Connect with us

Hirdetés

technokrata

Megérkezett a Huawei mesterséges intelligenciája

Kütyük

Megérkezett a Huawei mesterséges intelligenciája

Megérkezett a Huawei mesterséges intelligenciája

A Kirin 970, a vállalat első mobil AI platformja

A Huawei fogyasztói üzletága a berlini IFA (Nemzetközi Szórakoztatóelektronikai és Háztartási Gép Vásár) szakkiállításon bemutatta az első, mobil mesterséges intelligencia (AI) platformú processzorát, a Kirin 970-et, illetve ismertette az AI jövőjével kapcsolatos vízióját.

kirin-970

A vállalat szerint az új fejlesztés megváltoztatja az eszközök és az emberek közti interakció eddigi módját azzal, hogy – a felhő szolgáltatásokat az AI gyors feldolgozó-képességével és érzékenyégével egyesítve – életre kelti a mesterséges intelligencia élményét. A Kirin 970 hajtotta készülékek képesek lesznek valóban megérteni a felhasználókat, támogatják a valós idejű képfelismerést, a hang-alapú interakciót, valamint az intelligens fotózás könnyed használatát is biztosítják.

„Egy új, izgalmas korszak küszöbén állunk az okostelefonok jövőjét illetően”

-mondta Richard Yu, a Huawei Fogyasztói Üzletágának elnöke.

„A Huawei elkötelezett amellett, hogy az okoskészülékekből intelligens készülékeket fejlesszen olyan end-to-end képességek kialakításával, melyek a chip-ek, az eszközök és a felhő közös fejlődését támogatják. A végső cél, hogy jelentősen jobb felhasználói élményt nyújtsunk. A Kirin 970 az első a számos új fejlesztés között, melyek erős AI funkciókat hoznak el készülékeinkre, és túlszárnyalják a versenytársakat”

-tette hozzá Yu.

A Huawei szerint a mobil mesterséges intelligencia (Mobile AI) egyesíti a készülék (On-device AI) és a felhő mesterséges intelligenciáját – Mobil AI = Készülék AI + Felhő AI.  Az intelligens élmény elérése érdekében ugyanis optimalizálni kell az összhangot a készülékek és a felhő között. A felhő mesterséges intelligenciát (cloud AI) ugyan már szélesebb körben alkalmazzák, de a felhasználói élmény területén még mindig van hely fejlődésre, a várakozási idő, a stabilitás és a biztonság területein egyaránt.

A felhő AI és a készülék AI ki tudják egészíteni egymást: a készülék mesterséges intelligenciája erős érzékelési képességgel bír, amely az emberek megértésének és támogatásának az alapja. A szenzorok hatalmas mennyiségű valós idejű és személyre szabott adatot tudnak előállítani. A chip erős feldolgozó-képességének segítségével pedig az eszközök jobban megértik majd a felhasználói igényeket, valóban testreszabott és könnyen elérhető szolgáltatásokat tudnak nyújtani.

 

Kirin 970: 25-ször nagyobb teljesítmény, nyitott platform

A Huawei új Kirin 970-es zászlóshajó chipje a vállalat első olyan mobil AI platformja, amely Neural Processing Unit-ot (NPU) használ. Az NPU jelentősen javítja az eszköz válaszidejét és lehetővé teszi a készülékek AI lehetőségeinek teljes kihasználását. A legfejlettebb 10 nm-es TSMC processzorral felszerelt Kirin 970 mindössze egy négyzetcentiméteren 5,5 milliárd tranzisztort sűrít össze. A chipet egy nyolcmagos processzor (CPU) és egy következő generációs, tizenkét magos grafikus gyorsító (GPU) hajtja. Ezzel a Kirin 970 új heterogén architektúrája a négymagos Cortex-A73 CPU-hoz képest 25-szörös teljesítményre képes 50-szer nagyobb hatékonyság mellett.  A benchmark képfelismerő tesztek során a Kirin 970 egy perc alatt kétezer képet dolgozott fel, amely gyorsabb bármelyik piacon lévő chip-nél.

Röviden, a Kirin 970 chip gyorsabban és sokkal kisebb energiaráfordítással képes ugyanazon AI feladatok végrehajtására. A felhasználók így lényegesen hosszabb akkumulátor-időtartamra és gördülékenyebb 3D játékélményre számíthatnak. A Kirin 970 hajtotta készülékek képesek lesznek valóban megérteni a felhasználókat, támogatják a valós idejű képfelismerést, hang-alapú interakciót és az intelligens fotózás könnyed használatát is biztosítják. A chip-készlet bemutatásával a Huawei az AI technológia szélesebb körű használatát kívánja lehetővé tenni, valamint biztosítja, hogy a felhasználók egy eddig sosem látott mesterséges intelligencia élményhez jussanak a kezükben.

A Kirin 970 támogatja az LTE Cat.18 DL és a Cat.13 UL kapcsolatokat, maximálisan 1.2 Gbps letöltési sebességre képes és minden szolgáltató hálózatán világszerte lehetővé teszi a lehető leggyorsabb letöltést.

Ugyanakkor a technológiai újítások önmagukban nem elegendők a felhasználói élmények forradalmasításához, ezért a Huawei folyamatosan minél több fejlesztővel, tartalommal, szolgáltatásokkal keresi az együttműködést, hogy nagyobb értéket tudjon teremteni a felhasználóknak. Az új AI fejlesztésekhez az egész értéklánc együttműködésére szükség van, mind a több tízmillió fejlesztőére, mind a több százmillió felhasználó tapasztalataira és visszajelzéseire. A Huawei a Kirin 970-et nyitott platformnak szánja a mobil AI számára, megnyitva a chip-készletet a fejlesztők és partnerek előtt, hogy új és innovatív módokat találhassanak feldolgozási képességeinek.

 

Az AI-val jön az intelligens készülékek kora

A mesterséges intelligencia korában az intelligens készülékek egyre inkább önmagunk kiterjesztésévé válnak. Hasznos, hatékony, könnyen hozzáférhető információval és szolgáltatásokkal látnak el minket, egyre lenyűgözőbb élményeket kínálva. Az AI fogja a következő szintre emelni az okoskészülékek intelligens fejlődését, mert nem passzívan reagál a felhasználói igényekre, hanem érzékeli majd a kedvünket és a környezetünket, így proaktívan ajánl majd új módokat arra, hogy kapcsolatba lépjünk a világgal.

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés