Connect with us

Hirdetés

technokrata

Új 3G technológiát mutattak be

Kütyük

Új 3G technológiát mutattak be

A háromvivős HSDPA technológia világon először megvalósított élő bemutatóján 63 Mbit/s felhasználói irányú sebességet értek el, míg az EUL-MC (Enhanced Uplink Multi-carrier, azaz továbbfejlesztett, központi irányú többvivős technológia) 11,5 Mbit/s sebességre volt képes

Az új 3G technológia jobb felhasználói élmény nyújt a hálózati terheléstől függetlenül, akár a cella szélén is. A többvivős WCDMA/HSPA az LTE fontos kiegészítése; azzal összehasonlítható minőségű mobil szélessávú felhasználói élményt ad.

Noha az elkövetkező években az egyre nagyobb adatátviteli kapacitást és sebességet lehetővé tevő LTE-lefedettség továbbra is rohamosan fog nőni, a szolgáltatóknak addig is biztosítania kell a minőségi ügyfélélményt a mobil szélessávú előfizetőknek. Ennek érdekében az Ericsson, a Qualcomm Technologies Inc. és a Turkcell a világon először hajtott végre kereskedelmi hálózaton 3C-HSDPA (háromvivős, nagy sebességű, felhasználói irányú, csomagkapcsolt hozzáférés) élő bemutatót.

A háromvivős HSDPA az egyvivős alkalmazáshoz képest akár 50%-kal is növelheti a felhasználói irányú sebességet a teljes cellában, függetlenül a hálózati terheléstől.
A bemutatón 63 Mbit/s felhasználói irányú sebességet mértek.

A tesztben használt hálózati funkcionalitás része lesz az Ericsson 15A szoftverkiadásának. A tesztet Qualcomm processzort és Qualcomm modemet tartalmazó okostelefonon hajtották végre.

A bemutatóra a Turkcell kereskedelmi WCDMA hálózatának 2.1 GHz-es frekvenciasávjában került sor, három 5 MHz-es vivővel felhasználói irányban és két 5
MHz-es vivővel központi irányban. A próbaüzem alatt az Ericsson által szállított maghálózatot és rádió-hozzáférési hálózati csomópontokat használtak.

„Az elmúlt években paradigmaváltást tapasztalhattunk a távközlés világában, – mondta el Ziya Erdem, az Ericsson Turkey ügyvezetője a bemutató alkalmából. – Ebben a helyzetben az alkalmazáslefedettség és a végfelhasználói élmény javítása lett a legfontosabb számunkra. A Turkcell-lel, Európa egyik vezető szolgáltatójával, és a Qualcomm Technologies-zel együttműködésben tesztelt új technológiák segítségével a Turkcell ügyfelei még könnyebben érhetik el kedvenc mobilalkalmazásaikat, a felhasználói élményt pedig tovább fokozzuk.”

A 3C-HSDPA lehetővé teszi az egy időben akár három 5 MHz-es vivőn keresztül végzett felhasználói irányú átvitelt, egyetlen felhasználó felé. Támogatja az egysávos átvitelt, ahol 3 vivőugyanazon a frekvenciasávon helyezkedik el, illetve a kétsávos átvitelt is, ahol a 3 vivő két frekvenciasávon oszlik el, pl. 900 és 1800 MHz-en.

A bemutató része volt az EUL-MC (Enhanced Uplink Multi-carrier, azaz továbbfejlesztett, központi irányú többvivős technológia) is, az Ericsson 14B szoftverkiadásában megjelenő funkció, amely akár 100%-kal is képes növelni a központi irányú sebességet. A bemutató során sikerült ezt a növekedést demonstrálni.

Az EUL-MC központi irányú átvitelt tesz lehetővé egyidejűleg két 5 MHz-es vivőn keresztül, a felhasználó által elérhető maximális sebességet 11, 5 Mbit/s növelve, a cella teljes területén elérhető átlagsebességet pedig 100%-kal megnövelve.

A 3C-HSDPA és az EUL-MC a HSPA többvivős technológia fejlődésének az alkalmazáslefedettség szempontjából igéretes következő lépése. A szoftverfrissítéssel elérhető többvivős megoldás növeli a kapacitást és a csúcsidőben elérhető sebességet, valamint jelentősen javítja az alkalmazáslefedettséget. Mindkét technológia fontos lépés a felhasználók számára biztosított mobil szélessávú élmény fejlesztésében.
Várhatóan 2014 második felében jelennek meg kereskedelmi forgalomban.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés