Connect with us

Hirdetés

technokrata

Jól vigyázz, mit nyitsz meg: 10 millió telefont fertőztek meg!

Kütyük

Jól vigyázz, mit nyitsz meg: 10 millió telefont fertőztek meg!

Mindet megtesznek a bevételért.

Nem kevesebb, mint 10 millió okostelefont fertőztek meg kínai hackerek. A HummingBad névre keresztelt program fertőzött honlapok látogatása során kerülhet a telefonra, ezután pedig sérülékenységek után kutatva megpróbálja átvenni az irányítást a rendszer felett. Amennyiben ez nem sikerül, akkor hamis üzenettel próbálkozik, hogy így vegye rá a felhasználót, hogy minden jogosultságot megadjon a számára.

Ha a kártevő sikerrel járt, akkor alkalmazásokat telepít a készülékre, amelyekkel aztán reklámok jelennek meg a mobil kijelzőjén. Épp ez utóbbi az egész értelme, hiszen ezzel akár havi 300 ezer dollárt is összeszedhetnek a fejlesztők. Apropó, ha már itt járunk, érdemes megemlíteni, hogy az alkotók egyáltalán nem pattanásos tinédzserek, akik ebben élik ki magukat, sőt! A HummingBad mögött ugyanis a Yingmob hirdetéselemző cég áll, amelynek legtöbb alkalmazása teljesen ártalmatlan.

hackerillusz

Azonban a vállalatnál egy 25 fős, kifejezetten kártékony programok készítésére szakosodottt csapat is dolgozik, nekik köszönhetjük mostani kártevőt is. Az izraeli biztonsági cég, a Check Point szerint a Yingmob alkalmazásai körülbelül 85 millió okostelefonon futnak jelenleg, de szerencsére ezekből “csak” 10 millió tekinthető kártékonynak.

Elsősorban Törökország, a Fülöp-szigetek, Indonézia és természetesen India illetve Kína érintett az ügyben, de például az Egyesült Államokban is körülbelül 300 ezer telefont fertőztek meg. Bár valószínűleg itthon is van néhány fertőzött telefon, a Check Point nem jegyzi külön hazánkat. Jó hír, hogy hamarosan valószínűleg teljesen eltűnnek majd a Yingmob programjai a Play Áruházból, hiszen a Google már aktívan figyeli a fejlesztőket, így a próbálkozásaikat blokkolja a rendszer.

Forrás: Index



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés