Connect with us

technokrata

Mobiltelefon, mint mérő eszköz

Kütyük

Mobiltelefon, mint mérő eszköz

Összetettebb feladatokra is használnák kutatók az okostelefonokban található szenzorokat.

 A mobilunk már nélkülözhetetlen használati tárgyunk. Ebben a megállapításban semmi új nincs, de az már meglepő, hogy egy mai okostelefonban egy tucat szenzor van. Ezek a szenzorok jelenleg a telefon megfelelő működését szolgálják, vagy felhasználói alkalmazások veszik igénybe külön-külön. Gondoljunk csak arra az érzékelőre, ami segít kikapcsolni a képernyő világítását, miközben éppen fejünkhöz tartjuk az eszközt telefonálás közben, vagy vegyük példának a beépített GPS vevőt, ami segít navigálni a városban. De ilyen szenzornak tekinthető a giroszkóp, vagy maga a kamera is.

 New-Smartphone-Sensor-Can-Detect-Hazardous-Chemicals-2

Vajon miért nem használjuk ezeket a kis mérő egységeket összetettebb feladatokra? Mi lenne, ha egy időben több szenzor jelét is rögzítenénk, és ezek összevetésével végeznénk előrejelzéseket a felhasználó számára? Erre a feladatra javarészt elméleti munkák születtek, a feladat összetett természete miatt. A telefonok szenzorai nem ipari, precíziós mérésre lettek kitalálva, ezért jól kell ismerni és alkalmazni azokat, ha a tervezett céltól eltérően használjuk. Továbbá a mobiltelefonok képessége nem garantált arra, hogy tetszőleges egyidejű méréseket végezzünk velük, főleg a felhasználó megzavarása nélkül. Aztán jön a személyiségi jogi kérdés és számos más felvetés, ami megnyugtató megoldásra vár az új alkalmazási terület kiaknázása előtt.

gyro

Az Invigor Informatika Kft. az Alkalmazás Fejlesztési Fórum Kft.-vel együttműködve erre a feladatra vállalkozott egy a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által támogatott projekt keretében. A „Mobil eszközök jelfolyamának általános felismerő algoritmusának fejlesztése, fejlesztői könyvtár kialakítása” pályázati projekt megvalósítására közel kettő év áll rendelkezésre. A projekt keretén belül olyan prototípus alkalmazások kidolgozása a cél, melyek gyakorlatilag jól hasznosíthatók különböző üzleti területeken. Ehhez meg kell oldani számos gyakorlati problémát is, mint a telefon minimális leterhelése, hogy az akkumulátor ne merüljön le túl gyorsan, vagy a nagy mennyiségű adatok hatékony eljuttatása egy adatbázisba. A feladat legfőbb nehézsége mégis a mért adatok feldolgozása, értékelése. Ehhez újszerű, célirányos algoritmusok kidolgozása szükséges.

 

A felhasználási területek listája hosszú. A mobiltelefon használójáról többet megtudva lehetőség nyílik viselkedésének előrejelzésére, így a környezettudatosság elemzése, vagy baleseti valószínűség jóslása lehetővé válik. Nem csak a felhasználóra, hanem azok sokaságára, a környezetünkre is értékes és új következtetések állíthatók elő. A környezetszennyezés, vagy forgalmi helyzetek jobb megismerése is célja a most indult kutatás-fejlesztésnek.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin