Connect with us

technokrata

2020-ra az emberiség 90%-ának lesz mobilja

Kütyük

2020-ra az emberiség 90%-ának lesz mobilja

2020-ig a világ 6 éven felüli lakosságának 90%-a rendelkezik majd mobiltelefonnal, az okostelefon előfizetések száma pedig várhatóan a 6,1 milliárdot is el fogja érni. India és Kína mutatja a leggyorsabb ütemű növekedést, itt az új mobil előfizetések 2014 harmadik negyedévében 18 milliót illetve 12 milliót tettek ki. A 2014-ben várhatóan összesen 800 millió új okostelefon-előfizetés lesz , így ezek száma a világon összesen 2,7 milliárdra emelkedik. A mobiltelefonokon bonyolított videóforgalom várhatóan tízszeresére nő, és 2020-ban a teljes mobil adatforgalom 55%-át teszi majd ki

Az Ericsson (NASDAQ:ERIC) Mobilitási Jelentésének ma megjelentt legfrissebb kiadása a világ számos hálózatából származó nagy adathalmaz (big data) segítségével átfogó és friss információkkal mutatja be a mobil távközlés új irányvonalait, és a mobil technológiák gyors ütemű terjedését: az előrejelzések szerint 2020-ig a világ 6 évesnél idősebb lakossága 90%-ának lesz mobiltelefonja. Ezen túlmenően pedig az okostelefon előfizetések is valószínűleg elérik a 6,1 milliárdos csúcsot.

India és Kína mutatja a leggyorsabb ütemű növekedést, itt a 2014 harmadik negyedévében 18 millió illetve 12 millió új mobilelőfizetést könyveltek el.

Rima Qureshi, az Ericsson stratégiai és a vállalat egyesítésekért valamint felvásárlásokért felelős vezető alelnöke szerint: „A mobilok zuhanó árai az egyre jobban használható és egyre szélesebb körben lefedettséget biztosító hálózatokkal karöltve a mobil technológiákat olyan világszerte elterjedt jelenséggé teszik, amelyek nemsokára a népesség túlnyomó többsége számára életkoruktól és lakóhelyüktől függetlenül a világon mindenhol rendelkezésre állnak majd.”

Az okostelefonok terjedése: 2014-ben 800 millió új előfizetést kötnek

Az okostelefonok terjedése igen gyors. A 2014 harmadik negyedévében eladott összes mobiltelefon 65-70%-a volt okostelefon, 2013 azonos időszakában még csak 55% volt ez az arány.

A növekvő eladási arányok ellenére, amely 2014 végéig 800 millió új előfizetést fog jelenteni, az ágazatban még mindig jelentős növekedési lehetőségek rejlenek. Az okostelefonok ma még csak 37%-át teszik ki a mobil előfizetések teljes számának, ami azt jelenti, hogy még számos előfizető állhat át azokra a változatokra, melyek sokkal több mindent tudnak, és az internetezni is lehet velük.

A Jelentés szerint az elkövetkezendő években igen felgyorsul a folyamat és az okostelefon előfizetések mai 2,7 milliárd darabos száma 2020-ig várhatóan 6,1 milliárdra nő.

Videó: a mobil telefonos adatforgalom legnagyobb és leggyorsabban növekvő szegmense

A videó továbbra is uralkodó helyzetben van a mobil hálózatokon: a 4G-vel lefedett hálózatokon jelenleg a mobilforgalom 45-55%-át teszi ki, ami jórészt a valós idejű filmnézésnek (videóstreaming) és az egyre jobb minőségű kép okozta élménynek köszönhető.
A videó más online alkalmazások részeként is egyre nagyobb szerepet kap, például a hírekben vagy reklámokban, illetve a közösségi média egyes területein is. Egyúttal a videónézést a YouTube-hoz hasonló független műsorszolgáltatók (OTT) szolgáltatásainak és tartalmainak egyre bővülő köre is serkenti.
A videónézésére alkalmas eszközök is gyorsan fejlődnek. Számos eszköznek nagyobb már a képernyője, ezzel jobb képminőség érhető el, ami viszont nagyobb adatfogyasztást eredményez. Lassan már mindenféle eszköztípuson kiváló minőségben nézhető film, akár otthon vagyunk, akár valahol menet közben.
A jövőbeni kilátások tekintetében az Ericsson becslése szerint a mobilhálózatokon bonyolított videóforgalom 2020-ra tízszeresére nő majd, és eddigre a teljes mobiladatforgalom 55%-át fogja kitenni.

5G: előfizetések a láthatáron

Az 5G kereskedelmi célú bevezetésére várhatóan 2020-ban kerül sor és az előrejelzések szerint ennek a technológiának az előretörése sokkal gyorsabb lesz, mint a 4G LTE rendszereké, éppúgy, ahogyan a 4G is gyorsabban elterjedt, mint a 3G. A különbség ebben az esetben az, hogy az új rádiós technológiákon kívül az 5G a meglévő mobil rádiós hozzáférési- (mint amilyen a 3G és 4G), a felhőalapú-, valamint a maghálózati technológiákat is magában fogja foglalni, hogy teret biztosítson annak a több ezer új alkalmazásnak, amelyek addigra a mobil technológiákra szeretnék alapozni működésüket. Az 5G elterjedését nagyrészt új típusú felhasználási területek fogják előmozdítani, mint amilyen a gépek közötti kommunikáció.

A Mobilitási Jelentés bemutatása során elhangzott egy jó példa a technológia kihasználására, melynek segítségével személyre szabott megoldásokat készíthetünk a különböző városstruktúrákat kiszolgálandó. Gondoljunk a manhatteni merőleges és egyenes utcaszerkezetre szemben Budapest kanyargós történelmi szerkezetére, vagy akár a néhány emeletes belvárosi téglaépületekre szemben a New York-i felhőkarcolók vasbeton és foncsorozott üvegvilágára. Előbbi példában a városi közlekedés automatikus és biztonságos irányítása kíván különböző megoldásokat. Miközben a második példában és a jelentésben is bemutatott beltéri lefedettség kérdésében – ahol Budapest szerencsésebb helyzetben van – az új mm-es hullámhosszú rendszerek és a meglevők, például az Ericsson Radio DOT rendszerére alapuló megoldásai nyújthatnak majd megoldást. Egy harmadik példában a déli Central Park forgalom mintái hasonlóbbak a kereskedelmi- és üzleti területekhez, mint a pihenőövezetekhez.

A jelentésről

Az Ericsson Mobilitási jelentésének ez a hetedik kiadása, amely előrejelzési adatokat, elemzéseket tartalmaz, és a forgalomban, előfizetésekben valamint a fogyasztói magatartásban várható változásokba nyújt betekintést, hogy világosan láthatóak legyenek a jelenlegi forgalmi és piaci tendenciák.

Az Ericsson a világ összes nagy régiójában több mint 100 élő hálózaton végez rendszeres forgalmi méréseket. A részletes méréseket bizonyos számú kiválasztott kereskedelmi üzemben működő WCDMA/HSPA és LTE hálózaton bonyolítja, hogy felfedhetők legyenek a különféle forgalmi mintázatok.

A legutóbbi jelentés előrejelzési periódusát is megváltoztattuk, ma már a 2014 és 2020 közötti időszakról szól.Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés
Hirdetés

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

lush

Dotkom

Lelép a social-media felületekről a Lush

2021. november 24. szerda
oracle

Dotkom

Az Oracle megelőzte a Google-t

2021. november 23. kedd
edge
facebook

Dotkom

Jobban rendezhetjük hírfolyamunkat a Facebookon

2021. november 21. vasárnap
winamp

Műszaki-Magazin.hu