Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: Samsung Galaxy S6 edge – meghajol előtted

Kütyük

Teszt: Samsung Galaxy S6 edge – meghajol előtted

A Samsung Galaxy S6 ívelt változata érkezett hozzám, de nem puhított meg.

Miben más a Galaxy S6 edge, mint a sima S6, jobb-e a sima verziónál és miért drágább? Egy átlagfelhasználó vagy kevésbé hozzáértő ezeket a kérdéseket teszi fel magának, amikor átnézi a két változat specifikációját. Valószínűleg nem lepődünk meg rajta, de az eltérések listája nem túl hosszú, elsősorban a formai módosítások a szembetűnőek, más tekintetben szinte ugyanazt az élményt nyújtja..

Csomagolás

A Samsung Galaxy S6 edge-t önmagában, doboz és kiegészítők nélkül kaptam meg, de minden tartozéka megegyezik a normál változatnál láthatókkal. Tehát jár hozzá egy töltőfej, USB adatkábel és fülpárnás headset is.

Külső

A készülék legérdekesebb része kétséget kizáróan a külseje. Az előlapon nem a szokványos sík kijelzővel találkozunk, hanem a két hosszanti oldal mentén lefordul a telefon oldalára, tehát a készülék oldala félig képernyő, félig pedig az emiatt elvékonyított fém keret. Maga a kijelző ezúttal is Super AMOLED technológiát használ, változatlanul 5,1 hüvelykes méretetben és 1440 x 2560 pixelt foglal magába. A képminősége remek, betekintési szöge 180 fokból is tökéletes, főleg az oldalra hajló rész miatt is. A megjelenítő alatt megtaláljuk a három androidos funkció gombot, melyből a középső fizikai gomb, ebben van az ujjlenyomat-olvasó. Felülre a szenzorok, előlapi kamera, beszédhangszóró és a gyártó feliratozása került.

A készülék fémből készült kerete hihetetlen vékony az oldalán, de még így is elfért jobbra a power gomb, balra pedig a hangerőszabályzó gombpáros. Alul megtaláljuk a hangszórót, mikrofont, a microUSB csatlakozót és a 3,5 mm-es jack foglalatot, az infraport és a SIM tálca a készülék tetejére került. A vékony keret miatt kicsit fura fogása van, de pozitívum, hogy a kijelző széle nem érzékeli, ha a mobil fogásából adódóan véletlenól hozzáér az ujjunk.

Az S6 edge hátlapi üvegén középen egy Samsung márkajel, feljebb pedig a kamera, a hozzá tartozó LED segédfény és a pulzusmérő szenzor található. A borítás mögé egy 2600 mAh-s akkumulátort építettek be, mely 50 mAh-val nagyobb kapacitású a sima S6-hoz képest. Ennek ellenére az üzemidő itt is 1 napra tehető, ez a minimális többlet a gyakorlatban sajnos nem érzékelhető.

Hardver/ Sebesség

A Samsung saját gyártású hardvert készített az S6/S6 edge számára, mégpedig egy szupermodern és extrém erős Exynos 7420-as chipet. Ebben találunk négy darab 1,5 GHz-es Cortex-A53 magot és még négy 2,1 GHz-en dolgozó Cortex-A57-es processzort. A grafikai munkálatokat egy Mali-T760MP8 végzi, munkájukat pedig 3 GB RAM segíti. A belső tárhely 32, 64 vagy 128 GB-os lehet és nem is bővíthető tovább.

A telefonon a még frissnek számító Android 5.0.2-es verzió fut, melyhez társul a megújított TouchWiz UI felület. Teljesen átlátható a rendszer, extrák vannak bőven, kezdve az egyszerű módtól az intelligens mozgásvezérlésig. Van ultratakarékos mód, ekkor már fekete-fehér lesz a kijelző, ezzel rengeteg üzemidőt nyerhetünk szorult helyzetben. Ha a lekerekített részről befelé húzzuk az ujjunkat, akkor elő tudjuk hívni az általunk beállított kedvenc kontaktokat, ezzel talán valamivel gyorsabb lesz a tárcsázás is. Ezen nevekhez egy megadott színt is rendelhetünk, így amikor kijelzővel lefelé van a mobil, akkor bejövő hívás esetén csak a kijelző két széle fog fényleni a beállított színben. Lehet még készenléti státuszkijelzést aktiválni a hajlított felületre, de jelenleg funkcionálisan ezeknél többre nem képes.

Extrák között említendő az S Health, mely már kibővített változatú, van rajzoló program, S Tervező, S Voice, Galaxy Apps és intelligens kezelő. Ezek mellé még a Google extrái és az egyéb alapprogramok kerültek fel a belső memóriába.

Multimédia

A hátlapon található kamera 16 megapixeles, autófókuszos, optikai képstabilizátoros egység, melynek a LED segédfény is besegít gyenge fényviszonyok között. A beállítások áttelepültek a Galaxy S6-ból, így csomó motívumprogram és babrálási lehetőség adott.

Az elkészült képek nagyon jók, nehéz lenne belekötni a minőségébe, mobilos körökben jelenleg ez a legjobb (persze előbb-utóbb lesz nála jobb), videót pedig 2160p felbontásban képes rögzíteni, ez jelen pillanatban szintén a csúcsot képviseli.

A zenelejátszás a Samsung saját lejátszóján továbbra is élmény, ahogy eddig is az volt szinte minden esetben, ráadásul a külső hangszórón is élvezhető hangokat csikarhatunk ki a gépből. FM-rádió nincs a készülékben, de ez nem meglepetés, már egy ideje a Samsung kihagyja a csúcskészülékeiből.

Adatkommunikációs téren egyszerűbb lenne azt írni, hogy mi nincs a Galaxy S6 Edge mobilban, mert akkor jelen pillanatban nem tudnék olyat mondani. Az LTE-től kezdve a rengeteg szabványt támogató WiFi-n keresztül az NFC-ig mindent megtalálunk benne és a telefonfunkciók is remekül szuperáltak.

Összegzés

Itt a legnagyobb tényező az ár, hiszen az edge csupán az ívelt kijelzőben tér el a sima S6-tól, de árban ez már kb. 50 ezer forint többletet jelent és az igazat megvallva ez a hajlított kialakítás nem ér ennyit, messze nem. Ha több téren kihasználható lenne vagy mondjuk 10 ezer forint lenne a különbség, még ajánlanám is annak akinek tetszik, de így nem tehetem sajnos. Aki ilyen tudást szeretne, vásároljon sima Galaxy S6-ot, de akinek nem számít az ár és a ma kapható egyik legvagányabb külsejű készüléket szeretné magának, az válassza ezt a változatot .



Szólj hozzá!

További Kütyük

Samsung Galaxy S6 Edge

  Megjelenés éve: 2015
  Pro:  
  - Hardver
  - Szoftver
  - Kamera
 
  Kontra:  
  - Ár
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 5,1"
  • kijelző felbontása: 1440 x 2560 pixel"
  • kijelző típusa: Super AMOLED"
  • eszköz mérete: 142.1 x 70.1 x 7 mm
  • tömeg: 132 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: Exynos 7420
  • memória: 3072 MB
  • háttértár: 32 GB
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa: -
  • portok: microUSB, 3,5 mm jack, infravörös port
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: 16 megapixel
  • video chat:  
  • video felbontás: 2160p
  • FM rádió:  
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900, HSDPA 850 / 900 / 1900 / 2100, LTE band 1(2100), 2(1900), 3(1800), 4(1700/2100), 5(850), 7(2600), 8(900), 17(700), 20(800)
  • WiFi: WiFi a/b/g/n/ac
  • Bluetooth: Bluetooth 4.1
  • GPS: A-GPS GLONASS
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer: Android 5.0.2
  • spec. szoftverek: -
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok: 2600 mAh
  • tapasztalat: 1 nap
 

ÖSSZEHASONLÍTÁS

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés