Connect with us

Hirdetés

technokrata

Mobiltelefon, mint mérő eszköz

Kütyük

Mobiltelefon, mint mérő eszköz

Összetettebb feladatokra is használnák kutatók az okostelefonokban található szenzorokat.

 A mobilunk már nélkülözhetetlen használati tárgyunk. Ebben a megállapításban semmi új nincs, de az már meglepő, hogy egy mai okostelefonban egy tucat szenzor van. Ezek a szenzorok jelenleg a telefon megfelelő működését szolgálják, vagy felhasználói alkalmazások veszik igénybe külön-külön. Gondoljunk csak arra az érzékelőre, ami segít kikapcsolni a képernyő világítását, miközben éppen fejünkhöz tartjuk az eszközt telefonálás közben, vagy vegyük példának a beépített GPS vevőt, ami segít navigálni a városban. De ilyen szenzornak tekinthető a giroszkóp, vagy maga a kamera is.

 New-Smartphone-Sensor-Can-Detect-Hazardous-Chemicals-2

Vajon miért nem használjuk ezeket a kis mérő egységeket összetettebb feladatokra? Mi lenne, ha egy időben több szenzor jelét is rögzítenénk, és ezek összevetésével végeznénk előrejelzéseket a felhasználó számára? Erre a feladatra javarészt elméleti munkák születtek, a feladat összetett természete miatt. A telefonok szenzorai nem ipari, precíziós mérésre lettek kitalálva, ezért jól kell ismerni és alkalmazni azokat, ha a tervezett céltól eltérően használjuk. Továbbá a mobiltelefonok képessége nem garantált arra, hogy tetszőleges egyidejű méréseket végezzünk velük, főleg a felhasználó megzavarása nélkül. Aztán jön a személyiségi jogi kérdés és számos más felvetés, ami megnyugtató megoldásra vár az új alkalmazási terület kiaknázása előtt.

gyro

Az Invigor Informatika Kft. az Alkalmazás Fejlesztési Fórum Kft.-vel együttműködve erre a feladatra vállalkozott egy a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által támogatott projekt keretében. A „Mobil eszközök jelfolyamának általános felismerő algoritmusának fejlesztése, fejlesztői könyvtár kialakítása” pályázati projekt megvalósítására közel kettő év áll rendelkezésre. A projekt keretén belül olyan prototípus alkalmazások kidolgozása a cél, melyek gyakorlatilag jól hasznosíthatók különböző üzleti területeken. Ehhez meg kell oldani számos gyakorlati problémát is, mint a telefon minimális leterhelése, hogy az akkumulátor ne merüljön le túl gyorsan, vagy a nagy mennyiségű adatok hatékony eljuttatása egy adatbázisba. A feladat legfőbb nehézsége mégis a mért adatok feldolgozása, értékelése. Ehhez újszerű, célirányos algoritmusok kidolgozása szükséges.

 

A felhasználási területek listája hosszú. A mobiltelefon használójáról többet megtudva lehetőség nyílik viselkedésének előrejelzésére, így a környezettudatosság elemzése, vagy baleseti valószínűség jóslása lehetővé válik. Nem csak a felhasználóra, hanem azok sokaságára, a környezetünkre is értékes és új következtetések állíthatók elő. A környezetszennyezés, vagy forgalmi helyzetek jobb megismerése is célja a most indult kutatás-fejlesztésnek.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés