Connect with us

Hirdetés

technokrata

Már a légtisztítók is rendelkeznek okos funkciókkal

légtisztítók

LifeStyle

Már a légtisztítók is rendelkeznek okos funkciókkal

Már a légtisztítók is rendelkeznek okos funkciókkal

Növekszik az okos légtisztítók száma a piacon

Miután szélmalomharcnak tűnik a légszennyezés mértékének visszaszorítása, talán nem meglepő, hogy egyre többen vásárolnak otthonukba légtisztító készüléket, mely óriási segítséget képes nyújtani abban, hogy legalább a saját lakásunkban mindig tiszta levegőt szívhassunk.

Hogy mi a helyzet abban az esetben, ha egy okosotthonhoz keresnénk légtisztító berendezést?

Ma már sokkal több az olyan berendezés, mely rendelkezik okos funkciókkal, mint az, amelyik nem.

Milyen okos tulajdonságok jellemzőek a mai légtisztítókra általában? Az alábbiakban összegyűjtöttük a legfontosabbakat.

A legfontosabb, hogy legyen mobilos applikáció

Noha megoszlanak a vélemények arról, hogy a mobilos applikáció megléte önmagában már okosfunkció-e vagy csak egy kötelezően elvárt extra tulajdonságról van szó, azt azonban határozottan kijelenthetjük, hogy olyan légtisztító berendezést ma már nem szabad vásárolni, amihez nincs ilyen kiegészítő szoftveres támogatás.

Ennek az oka pedig számtalan tőről fakad. A legfontosabb, hogy a telefonunkra telepíthető extra szoftverrel gyakorlatilag egy olyan multifunkciós irányítópultot varázsolhatunk a készülékünkből, aminek jóvoltából korábban teljesen elképzelhetetlen funkciókat is lehetőségünk nyílik megvalósítani.

Minél összetettebb és nagyobb tudású ez a szoftver, annál több funkció lesz elérhető a légtisztítóhoz, amitől nem kell megijedni, hiszen a sok hasznos tulajdonság ebben az esetben csak és kizárólag a mi kényelmünket, illetve egészségünket szolgálja majd.

A leglényegesebb okos funkciók

Mivel az egész világ az okosított környezet, a teljes okos ökoszisztéma megteremtése felé halad, ezért talán nem meglepő, hogy a légtisztítók is egyre többféle kapcsolódó funkcióra képesek. Ezeket kivétel nélkül felsorolni nagyon nehéz lenne, azonban a leglényegesebbeket azért sorra vettük az alábbiakban.

Teljes automatizálás

 Az igazán jó okos légtisztító az, amelyik teljes egészében automatizált tulajdonságokkal rendelkezik, vagyis képes külső beavatkozás nélkül működni, felismerni az aktuális helyzetet, illetve maximálisan ahhoz igazítani tulajdonságait, ami rendkívül magasra tudja emelni az okosotthonra jellemző kényelmet.

Ennek az oka nem más, minthogy nekünk gyakorlatilag nincs más dolgunk, mint beállítani, hogy a légtisztító mikor működjön. Minden nap 8 és 16 óra között szűrje a levegőt, amikor senki sincs otthon? Csak éjszaka dolgozzon, hogy ezzel megkönnyítse az alvást? Netán kizárólag akkor kapcsoljon be, ha drasztikusan leromlott a levegő minősége?

Amennyiben a légtisztító rendelkezik okosfunkciókkal, akkor ezek a beállítások rendkívül egyszerűen, a fentiekben említett mobilos applikációval nagyon könnyedén kivitelezhetők, illetve kalibrálhatók.

 

Távoli hozzáférés

 Hogy mennyire fontos a sokszor emlegetett társalkalmazás egy légtisztítónál, azt tökéletesen bizonyítja a soron következő tulajdonság is, mely a távoli hozzáférés. Ez rendkívül hasznos okosfunkció, hiszen segítségével nem kell az eszköz közelében lennünk ahhoz, hogy elvégezzünk rajta bizonyos beállításokat.

Sőt mi több, a lakásban sem kell lennünk a működtetéshez, akár a munkahelyről, menet közben vagy nyaralás során is be- vagy kikapcsolhatjuk, ha esetleg szeretnénk tiszta levegőre hazaérni, esetleg bekapcsolva hagytuk, és szeretnénk kikapcsolni. Csak néhány gombnyomás a telefonon és máris megoldottuk a problémát.

 

Levegőminőség mérés

 Egy magasabb kvalitású levegőminőség mérő berendezés rendkívül drága dolog, azonban a légtisztító berendezések, illetve a hozzájuk kapcsolódó társalkalmazás együttesen egy meglepően hatékony, hovatovább működőképes kombinációt tud alkotni egymással.

A levegő minőségének mérése nagyon fontos, hiszen ezen áll a légtisztító működése, ezáltal fontos megállapítaniuk, hogy példának okáért mennyi illékony szerves vegyület van a levegőben, ezáltal mekkora hatékonysággal kell például működniük a mindennapokban.

A megfelelő társalkalmazással kiegészített szenzorok pontosan meg tudják határozni, hogy mekkora a levegő hőmérséklete, páratartalma, mennyi károsanyag mutatható ki belőle, és az milyen értéknek felel meg. Ha a levegő minősége nem jó, a légtisztító automatikusan el tud indulni, és addig működik, amíg elfogadhatóvá nem válnak az értékek.

 

Hangutasítás

 A hangutasítás egy nagyon fontos tulajdonság a légtisztítóknál, ha okos funkciókról van szó. Elsőre talán feleslegesnek tűnhet, valójában azonban kifejezetten hatékony lehet, ha az Amazon Alexa, a Google Asszisztens vagy az Apple Siri segítségével tudunk hangos parancsokat adni a légtisztítónak.

Ez ma már minden okosotthonban alapvető elvárás, és rendkívüli mértékben megkönnyítheti a légtisztító kezelését – természetesen a többi okoseszköz mellett –, hiszen nem kell a telefonunk sem ahhoz, hogy módosítani tudjunk bizonyos beállításokat.

Elegendő lehet példának okáért egy okoshangszóró a lakásban, hogy néhány előre programozott paranccsal ki és be tudjuk kapcsolni a légtisztítót, esetleg módosítani a beállításait és így tovább.

 

Együttműködés az okosotthon rendszerével

Szintén nagyon lényeges okosfunkció egy légtisztító esetében az, ha képes csatlakozni a lakás saját okosotthon rendszeréhez. Nagyon lényeges, hiszen ilyenkor a komplett szisztéma részeként működhet, és nem csak önmagában lehet hasznos. Éppen ellenkezőleg, sokkal hatékonyabb lehet.

Ennek az oka nem más, minthogy példának okáért összekapcsolhatók a páramentesítő berendezéssel, a szellőzéssel, esetleg a hazaérkezést vagy eltávozást jelző protokollal, mely meghatározhatja a légtisztító működését. Példának okáért, ha szellőzést érzékel, automatikusan kikapcsol, majd utána ismét tisztító üzemmódra vált.

Netán amint azt érzékeli, hogy kiléptünk a lakásból, rögtön bekapcsol, tisztítja az egész ház levegőjét, majd amint hazaérkezünk, magától lekapcsol, hogy kellemes csend társuljon a friss és szennyeződésektől mentes levegő mellé. Ha tehát a légtisztító együtt tud működni egy okosotthonnal – ami szintén egy okos funkció –, akkor sokkal magasabb szintű hatékonyságot érhet el.

További LifeStyle

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés