Connect with us

Hirdetés

technokrata

Hamar törnek a vékony laptopok

Smart home

Hamar törnek a vékony laptopok

Az első generációs készülékek hajlamosak a fizikai rongálódásra.

A 14 colnál kisebb kijelzővel szerelt laptopok birtoklása sokáig a gazdagok kiváltsága volt: ezek a masinák nem ritkán egy-két százezer forinttal is többe kerültek, mint a „normál” méretű notebookok. A netbookok megjelenésével aztán megkezdődött ennek a piacnak a kannibalizációja: az olcsó masinák sikere valamelyest visszavetette a 12-13 colos hordozható számítógépek eladásait. Érthető, hiszen a drága gépek első ránézésre nem sokkal tudtak többet, mint az eredetileg a fejlődő országok gyerekeinek szánt modellek. Ezt a többletet (extravagáns anyagok, komoly fizikai és digitális védelem az adatoknak stb.) pedig sokan feláldozhatónak tartják az alacsony ár oltárán.

Jelenleg úgy tűnik, hogy a végső csapást nem a netbookok viszik majd be ennek a szegmensnek, hanem az Intel CULV platformja. A mozaikszó a Consumer Ultra Low Voltage szavakból áll össze, és olyan számítógépeket takar maga mögött, amelyek alacsony fogyasztásúak, ugyanakkor nem annyira drágák, vagyis a „hétköznapi” felhasználó is megvásárolhatja őket. Az Intel kínálatában elérhető ULV processzorok korábban jellemzően a legdrágább példányok voltak; ezt a „hagyományt” töri meg a CULV platform megjelenése.

Tulajdonképpen az energiatakarékos lapkák bevetése nem csak a fogyasztás visszafogására van jótékony hatással, hanem a kis számítógépek méreteire is. A kevesebbet zabáló CPU-k kevésbé is melegednek, vagyis hűtési rendszerük kisebbre szabható, ezáltal pedig maga a notebook kialakítása is kompaktabb formát ölthet. A CULV platformra alapuló masinák első generációjával azonban nem mindenki elégedett.

Több kompromisszumot is bevetettek a gyártók, hogy alacsonyan tartsák ezeknek a laptopoknak az árát. Az egyik ilyen trükk az anyagköltségen való spórolás: a magnéziumötvözet vagy szénszálas kialakítás helyett gyakorlatilag a teljes vázat műanyagból hozták létre. Ez ugyan visszafogja az előállítás költségeit, ugyanakkor kevésbé strapabíróvá is teszi a notebookokat. A Broadpoint AmTech egyik elemzője, Doug Freedman szerint ezek a korai modellek hajlamosak az eltörésre, és ezt szó szerint kell érteni.

képünk illusztráció

Freedman nem kívánt részletekbe menni a törésre hajlamos laptopok gyártóit illetően, helyette azt javasolta: a vásárlók érdeklődjenek utána, hogy a kiszemelt modell milyen vázzal bír. Az elemző tanácsa szerint érdemes lehet inkább egy erősebb anyagot alkalmazó típust választani, még ha az valamivel drágább is, mint egy csupán műanyagból készült vázzal szerelt noteszgép.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés