Connect with us

Hirdetés

technokrata

Egy nap alatt lehet szolgáltatót váltani

Kütyük

Egy nap alatt lehet szolgáltatót váltani

Új uniós távközlési szabályok lépnek életbe szerdától az európai telefon-, mobiltelefon-, illetve internethasználó fogyasztók érdekében.

Az új előírásokat eddig az időpontig kell a tagállamoknak nemzeti intézkedésekkel végrehajtaniuk.

A szabályozáscsomag értelmében a fogyasztóknak egyebek közt lehetővé kell tenni, hogy telefonszámuk megváltoztatása nélkül, egy nap alatt válthassanak szolgáltatót, legyen szó akár vonalas, akár mobilszolgáltatóról. A hűségszerződéseket a szolgáltatók legfeljebb 24 hónapra köthetik, valamint kötelesek 12 hónapos szerződést is kínálni. Ez megkönnyíti a fogyasztók számára a szolgáltatóváltást, ha egy másik szolgáltató feltételeit vonzóbbnak találnák

A korábbinál egyértelműbb tájékoztatást kell adni az igénybe vehető szolgáltatásokról. Az előfizetői szerződésekben tájékoztatást kell nyújtani a fogyasztóknak a szolgáltatás minimálisan elvárható minőségi szintjeiről. Az internetelőfizetőket ezen túlmenően tájékoztatni kell az adatforgalom-irányítási módszerekről és e módszereknek a szolgáltatás minőségére gyakorolt hatásáról. Tájékoztatni kell bármilyen egyéb korlátozásról is, például a legnagyobb elérhető sávszélességről, a kapcsolat aktuális sebességéről, valamint az internetes hozzáférés blokkolásáról és a sávszélesség-szabályozásról egyes olyan szolgáltatások esetében,
mint az internetprotokollon keresztül történő hangtovábbítás (VOIP). A szerződéseknek tartalmazniuk kell az esetleges kártérítés vagy visszatérítés módjait is arra az esetre, ha az említett minimális szintek nem teljesülnének.

Arról is szólnak a mostantól hatályba léptetendő szabályok, hogy fokozottan kell védeni a személyes adatokat az interneten. Hatékonyabb védelmet kell biztosítani a kéretlen levelek (spam) ellen, kötelező értesítést küldeni a személyes adatokkal való visszaélés esetén. Részletes tájékoztatást kell adni egyes adatoknak – például a használt szolgáltatáshoz nem kapcsolódó “sütiknek” (cookie) – a felhasználói eszközökben történő tárolásáról, és az azokhoz való hozzáférésre vonatkozó engedélyezési feltételekről.

A nemzeti szabályozó hatóságok a korábbinál nagyobb fokú szabadságot élveznek és hatáskörrel rendelkeznek majd ahhoz, hogy végső esetben kényszeríthessék a nagyobb piaci súllyal rendelkező hálózatüzemeltetőket: válasszák le szolgáltató üzletágukat a hálózatüzemeltető tevékenységről annak érdekében, hogy megkülönböztetéstől mentes hozzáférést biztosítsanak más szolgáltatóknak.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés