Connect with us

Hirdetés

technokrata

Nincs kapcsolat a gyerekek mobiltelefon-használata és a rák között

Kütyük

Nincs kapcsolat a gyerekek mobiltelefon-használata és a rák között

Néhány évig tartó mobiltelefon-használat nem emeli az agydaganat kockázatát a gyerekeknél.

A tanulmányhoz 352, hét és tizenkilenc év közötti gyereket követtek nyomon, akiknél agydaganatot diagnosztizáltak 2004 és 2008 között Norvégiában, Dániában, Svédországban és Svájcban.

A vizsgálatba bevont gyerekeket kikérdezték korábbi telefonálási szokásaikról, és az eredményeket összevetették 646 egészséges gyerek és tizenéves adataival. Mindkét csoportban a gyerekek nagyjából fele használt rendszeresen mobiltelefont.

Az elemzés azt mutatta, hogy azok a gyerekek, akik legalább öt éve elkezdték rendszeresen használni mobiltelefonjukat, nem voltak nagyobb rákkockázatnak kitéve, mint a többiek. Nem okozott számottevő különbséget a hívások száma és időtartama, ahogyan az sem, hogy fejük melyik oldalához szokták emelni a készüléket.

A Svájci Trópusi és Közegészségügyi Intézet kutatói a visszaemlékezésen alapuló adatokat a gyerekek egy alcsoportjánál tudták csak ellenőrizni a telefontársaságoknál. Találtak pár tucat olyan gyereket, akik a rögzített adatok szerint is legkevesebb három éve használtak mobilt. Az ő csoportjukban kis mértékben magasabbnak találták az agydaganat előfordulásának kockázatát.

A tanulmányt a Journal of the National Cancer Institute című szakfolyóiratban tették közzé.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés