Connect with us

Hirdetés

technokrata

Megérkezett az iOS 10: íme 10 ok, amiért érdemes frissítened!

Kütyük

Megérkezett az iOS 10: íme 10 ok, amiért érdemes frissítened!

Tegnap este végre hivatalosan is kiadta az Apple az iOS legújabb, 10-es számú verzióját. Mostani írásunkban megnézheted, mi az a 10 ok, ami miatt érdemes feltenned a készülékedre az új rendszert.

ios10app2

1. Még dizájnosabb lett a rendszer

A leginkább szembetűnő változás kétségtelenül az iOS 10 kissé javított felülete. Az Apple nagy hangsúlyt fektetett a zárképernyő továbbfejlesztésére, így mostantól jobban értesülhetünk a fontos üzenetekről, alkalmazás információkról és az elmulasztott hívásokról.  Az, hogy valami új lett, már első látásra is feltűnő, hiszen vége a klasszikus, “elhúzás a feloldáshoz” metódusnak, mostantól a suhintással ugyanis a különféle widgeteket tartalmazó fülre juthatunk el. A “widgetes” dizájn egyébként az iOS többi részét is uralja, hiszen többek között az értesítési központban is ilyesformán jelennek meg a legutolsó üzenetek.  A fejlesztés lényege az volt, hogy már a zárképernyőről/értesítési központból is reagálhassunk egy-egy üzenetre, ezt pedig jól oldották meg az Apple mérnökei.

2. Egyszerűbben kereshetsz a fotóid között

Nemcsak a felhasználói felület, de a Fotók alkalmazás is nagy fejlődésen ment keresztül. A legfontosabb, hogy az Apple a mesterséges intelligenciát is beleépítette az alkalmazásba, így mostantól könnyedén kereshetünk helyek, sőt akár emberek szerint is, csakúgy, ahogyan azt is meg tudja mondani az iPhone, hogy mely fotókon találhatunk autókat. Sőt, az elkészült fotókból akár különböző montázsokat is össze tud állítani az iOS 10, így emlékeinket akár az ismerőseinkkel is megoszthatjuk.

ios10app4

3. Rá sem ismersz majd a zenéidre

Az Apple nem bízta a véletlenre és alaposan megújította az iOS 10-es Zene alkalmazás felületét. Amellett, hogy sokat javult az áttekinthetőség, még olyan újdonság is bekerültek a repertoárba, minthogy mostantól több zeneszámnál a dalszöveget is figyelheted, így biztosan megérted majd a szöveget. Sokan örülni fognak majd annak is, hogy mostantól állóképek készítésekor sem áll majd meg a zenelejátszás, a telefon csak videózáskor szünetelteti a dalt.

4. Még fejlettebb lett az Apple Térképek

Emlékezetes, hogy 2012-ben mekkora botránnyal indult el az Apple Maps karrierje, hiszen a szolgáltatás finoman szólva sem volt befejezett. Idénre már jelentősen javult a szoftver, így már hazánkban is nyugodtan használhatjuk. Olyannyira, hogy immár rengeteg vállalkozás, nevezetesség és érdekes hely található meg a Maps adatbázisában, azaz nem biztos, hogy egyből a pontos címet kell tudnunk, elég, ha az üzlet nevére keresünk. További újdonság, hogy immár a különböző útlezárásokra is figyelmeztet a Maps. Amennyiben használsz CarPlay-t, úgy jó ha tudod, hogy a Maps most már tudja, hogy hol parkoltál le az autóddal, így mindig megtalálhatod azt.

ios10apps5

5. Üzenetek

A júniusi WWDC-n hosszan mutogatták az üzenetek szekciót, ez pedig nem véletlen. Van itt minden, az Apple Watch-nál már megismert módon küldhetünk szívverést, csókot, de akár firkálni is lehet a kijelzőre, a kompatibilis telefonok, számítógépek és táblagépek (azaz az összes újabb Apple eszköz) meg is jelenítik azokat. Effektek terén is jól állunk, hiszen küldhetünk “láthatatlan” üzeneteket (ezeknél le kell “törölnie” a képernyőt a fogadónak, hogy megjelenjen a szöveg), óriás emojikat, de akár teljes képernyős lézershow-t is varázsolhatunk a telefon képernyőjére. Emellett nagy újítás, hogy a szövegfelismerő rendszer immár képes arra, hogy megadott szavakat emojikkal helyettesítsen.

6. Siri megismerkedik a többi programmal

Az iOS 10 további újdonsága, hogy immár Siri képes lesz kezelni a harmadik fél által készített alkalmazásokat, azaz nem kell kizárólag a gyári programokra hagyatkoznunk. Így például a jövőben úgy is indíthatunk Skype hívást, hogy elmondjuk, hogy “hívd fel Andreát Skype-on”, amire Siri megnyitja a programot. Üröm az örömben, hogy az asszisztens továbbra sem tud magyarul, így ezt csak angolul tehetjük meg.

ios10app

7. Eltüntetheted a felesleges gyári alkalmazásokat

Ha rendmániás vagy és zavar, hogy felesleges Apple programok foglalják a helyet a főképernyőn, akkor jó ha tudod, hogy immár ezek is eltüntethetőek. Sokáig azt hittük, törölni is tudjuk a szoftvereket, de kiderült a “törlésre” bökve csak eltűnteti ezeket a telefon, biztonsági okok miatt ugyanis nem engedi az Apple, hogy a rendszer részét képező dolgok tűnjenek el a készülékről.

8. Mindegy, hány fület nyitnál meg

Immár korlátlan számú fület nyithatunk Safariban, köszönhetően az iOS 10 frissítésének. Emellett más újdonság is került a böngészőbe, hiszen a legújabb rendszernél már lehetőségünk van az épp lejátszott videó kis ablakban való nézésére, így közben a cikk olvasását is folytathatjuk.

apple iphone 6s

9. Immár RAW-ban is fotózhatsz

Amennyiben iPhone 6S-ed, 6S Plus-od, SE-d vagy 9,7 colos iPad Pro-d van, úgy már most RAW-ban fotózhatsz, azaz a lehető legjobb minőségben rögzítheted a fotóid, hogy aztán azokat digitális utómunkával még szebbé varázsold. Fontos kiemelni, hogy ez elég sok helyet foglal, így leginkább csak a 128 GB-os tárhellyel szerelt készülékek esetén ajánlható.

10. Az egész otthonodat vezérelheted

Az iOS 10-ben immár alapértelmezetten elérhető a Home applikáció, amely összefogja az okosotthonunk eszközeit, legyen szó akár termosztátról vagy épp egy biztonsági kameráról. Ha van Apple HomeKit kompatibilis készüléked, akkor ezt az alkalmazást szeretni fogod. Természetesen az ilyen termékeket Siri is vezérelni tudja, így akár távolról is megadhatjuk, hogy mikor kapcsoljon be a légkondicionáló vagy vegye feljebb a fűtést a termosztát.

Ha Neked is tetszik az iOS 10, akkor jó hír, hogy az összes, iPhone 5-nél, iPad 4-nél és 5. generációs iPod Touch-nál újabb eszközre telepíthető!



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés