Connect with us

Hirdetés

technokrata

iPhone 4S: csúcstechnológia áldozatokkal

Kütyük

iPhone 4S: csúcstechnológia áldozatokkal

Míg az Apple a napokban mutatja be az új iPhone 4S-t, az Apple termékeket gyártó kínai Foxconn gyárak munkásai továbbra is megalázó munkakörülmények között dolgoznak. Ezt támasztja alá a Foxconn csengcsoui gyárában készített kutatás is, amelyet „Rabszolgasors az iPhone árnyékában” címmel adott ki a hongkongi székhelyű civil szervezet, a SACOM. Az emberi jogokért küzdő szervezetek felháborítónak tartják, hogy az Apple még mindig nem tett lépéseket a helyzet felszámolása érdekében kínai beszállítói felé, olyan nyilvánosságra került problémák után sem, mint például a munkások öngyilkosságai és mérgezése.

„Az Apple az egyik legértékesebb márka manapság, 6-7 milliárd USA dolláros profittal zárt 2011 eddigi negyedéveiben. Úgy gondoljuk, hogy az Apple-nek nemcsak a bevételeivel kellene foglalkoznia, hanem azzal is, hogy a beszállítói láncán belül milyenek a munkakörülmények”- mondta Irene Schipper, a nemzetközi makeITfair program holland vezetője.

A Közép-Kínában található Csengcsouban nemrég kezdték el az iPhone-ok gyártását. A SACOM kutatásai során hasonló problémákat talált az új gyárban, mint az Apple-nek már régóta szállító kínai üzemekben: a munkások kénytelenek elfogadni az alacsony béreket és a munkaidő téves nyilvántartását. Rendszeresen előfordul, hogy kötelezik őket arra, hogy a műszakok előtt vagy után megbeszéléseken vegyenek részt, anélkül, hogy az a munkaidőbe beleszámítana. Kiderült az is, hogy nem ritka a kötelező túlóra sem. A Csengcsouban található fémfeldolgozó üzemek munkásai rendszeresen fejfájásra és bőrallergiára panaszkodnak, és hiányolják a megfelelő védelemmel foglalkozó előírásokat és intézkedéseket. „Ezek a típusú problémák nem ritkák az Apple beszállítói között. Az Apple nem tesz eleget az etikai kódexének, és nem törődik a munkások jogainak sérüléseivel sem –mondta Debby Chan, a SACOM kutatásának vezetője.

A makeITfair és a GoodElectronics hálózat mögött álló civil szervezetek – köztük a Tudatos Vásárlók Egyesülete- idén májusban a „Ha már alma, legyen fair!” kampány keretében kérték az Apple-t arra, hogy vállaljon vezető szerepet, és követelje ki kínai beszállítóitól a tisztességes munkakörülményeket. A civil szervezetek azt szeretnék, hogy az Apple javítsa beszerzési politikáját, mert a méltányos ár kifizetése és a végiggondolt átfutási idő lehetővé teszi a beszállítókat, hogy megélhetést biztosító fizetést adhassanak a gyári munkásoknak. Fontosnak tartják továbbá, hogy az Apple javítsa a párbeszédet a cég vezetősége és a beszállítók, valamint munkások között; és biztosítson információt a fogyasztóknak arról, hogy milyen körülmények között dolgoznak a beszállítói lánc alján álló munkások. „ Elszomorított minket, hogy az Apple egy májusi rövid beszélgetésen kívül nem volt nyitott a párbeszédre. Több ezer fogyasztó csatlakozott a felhívásunkhoz, és kérte az Apple-t arra, hogy biztosítson méltányos körülmények közül származó termékeket– mondta Irene Schipper, a makeITfair projekt koordinátora.

A „Rabszolgasors az iPhone árnyékában” teljes angol anyaga letölthető innen.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés