Connect with us

Hirdetés

technokrata

November 22-én hirdetnek győztest a mobiltenderen

Kütyük

November 22-én hirdetnek győztest a mobiltenderen

A kétfordulós nemzetközi árverésen november 22-én hirdetnek győzteseket.

A 900 megahertzes (MHz) frekvenciasáv frekvenciahasználati jogosultságát 15 évre csütörtökön meghirdetett kétfordulós nemzetközi árverésen november 22-én hirdetnek győzteseket és a lezárása pedig december 12-én lesz – jelentette be a Ilyés Márton, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Hivatala módszertani és piacelemzési főosztályvezetője a hatóság pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

A hivatal főigazgatója, Aranyosné Börcs Janka hangsúlyozta, hogy a most meghirdetett közel 11 megahertz kapacitás biztosíthatja a mindenki számára elérhető nagyobb sebességű szélessávú mobil szolgáltatást az ország egész területén és élénkíti a piaci versenyt. A főigazgató asszony emlékeztetet arra, hogy a közelmúltban az európai joghoz igazítva megszülettek azok a jogszabályok, amelyek megteremtették a lehetőségét, hogy a 900 megahertzes frekvenciasávon újgenerációs, szélessávú mobil-adatátviteli szolgáltatások működhessenek.

A kiírás megteremtette annak a lehetőségét, hogy új szereplő is a piacra léphessen, amit a meghirdetett nagyon értékes frekvenciasáv is ösztönöz. Kolláth Gábor, a hatóság főigazgató-helyettesének magyarázata szerint egy új szereplőnek ugyanis költséghatékonyabb ezen a sávon hálózatot építeni, mint más sávokon. Ösztönözheti még az új piacra lépőt az is, hogy négy évig 50 százalékos díjkedvezményben részesül az elnyert frekvencia használati díjában.

Kolláth Gábor szavai szerint tőkeerős, stabil és átlátható tulajdonosi szerkezettel rendelkező ú szereplőt várnak a magyar mobilpiacra. Az új szolgáltatónak két éven belül kell elérnie a lefedettségi feltételeket.

A 900 megahertzes sávban több frekvenciablokk kizárólagos jogosultságának megszerzésére lehet pályázni, GSM-, IMT/UMTS, WiMAX- vagy LTE-rendszerű elektronikus hírközlési szolgáltatás nyújtására.

Az 5 megahertz szélességű “A” – egybefüggő – frekvenciablokk kikiáltási ára nettó 4 milliárd forint. Az 1 megahertz szélességű “B” frekvenciablokkokat egyenként 700 millió forintért, a 0,8 megahertz szélességű “C” frekvenciablokkot 560 millió forintért hirdette meg a kiíró. Ha az “A” frekvenciablokkot új piaci szereplő nyeri el, akkor fix összegért 3 darab 1800 MHz-es és 3 darab 2100 MHz-es frekvenciablokk opciós vételére is jogosult. Ha nem lép új szereplő a piacra, akkor az “A” blokk 5 megahertznyi egybefüggő blokkjára a piacon jelenlévő szolgáltatók pályázhatnak, de a 900 MHz-es frekvenciasávban egy résztvevő legfeljebb összesen 7,8 MHz sávszélességű duplex frekvenciatartomány jogosultságát szerezheti meg.

A nyertes pályázók három évig nem értékesíthetik tovább a megnyert frekvencia használati jogát és beruházási kötelezettségeik is vannak.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés