Connect with us

technokrata

A Motorola betiltatta az iPhone-t Németországban

Kütyük

A Motorola betiltatta az iPhone-t Németországban

Úgy látszik Németország remek terepet biztosít a gyártók egyre elhatalmasodó szabadalmi pereskedéseinek.

Ugyanis míg legutóbb az Apple érte el a Samsung táblagépének betiltatását az országban, addig a tavalyi esztendő végén a Motorola igyekezett elérni, az iPhone készülékek forgalmazásának felfüggesztését. Akkor a bíróság úgy döntött, hogy csak abban az esetben indítja el a folyamatot, ha a Motorola letétbe helyez nem kevesebb mint 100 millió dollárt (!) amivel a kereset esetleges elutasítása esetén kárpótolni tudja az almás gyártót a veszteségeiért. Ami viszont még megdöbbentőbb, hogy a Motorola fizetett. Ennek eredményeként pedig a német online Apple boltokból el is tűntek egy időre a 4S-től korábbi iPhone modellek.
A kifogásolt ok természetesen ezúttal is az egyes szabadalmak licenceléseinek hiánya, amely az iPhone 3GS, az iPhone 4, valamint a mobil modemmel ellátott iPad modelleket érinti. A 4S-t állítólag azért nem érinti a dolog, mert e készülék még nem létezett amikor az eredeti beadvány elkészült.

Az Apple természetesen fellebbezett a döntés ellen, azon indokkal, hogy ők szándékoztak volna fizetni a Motorolának, de nem kapták meg az engedélyt; ami viszont azért kínos, mert olyan szabadalmakról van szó, amelyek az un. FRAND szabályozás hatáskörébe esnek, vagyis bárki által licencelhetők. Az Apple érvelése persze – még ha jogos is – akkor sem biztos, hogy megállja a helyét, hiszen a licencjogok kérelmének elutasítása még egyáltalán nem jogosít fel a „lopásra”. Ezzel együtt állítólag azt már sikerült elérnie a cég jogászainak, hogy átmenetileg felfüggesszék a tiltást.
Hogy a pontos végkifejlet mi lesz, azt most még nehéz lenne megjósolni, de abból, hogy az egyébként gyengélkedő Motorola ilyen összeget volt hajlandó letétbe helyezni, egyértelműen látszik a szándék komolysága.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Kütyük

Megdöbbentő karácsonyi ajándékok

2020. december 4. péntek
TAG Heuer Monaco

SmartWatch

Új Monaco karórákat mutat be a Tag Heuer

2020. december 1. kedd
Casio G-Shock Dragon Ball Z karóra

SmartWatch

Különleges karácsonyi nyereményjátékot indított a Casio

2020. november 29. vasárnap
XPLORA okosóra

SmartWatch

Mindig karnyújtásnyira, mindig biztonságban:

2020. november 26. csütörtök
Huawei Mate 40 Pro
Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin