Connect with us

technokrata

Teszt: teXet TM-3204R – megsemmisíthetetlen okostelefon

Kütyük

Teszt: teXet TM-3204R – megsemmisíthetetlen okostelefon

Az okostelefonnal manapság sok mindent lehet csinálni, de a teXet strapatelefonjával olyat is, ami egyébként elképzelhetetlen. Bírja a port, bírja a vizet és nem jön zavarba, ha diót, vagy mandulát törünk vele. Mindezt dupla SIM-mel és 70 ezres alatti áron…

Már a teXet weboldalán közölt kép alapján gondoltam, hogy valami olyasmit kapok most tesztelni, amilyenhez még csak hasonló sem volt még a kezemben. De szerintem senki kezében sem. Mert strapatelefont teszteltem már, a saját telefonom is vízálló, sőt a rázósabb helyzetekre készenlétben tartok egy Motorola Defy Minit is. Nagyon jól tudom, mit várnék el egy strapatelefontól, csak eddig még soha nem kaptam meg. Így azt hiszem, hogy a teXet TM-3204R jobb helyre nem is kerülhetett volna, mint hozzám.

DSC08523_resize

Mi a bajom a strapatelefonokkal úgy általában? Hát csak annyi, hogy a megölhetetlenségért cserébe kompromisszumokat kell kötnünk, azaz egyik sem teljes értékű készülék. A Defy és a Defy Mini volt az a két masina, amelyre azt mondtam én magam is, hogy nagy jóindulattal elmennek, ezért is vettem magamnak egy Defy Minit arra az esetre, ha vizes környezetbe vágynék. De kiváltani a telefonomat azzal? Nóvéj! Arról meg ne is beszéljünk, hogy a gyártók által meghirdetett “mindent kibír” általában közel sem jelenti azt, amire gondolnánk.

DSC08526_resize

Például a Defy Mini – főleg a szolgáltatótól vásárolt változat – memóriája olyan szinten tele van „nélkülözhetetlen” szoftverekkel, hogy gyakorlatilag SEMMIT nem lehet rátelepíteni utólag. Így aztán tényleg csak arra használom, hogy a vízre szállástól a szárazföldig legyen nálam telefon. Mert másra nem jó. Fagy, lassú, kicsi és összességében alig használható. Folyamatos idegeskedés. De ez a teszt nem a Defy Miniről és még csak nem is a Motoroláról szól, hanem egy olyan márka olyan telefonjáról, amelyet elsődleges telefonnak is bátran merek ajánlani.

DSC08533_resize

A teXet feltörekvő márka, legalábbis nálunk. Ezt a feltörekvést az elkövetkező pár hónapban mi is szemmel követhetjük majd. Oroszországban már harmadikok az Apple és a Samsung mögött és ezeket az eladási adatokat pont az ilyen, különleges, a kínálat réseit betömni képes készülékeikkel produkálják. Nemrég járt nálunk egy olyan tablet tőlük, amihez megint nincs még csak hasonló sem a piacon. Érdemes tehát odafigyelni rájuk, mi is ezt tesszük majd.

DSC08534_resize

A tesztkészülék adatait nem is írnám szolgai módon le, mert azok megtalálhatóak a hivatalos forgalmazó, a Tanfield weboldalán, ide kattintva. Érdemes ellátogatni hozzájuk, más finomságokat is találunk ott. (Mi is tőlük kaptuk a telefont tesztelésre, nagyon szépen köszönjük!) Hadd emeljem most ki a lényeget, abból is azokat a tényezőket, amelyeknek köszönhetően zseniális ez a telefon. Az első és legfontosabb, hogy IP 67 védettségi fokozattal rendelkezik, amely azt jelenti, hogy a por semmilyen formában nem képes beléhatolni, a vizet pedig annyira képes elviselni, amennyire a gazdája. Búvárkodni tehát nem tudunk vele (legalábbis palackos merülést nem), de fürdeni simán. És tényleg, nem csak papíron.

DSC08547_resize

Ha az ember a YouTube-ot bújja, a „teXet crash test” keresőszavakra érdekes videókat találhat. Azt kell megnézni, amelyikben a diók vannak. Mert amellett, hogy por-és vízálló ez a telefon, gyakorlatilag megsemmisíthetetlen is. Az persze igaz, hogy egy telefonnal ritkán törünk diót vagy mandulát, de a strapatelefonoknál simán előfordul, hogy leesnek, odaverjük valamihez őket, fennfelejtjük a kocsi tetején, átmegy rajtuk az autó, meg ilyesmik. Na, ez bírni fogja, sem a telefon teste, sem a képernyő nem sérül könnyen. Meg nehezen sem. Mindez az erős háznak és a gumírozott kialakításnak köszönhető. Aki kecses, penge telefont keres, annak ez nem fog tetszeni…

DSC08527_resize

Ha ezt elfogadjuk, akkor jön az imádság. Imádkozunk azért, hogy a belseje, a vas és a szoftver is elég erős legyen. Az imáink meghallgattatnak, mert nincs sok kompromisszum. A szoftverek telepítésére szánt memória 1024 MB, azaz 1 GB és ebből a rendszer települése után is miénk marad 700 MB körüli hely. Erre 200-300 szoftver telepíthető fel, ennyit sosem fogunk egyszerre használni. Itt tehát nincs kompromisszum.

Screenshot_2013-11-19-07-05-52

A fájljaink tárolására van belső tárhely, igaz, hogy csak 1,8 GB szabad belőle, de kezdetnek elég. A telefon bővíthető, így a tárhely növelhető 32 GB-tal, microSDHC kártyával. A kártya az akkumulátor alatt van, így csak kikapcsolás után és szétcsavarozás után vehetjük ki. Ez persze Android operációs rendszer esetében nem túl nagy baj, hiszen számos más módja is van a fájlok kinyerésének. Így aztán a fájlok tárolásánál sem kell kompromisszumot kötnünk. Ha már csavarozásról esett szó, ez az első meglepetés.DSC08543_resize

A telefon alapszíne narancssárga, de a sok gumi betéttől ez alig látszik. Amúgy egészen vagány szín ez, nekem bejön. A készülék hátlapján lévő csavarok nem csak díszítést szolgáló látványelemek, hanem tényleg ezek fogják fel a hátlapot. Lapos csavarhúzó kell hozzájuk, de a géphez kapott karabineren (!!!) is kapunk egy kis készséget, amivel ez a művelet végrehajtható. Amikor először szedjük le a hátlapot, kicsit feszegetnünk kell, mert a szilikon tömítések nagyon passzentosak. Ha ügyesek vagyunk, feltárul a belső, amely megint meglepetéseket hordoz.

DSC08551_resize

Van ugyebár egy kivehető, 2000 mAh-ás akkumulátor, amely első hallásra kicsit kevésnek tűnhet. De nem az. A képernyő – mint legnagyobb fogyasztó – 320×480 pixeles, így nem eszik sokat. 3,2 colos képátlóval rendelkezik, 16:9 a képaránya és ehhez a mérethez a 320×480 pixel bőven elég. A jól hangolt képernyőnek köszönhetően a teXet 3204R két napot kibír még úgy is, hogy ugyebár dupla SIM-es. Ha nem említettem volna még…

DSC08553_resize

A dupla SIM dual-standby rendszerben működik, azaz mindkettő egyszerre készenlétben van, mindkettő hívható. Ha az egyiken beszélünk, a másik foglaltat jelez. Ennyi áldozatot kell hoznunk annak érdekében, hogy ne zabálja le az akkut a két rádió. Miért jó egy strapatelefonnál a dupla SIM? Hát azért, mert akik ilyen telefonokkal mászkálnak, azok gyakran tartózkodhatnak kevésbé lefedett, bemobilinternetezett területeken, így jól jön, ha az embernek kettő szolgáltatótól van netje. Ha az egyik nem működik, könnyedén válthatunk a másikra. Ugyanez igaz a mobiltelefonálásra is. 😉

Screenshot_2013-11-19-08-13-33

A SIM kártyák sajnos normál méretűek, így aki lecserélte a SIM-jét micro SIM-re, az ebben a készülékben adapterezhet. Én magam nem dobtam el az eredeti SIM keretét, abba visszahelyezve simán sikerült beleaplikálnom a kisebb SIM-et a nagyobb aljzatba. Ha azt gondolnánk, hogy ez egyszerű, próbáljuk csak ki mondjuk a Motorola Defy Mininél… Egy szónak is száz a vége, a beüzemelés könnyen megy és hamar ketyeg két független telefonszám és két független mobilnet a telefonunkban. Mivel nekem van egy másik, szintén vízálló készülékem, három internettel mászkáltam a teszt alatt. T-Mobile a Sony Xperia Z Ultrában, Telenor és Voda net a teXetben. Nem voltak net gondjaim, na! 😉

DSC08530_resize

A beüzemelés ugyebár az Android rendszernek is köszönhetően megy gyorsan, mert megadva a jelszavainkat, 5-10 perc alatt már minden ott is van a készüléken. Nézzünk hát néhány olyan finomságot, amelyet a használat során tapasztalhatunk. Az első, hogy van hardveres felvevő és letevő gombunk. Azaz kesztyűben és mocskos kézzel sem gond a hívások fogadása. Aztán, ha jobban megnézzük a két gomb közötti területet, azt látjuk, hogy recézve van. Azért, mert ez is egy gomb, mégpedig a Home gomb. Igen: hardveres, nyomható. Még egy álom, ami teljesült és amelyet hiányolunk a mostanság annyira divatos Androidokból.

DSC08538_resize

A telefon ezekre az előlapi gombokra nem éled fel, így nem érhet meg minket az a csúfság, hogy a zsebbe tett telefonon, a benyomódott gombok miatt lemerül az akkumulátor. Csak a készülék tetején elhelyezett, határozott nyomáspontú főkapcsolónak a hatására éled a masina, ez meg a telefon saját súlyától nem tud benyomódni. Kicsit zavaró, hogy a mellette lévő egyik csavarral szimmetrikusan van elhelyezve, ezért elsőre nem is vesszük észre.

DSC08540_resize

És ha már a csavarokról esett szó, mindenképpen meg kell említeni, hogy ebben is több, jobb mint a hasonló telefonok. Az akkufedelet tartó két csavarról szóltam és az előlapon található négy másik nem is túl lényeges. Az viszont, hogy az USB csatlakozót védő fedél és a fülhallgató csatlakozót védő fedél is egy-egy csavarral rögzül a készüléktesthez, nagyon dicséretes! Egyéb, vízálló telefonokon ezek a fedelek jelentik a gyenge láncszemet.

DSC08556_resize

Az őket tartó kis fülecskék szakadnak le leghamarabb, majd a fedelek deformálódnak annyira, hogy végül már nem zárnak. És ennek beázás a vége, ami egy vízálló telefonnál ciki. Itt is előfordulhat ilyesmi, hiszen itt is gumiból vannak a fedelek. DE: itt a fedelek cserélhetőek, sőt a gyári dobozban kapunk is 2-2 darabot. Ha tehát gyakran nyitogatjuk a fedeleket és ezért sérülhetnek, van alkalmunk cserélni, otthon és nem szervizben. Ez konkrétan, fedelenként minimum 5 magyar ezrest jelent, ha a bosszúságot nem számítjuk és időben, még a beázás előtt észrevesszük a hibát. A csavarok tehát nem a fedelek zárását oldják meg, így a fedelek kinyitásához nem kel csavarhúzó.

DSC08558_resize

A fedeles témához tartozik kettő kisebb kellemetlenség. A kevésbé kellemetlen az, hogy a fejhallgató aljzatba csak az újfajta, vékonyított, egyenes csatlakozós fülesek dughatóak be, mert süllyesztve van. A derékszögben megtört csatlakozókat felejtsük el hát. Ahogyan – és ez a kellemetlenebb – az USB aljzatba is csak a speciális, meghosszabbított microUSB csatlakozó megy bele, mert ez is süllyesztett. Ha tehát nincs velünk a saját, gyári USB kábel, nem fogjuk tölteni a telefont szabványos kábellel, mert nem ér be a csatlakozóig.

DSC08550_resize

Ha ezt nem vesszük észre, akkor mondjuk egy hétvégére elutazva a helyszínen ér minket a meglepetés, mert a magunkkal hozott, szabványos csatlakozót fújhatjuk. Ilyenkor persze van három választásunk: vagy nem töltjük a telefont, vagy találunk egy elektromos áruházban véletlenül ilyen vékony csatlakozót, vagy – és ez a legvalószínűbb – megfaragjuk az egyik, nálunk lévő csatlakozó műanyagját. Én ezt tettem. Sufni tuning, de inkább ez, minthogy egy hosszú hétvégére, vagy egy nyaralásra telefon nélkül maradjunk.

DSC08562_resize

És végül még egy, utolsó negatívum az, hogy bár a hátlapon van egy vakuszerű valami, ami bizonyos körülmények között még világít is, de ezt a fényforrást a fotózáskor csak trükközve használhatjuk és csak kétes eredménnyel. Ez egy vakunak látszó lámpa ugyanis, amely a fényképezőgép funkcióból nem érhető el, értsd úgy, hogy nem lehet vakut választani a fényképezéshez. Nekem bele tellett pár napomba az is, mire rájöttem, hogy az ezt működtető gomb és a fényképezőgépet működtető gomb nem ugyanaz. A telefon ellenkező oldalain foglalnak helyet, szimmetrikusan, csak marhára hasonlítanak egymásra.

DSC08524crop

A telefon jobb oldalán van a kamera gombja, a bal oldalon a lámpa gombja. A lámpa gombját bármikor benyomva, a telefon bármilyen helyzetében tudunk világítani vele. A bármilyen helyzet alatt értsük azt, hogy kikapcsolt állapotban is. Van tehát egy olyan lámpánk, amely feltöltött akkumulátorral, kikapcsolt telefon mellett egy hétig elvilágítgat nekünk. Életet menthet ám az ilyen…

DSC08554_resize

De nem vaku. Sötétben tehát úgy tudunk fényképezni, hogy hüvelykujjunkkal benyomjuk a lámpa gombját, majd mutató-, illetve középső ujjunkkal exponálunk. A fénykép persze ennek megfelelően olyan lesz, mint amikor zseblámpával próbálunk javítani a tök sötétben készített fotón. Főleg közeli tárgyak fotózására alkalmas, úgy 1-1,5 méterig. De ez a megoldás mégis több, mintha semmi nem lenne.

DSC08565_resize

A fényképezőgép a hátlapi kamerával 5 megapixeles, az előlapi kamerával 0,3 megapixeles képeket készít, a videó felbontása maximum VGA lehet. A készített képek közepesek. Én csak ritkán használnám fotózásra, videózásra meg még ritkábban. Arra vitathatatlanul jó, hogy mostoha körülmények között is legyen nálunk valami fényképezőgép, amiről ne felejtsük el, hogy vízálló ám! Meg por- és ütésálló is, ezért nem kell rávigyázni…

DSC08568_resize

A multimédia terén sem kell szégyenkeznie a teXet TM-3204R-nek, mert minden létező videoformátumot elvisz zökkenés nélkül, a videózásnak talán csak a relatíve kis képernyőméret szab határt. A zene terén minden oké, a telefon jól szól, a hozzá kapott füles közepesen. Mint írtam, lehet hozzá másik fülest is csatlakoztatni, de figyeljünk oda arra, hogy vékony legyen a csatlakozója! A legtöbb, modern füles már ilyen.

DSC08573_resize

A készüléken 4.0.4-es verziószámú Android fut, ez kicsit elavult így 2013-ban, amikor nagy gyártók telefonjain 4.3, lassan 4.4 szaladgál. Ebben van mit fejlődnie a teXetnek, de az oprendszer amúgy tökéletesen fut, nem tétovázik, stabil. Ahogy most kinéznek a dolgok, egészen biztos, hogy a készüléknek lesz szoftveres támogatottsága is. A hardveres támogatottságról csak annyit, hogy Magyarországon, a vásárlás helyén leadva 5-6 nap alatt vállalják a javítást. Ez kényelmes és gyors.

Screenshot_2013-11-19-07-08-49

A telefon lelkét egy kétmagos Qualcomm adja, mégpedig az MSM8625-ös, ezt pedig egy Adreno 203-as GPU támogatja meg. A proci alul van foglalkoztatva, az esetek többségében 250 MHz körül ketyeg és a maximum terhelésnél is marad benne 25%-nyi tartalék. Így aztán egyrészt lehet rajta még tuningolni, másrészt nem fog melegedni és erőlködni. Ha hasonlítani kellene a sebességét valamihez, akkor kicsit a Samsung Galaxy S II alá pozicionálnám, ami nem rossz.

Screenshot_2013-11-19-07-16-43

A GPS-vevőről annyit, hogy A-GPS, elég könnyen fog műholdat, de nem tudja a GLONASS-t. Azaz, „csak” az amerikai műholdakat veszi, ami így 2013. év vége felé megint csak kis lemaradás még akkor is, ha nagy gyártók készülékeiben is előfordul az orosz műholdak támogatásának hiánya. Ettől függetlenül a GPS tökéletesen pozícionál és mivel a képernyő szabványos, 320×480-as, a szoftverek mindegyike fut rajta. Aki tehát Izraelben vagy Törökországban akarna iGO-t használni, annak sikerülni fog és nagyon reméljük, hogy hazánkba is megérkezik hamarosan a közkedvelt szoftver Android változata. Várjuk ám nagyon!

Screenshot_2013-11-18-12-39-58

Kiknek és minek ajánlanám ezt a telefont? A gyereknek, mert ezt ütheti-vághatja, nem kell rá vigyáznia és vagányul is néz ki. Az extrém sportok kedvelőinek mindenképpen, mert amennyit az ember kibír, ez is kibír. Azoknak is ajánlom, akik sokat dolgoznak terepen, koszos, nedves környezetben. Jól jöhet azoknak is, akiknek két telefonszámot kell használni egyszerre, mert tökéletesen teszi ezt is. Akik pedig mindezeket kombinálják, azok ezért a 70 ezresért tökéletes társat kapnak.Szólj hozzá!

További Kütyük

teXet TM-3204R

  Megjelenés éve: 2013
  Pro:  
  - Megölhetetlen, vízálló, porálló, ütésálló, robosztus, vagány
 
  Kontra:  
  - Nagy tömeg, közepes kamera, közepes processzor
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 3,2"
  • kijelző felbontása: 320x480"
  • kijelző típusa: IPS kapacitív 2 pontos multitouch"
  • eszköz mérete: 124x68x20 mm
  • tömeg: 210 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: Qualcomm MSM8225, 1000 MHz
  • memória: 1024 MB
  • háttértár: 2 GB
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa: microSDHC
  • portok: USB
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: 5 mpix
  • video chat:  
  • video felbontás: VGA
  • FM rádió:  
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil: quadband
  • WiFi: b/g/n
  • Bluetooth: 3.0
  • GPS: A-GPS
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer: Android 4.0.4
  • spec. szoftverek: n/a
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok: 2000 mAh
  • tapasztalat: 2 nap
 

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

galaxy

SmartWatch

Bemutatkozik a Samsung Galaxy Watch3 Titanium

2020. szeptember 19. szombat
apple
xperia

SmartPhone

A Sony bemutatja az Xperia 5 II-t

2020. szeptember 18. péntek
panasonic RZ S500W füllhallgató
honor

SmartPhone

A Honor 9X Pro már elérhető Magyarországon

2020. szeptember 16. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin