Connect with us

Hirdetés

technokrata

Egyre képzetlenebbek a hajókon dolgozó magyarok

LifeStyle

Egyre képzetlenebbek a hajókon dolgozó magyarok

Általában ezer és kétezer euró körüli összeget keres havonta egy folyami vagy óceánjáró hajón dolgozó magyar. Hiába támasztanak szigorú követelményeket a munkáltatók, sokan képzettség nélkül és alacsony nyelvtudással vágnak neki a nagy kalandnak.

A változatlan számú a jelentkező ellenére évről évre nehezebb a hajótársaságok igényeinek megfelelő munkaerőt találni. Hiányzik a jelentkezők megfelelő nyelvtudása és szakmai tapasztalata – derül ki a Crew Agency Hungary Kft. legfrissebb kutatásból.

A munkaerő-képzéssel és közvetítéssel foglalkozó ügynökség tanulmánya rávilágít arra, hogy a többség szakirányú képesítés hiányában kezdi meg külföldi hajós munkavállalását. Ez azonban hosszú távon problémát jelenthet a megfelelő utánpótlás biztosítása szempontjából. A kutatásban háromszáz hajós munkatapasztalattal rendelkező, angol, vagy német nyelvtudással rendelkező munkavállalót kérdeztek. Ők 21 és 40 év közötti, részben már családdal rendelkező ex-hajós munkavállalók, a többiek még a megtakarítás lehetőségét tartják szem előtt, jelenleg is hajóznak. A reprezentatív felmérés másik fontos megállapítása, hogy a munkavállaló k jellemzően hosszabb időtartamra terveztek, ez visszavezethető a megtakarítási célokra, valamint a karrierépítési igényre.

kereset

Kiderült, a kevés szakmai tapasztalat miatt a többség inkább folyami hajón vállal munkát, mivel ez a feladat könnyebbnek számít, kevesebb a vendég és családiasabb légkör. A legtöbben a kisebb felelősséggel járó munkaterületeken helyezkednek el. Ez is a szaktudás és tapasztalat hiányára és a nyelvtudás szintjére vezethető vissza. A háromszáz megkérdezettből százan konyhai kisegítőként, mosodásként vagy szobalányként helyezkedtek el. A legnépszerűbb pozíciókban megkereshető nettó havi bér hajókon havi ezer-kétezer euró az ügynökség szerint. A jelentkezésnél fontos szempont az anyagiakon kívül magyarországi elhelyezkedés kapcsán felmerülő nehézség és természetesen az utazási lehetőség is.

munkavegzes-helye-ocean-vagy-folyam

A kutatás szerint a többség inkább angol nyelvtudással rendelkezik, je lentős a hiány a német nyelvtudású munkavállalókból, a megkérdezettek mindössze 17 százaléka beszéli az első sorban a folyami hajókon hasznos nyelvet.

nyelvtudas

A Crew Agency Hungary Kft megállapította, sokan csak munkavégzés alkalmával tapasztalják a vállalt nehézséget: a hosszú munkaidőt, a rendkívüli munkarendet, a szeretteiktől való hosszú távollétet. Többek között ezek miatt a háromszáz megkérdezettből ötvenen mondták fel a szerződésüket néhány nap vagy hét után.



Szólj hozzá!

További LifeStyle

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés