Connect with us

Hirdetés

technokrata

Notebook-diagnosztika gépbontás nélkül

Kütyük

Notebook-diagnosztika gépbontás nélkül

Új, öntanuló diagnosztikai eljárást, illetve mobil számítógépek szervizelését támogató hardverdiagnosztikai rendszert fejlesztett ki az Aviatronic Repüléstechnikai Fejlesztő Kft.

A HADICOR elnevezésű, nyílt forráskódú elemekre épülő rendszer egy interneten elérhető, központi távoli szerverről futtatja a méréseket és teszteket, majd naplózza és egy központi adatbázisban tárolja az eredményeket. A rendszert már több szervizében használja a japán Toshiba cég.

A HADICOR rendszer „lelke” egy interneten elérhető, központi távoli szerver, amely vezérli a különböző földrajzi helyeken működő szervizhálózatot: optimális, az adott készülékek konfigurációjának megfelelő diagnosztikai méréseket és teszteket hajt végre az egyes számítógépeken. A mérések és tesztek eredményeit a vizsgált számítógép egyedi „ujjlenyomatával”, a részegységekre is kiterjedő azonosítóival együtt egy központi adatbázisban tárolja és naplózza.

A szervizek úgynevezett Gateway Boot szervert telepítve férnek hozzá a központi adatbázishoz egy titkosított csatornán keresztül. Vannak olyan alkatrészek, amelyek teszteléséhez az Aviatronic által kifejlesztett, külső diagnosztikai egység, az EDU (External Drive Unit) alkalmazása szükséges, amelyet ugyancsak a Gateway vezérel. Az eddigi tapasztalatok szerint a javítások 70-80 százalékánál a hibabehatárolás nem igényli az EDU-val történő méréseket, de a fennmaradó 20-30% esetében a EDU által szolgáltatott mérési eredmények segítenek a hibás alkatrész egyértelmű megtalálásában.

notebookdiagnosztika

A szervizeknek számos szempontból előnyös az új rendszer. A tesztek nagy része nem igényel kezelői beavatkozást, így a hibabehatárolás kevesebb technikusi munkaidő-ráfordítást igényel. A HADICOR alkalmazásához nem szükséges sem operációs rendszer, sem adatbázis-licensz megvásárlására költeni, mert a rendszer nyílt forráskódú. A kifejlesztett eljárásprotokoll a különböző felkészültségű szervizek javítási színvonalát segít egyforma szintre emelni.

A gyártóknak is több szempontból kedvező választás a HADICOR: különösen előnyös a központi menedzselhetőség és frissítés, a tesztekhez biztosított, megbízható szoftverkörnyezet, a részletes teszteredmények tárolása, az eljárási protokoll szerinti tevékenység naplózása, az elvégzett javítások kontrollálhatóságának lehetősége. A korábban csak többletmunkával összegyűjthető adatokat az új termékek tervezésénél használhatják fel. Az egységes eljárásprotokoll és a modellspecifikus tesztek csökkentik a mintegy 40-50 százalékban feleslegesen kicserélt alkatrészek számát, így az elektromos hulladékok mennyiségét.

A projekt megvalósításához nagy segítséget nyújtott a Toshiba: a modellinformációkat és a nagyszámú méréshez kölcsön notebookokat biztosított. A japán cég jelenleg sok szervizében használja már a HADICOR alaprendszerét. A német Toshiba-központban működik egy központi távoli tesztszerver, amely akár 200 EMEA-szervizt képes kiszolgálni.

(A projekt „Hardverdiagnosztikai eljárásprotokoll kifejlesztése gyártó-független mobil számítógépek javításának és szervizelésének támogatására” címmel és KMR_12-1-2012-0006 számon a Kutatási és Technológia Innovációs Alap támogatásával valósult meg.)



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés