akár többször is kísérletezhet egyetlen alkalom során. Az első kipróbálók és érdeklődők között már neves egyetemek mellett általános iskolák is vannak.

Ami a vállalati partnereket illeti, nekik kis létszámú, az iparágra fókuszáló, 1-3 napos képzéseket ajánl egyelőre a FreeDee. Emellett a nagy kapacitást kihasználva a MakerBot Innovációs Központ gépein 50 és több száz darabos szériák legyártását fogja vállalni a cég. Tehát az alkalmi oktatások mellett a nagyméretű nyomtatókapacitás bérbevételére is lehetőséget kínálnak. Első lépésként itt fognak készülni Az Év Honlapja verseny győzteseinek egyedi díjai.

Jó tanulást kívánunk!

Az eseményt pezsgős koccintás, állófogadás, sok lufi és egy ’Made with a MakerBot’ mini kiállítás is kísérte, amelyben a vállalat saját, bemutató 3D nyomtatásain túl néhány partnerük is részt vett, köztük az idei What-to-print-in-3D verseny győztes LOGIPLACES, a svájci Medical Additive Manufacturing és a Szajkon tevékenykedő, egyedi chopper motor alkatrészek fejlesztésével foglalkozó Midland Manufaktur Kft. A hangulat kellemes volt, a környezet pedig izgalmas. Akit érdekel a 3D nyomtatás, szeretné az elképzeléseit végre a kezébe fogni, vagy azok mellett egy 3D szkennert is, az már jelentkezhet is a 3dakademia.freedee.hu oldalon az első oktatásokra. A csapat kíváncsian várja, mit fognak alkotni, akik alkotókedve elől lebomlanak a technológia idegenségének akadályai.

 



Szólj hozzá!

További LifeStyle

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés