Connect with us

technokrata

A képminőség új dimenziója lényegesen emeli a televíziózás élményét

televiziok

Kütyük

A képminőség új dimenziója lényegesen emeli a televíziózás élményét

A képminőség új dimenziója lényegesen emeli a televíziózás élményét

A televíziók gyártása hihetetlen tempóval halad előre és a készülékekre már egyáltalán nem tekinthetünk úgy, mint azokra, amelyek egykor a háztartásunk részét képezték. A mai modern és magas technológiai szinten álló korunkban olyan forradalmi készülékek kerülnek a piacra, amelyek rendkívüli módon növelik a tévézés élményét.

Függetlenül attól, hogy a készülékek a fejlett technológiával készültek, realisztikus színeket jelenítenek meg vagy smart funkcióval bővített régebbi típusok felújított változatai, a boltokban rendkívül nagy választékkal találkozunk. Vajon melyik televízió nyeri el a tetszésünket, amelyet végül elhelyezünk a nappalikban?

Optimális távolság

Bármilyen képátló méretű televíziót is válasszunk, előtte mindig érdemes figyelembe venni a helyiség méretét, amelyben a készüléket szeretné elhelyezni. Ha például egy 75 colos képátlóméretű készüléktől nagyobb televíziót vásárolunk, az optimális távolság a néző számára legalább 3-4 méterre legyen a képernyőtől HD minőségű műsor sugárzása esetén, míg 50 colos méretnél ugyanannak a műsornak a nézéséhez elegendő a távolságnak a fele. Ezek a távolságok nem érvényesek az SD szabvány szerinti műsorsugárzásnál, itt a nézéshez valamivel nagyobb távolságra van szükség, mint a HD minőségű műsorok esetében.

Forradalmi OLED technológia

Az OLED technológiás televíziók jelenleg az abszolút minőségi csúcsot képviselik, a fekete szín realisztikus megjelenítésével és tökéletes kontraszttal. Ezek a készülékek ma a csúcsminőséget jelentik a piacon és az áruk is pontosan ennek megfelelő. Aki a kiváló, 4K felbontásban szeretné nézni a programokat, ezzel a választással jelentős mértékben növeli a TV-nézés élményét.

Továbbfejlesztett, QLED képernyők

A QLED televízióknak nincs sok közös vonásuk az OLED technológiával, csupán a hasonló elnevezés köti őket össze. A minőségben áttörést jelentő OLED technológia ugyanis az önállóan működő organikus diódákon alapul, míg a QLED technológia a LED TV-k továbbfejlesztett, kvantumpontokat tartalmazó tartós rétegre épülő változata, kék színű LED diódával kombinálva. Az ezzel a technológiával gyártott készülékek élénkebb színeket közvetítenek a nézőknek.

Az LCD képernyők bővített kínálata

A fentiekben említett technológiák ugyan a televízió gyártás mai élvonalának tekinthetők, kevés lehetőség kínálkozik a kihasználásukra. A technológia által kínált lehetőségek teljes mértékben csupán a 4K felbontású programok sugárzásánál használhatók ki, aminek a mai televíziós programkínálat távolról sem felel meg. A piacon ezért az LCD televízióknak továbbra is megvan a helyük, és továbbra is népszerűek.  A Direct LED televíziók egyenletesebb háttérvilágítással rendelkeznek, mint az Edge LED Tv-k és a jobb kontrasztnak köszönhetően jobb minőséget képviselnek. Az Edge LED technológiáról mint olcsóbb, egyenetlenebb háttérvilágítást biztosító változatról beszélhetünk, amely azonban jóval kevesebb helyet igényel és keskenyebb. A LED-es modellek semmivel sem gyengébbek és számos előnyt biztosítanak a potenciális vevőknek. Az aktuális kínálatban játszva megtalálhatók a 4K Ultra HD felbontást támogató, smart funkcióval felszerelt és rendkívül nagy képátlós modellek.

A televíziók a képátló méreten, a képernyő felbontáson és a kép megjelenítésének technológiáján kívül sok más egyéb tulajdonságokkal is rendelkeznek, amelyek irányt mutathatnak a választáshoz. Ezek közé tartozik például a képernyőfrissítési frekvencia, a dekóder típusa vagy a csatlakoztatási lehetőségek.  Több felhasználási célú smart televíziót szeretne vásárolni? Vizsgálja meg ennek érdekében, hogy milyen előnyöket biztosítanak az egyes modellek, ugyanis nem biztos, hogy mindegyik megfelel az elképzeléseinek. A konkurens gyártók állandó fejlesztésekkel jelennek meg a piacon. A céljuk, hogy háttérbe szorítsák a versenytársakat és jócskán túltegyenek a konkurens modelleken, ami megnehezíti a TV kiválasztását. Ha Ön azonban még a TV kiválasztása előtt tisztázza a lényeges paramétereket, ez nagyban megkönnyítheti a vásárlást.

További Kütyük

Hirdetés
Hirdetés

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu