Connect with us

Hirdetés

technokrata

Nem panaszkodhatunk, hogy kevés a fizetett szabadságunk

LifeStyle

Nem panaszkodhatunk, hogy kevés a fizetett szabadságunk

Magyarországon 2015 második hetén 6 munkanappal szembesülnek a munkavállalók, ám több alternatív lehetőség is kínálkozik az irodai munkavégzés helyett. Az év első szombati munkanapja január 10-ére esik.

A pihenésre fordítható idő szempontjából a magyarok viszonylag jó helyzetben vannak, hiszen a kezdő munkavállalók 20 fizetett szabadnappal számolhatnak, míg például Kanadában mindössze 10, Mexikóban és Kínában pedig csak 5 nap jár számukra. Ugyanakkor vannak sokkal szerencsésebbek is: az osztrákok minimum 30, az oroszok 28, míg a finnek és a franciák 25-25 szabadnapot kapnak egy évben. Európában a bosnyákok járnak a legrosszabbul, akik évi 18 nap fizetett szabadsággal számolhatnak.

A magyar munkavállalók feltöltődését segítik a hosszú hétvégék is: 2015-ben háromszor örülhetünk 4 napos, négyszer pedig 3 napos hétvégének. A pluszban kapott pihenőnapokat azonban előbb vagy utóbb szombati munkanapokon kell pótolni. Ezek kitűnő alkalmat biztosítanak arra, hogy a cégek kipróbálják a Nyugat-Európában és több hazai nagyvállalatnál már bevettnek számító rugalmas, otthonról – vagy más, a munkavállalók által szabadon megválasztott helyszínről – történő munkavégzést. A Telenor és a Microsoft 2012 óta rendezi meg a Dolgozz Otthonról Napot, aminek célja, hogy  népszerűsítse és akár szélesebb vállalati körben is rendszeres gyakorlattá tegye a teljesítmény alapú és kevésbé helyhez kötött munkavégzést. 2014-ben már több mint 150 cég és 4000 munkavállaló csatlakozott a kezdeményezéshez, így ők nem a megszokott munkahelyükön, hanem mobil eszközeik és sok esetben mobilinternet segítségével szabadon választott helyszínen dolgoznak a szombati munkanapon.

Az alternatív munkavégzéssel a munkáltató és a munkavállaló is nyer, hiszen egy, a mindennapostól eltérő, inspiráló környezetben a kreativitás és a hatékonyság is jelentős mértékben nő. Az, hogy nem kell feltétlenül bemenni a munkahelyre, a munkáltató részéről pedig egyértelműen a magas fokú bizalom jele, amit a beosztottak nagyobb elköteleződéssel és lojalitással hálálnak meg. Az időnkénti rugalmas munkavégzéssel a dolgozók megspórolhatják a munkába járásra fordított időt is, amit így családjukkal, barátaikkal, hobbijukkal tölthetnek el, ezzel is hozzájárulva a munka és magánélet ideális egyensúlyához. A hosszú munkahetek hatodik napja – így akár január 10-e is – kiváló alkalom kipróbálni ezt a munkastílust. A szervezők célja, hogy azoknál a cégeknél, ahol beválik az új, rugalmas  munkakultúra, az év folyamán akár a hétköznapokon is széles körben alkalmazzák.

A Dolgozz Otthonról Nap kezdeményezés weboldalán cégek és munkavállalók is hasznos tanácsokat találnak, ha alkalmazni szeretnék a modern munkamódszert: http://www.dolgozzotthonrolnap.hu/#tudastar



Szólj hozzá!

További LifeStyle

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés