Connect with us

Hirdetés

technokrata

LOVOT: A japán szeretetrobotnál nincs cukibb a mai napon

lovot

Kütyük

LOVOT: A japán szeretetrobotnál nincs cukibb a mai napon

LOVOT: A japán szeretetrobotnál nincs cukibb a mai napon

Európából nézve meglehetősen furcsa dolgokkal lehet pénzt keresni a távoli Japánban.

Egy egykori SoftBank-alkalmazott nevéhez fűződik a Groove X japán startup megalapítása, amely digitális eszközökkel, egészen pontosan egy szeretetrobottal igyekszik a kedvében járni azoknak, akik magányosnak érzik magukat.

Hagyományosan ilyen “funkciót” töltenek be a háziállatok, azonban akinek allergiája van, esetleg olyan helyen él, ahol nem megengedett az állattartás, ott elérhető alternatívát jelenthetnek a puha szövettel borított, gügyögő szerkezetek.

Love is in the air

A nagyjából egy kisgyermek méreteivel rendelkező LOVOT az angol love és robot szavak társításából kapta a nevét, és prototípus formájában már 2018-ban bemutatkozott a nagyközönségnek. A fején elhelyezett szenzorok és kamera segítségével tájékozódó robot élőlényhez hasonló tevékenységeket folytat, járkál a házban, kommunikál a jelenlévőkkel, és ha elfárad, le is pihen.

Az alábbi videó már a két évvel ezelőtt kereskedelmi forgalomba kerülő végső változat képességeit mutatja be. A LOVOT-ok például egymással is interakcióba lépnek, a tulajdonos pedig egy dedikált alkalmazásban állíthat a kinézetén, vagy követheti a robot helyzetét, illetve azt, éppen mit “lát”. A LOVOT irányításáért felelős rendszer egyébként képes tanulásra is, igazodva a gazda szokásaihoz, igényeihez. Például ha sokat ölelgetjük, akkor egy idő után maga is rendszeresen forszírozza a testi közelséget.

A koronavírus-járvány a termék iránti keresletet csak erősítette, mivel sokan így próbáltak némi boldogsághoz jutni a lezárások idején. A felfutó eladásoknak köszönhetően a cég csinos termékportfóliót épített a robot köré. A kiegészítők köre legutóbb egy hordozóeszközzel bővült, amely teljesen hasonló a kisbabák szállításához használatos pántos megoldáshoz, de kapható például Hello Kitty-stílusú alternatív külső borítás is.

Kibővült a Tokió belvárosában található LOVOT Studio is. Utóbbi immár nem csupán egy üzlet, hanem közösségi térként is funkcionál a szeretetrobottal rendelkezők számára, akik így nem csak gépekkel, de hasonló érdeklődéssel rendelkező emberekkel is találkozhatnak, beszélgethetnek.

Egyelőre nem lett világsiker

A LOVOT-okat egyelőre csak Japánban értékesítik, jellemzően előfizetéses formában, de a cég oldalán kínál használt darabokat is azonnali elvitelre, potom 283 ezer jenért, ami átszámítva nagyjából 770 ezer forintnak felel meg. Igaz ugyan, hogy a 2020-as debütáláskor volt szó nemzetközi terjeszkedésről, ám úgy tűnik, ezt az árat egyelőre csak a japán közönség hajlandó megfizetni.

Forrás: BitPort

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés