Connect with us

Hirdetés

technokrata

Építs magadnak bázisállomást!

Kütyük

Építs magadnak bázisállomást!

Maximális 3G lefedettség az irodában vagy otthon, ígéri a Vodafone fejlesztése.

Magyarországon elsőként a Vodafone hálózatában válik elérhetővé a femtocella-technológia. A mobilszolgáltató új terméke, a Vodafone Mini Bázis gyakorlatilag egy magán bázisállomás, amely nehezen elérhető – például földalatti – helyiségekben is képes 3G/HSDPA hálózat létrehozására, így ott lehetőség nyílik a mobiltelefonálásra és a mobilinternetezésre is. Erre gyakorlatilag a március végén megtörtént frekvenciadíj-megszüntetés nyújtott lehetőséget, hiszen korábban 20-30 ezer forintos havi frekvenciadíj terhelte volna a szolgáltatást, ami túlságosan drágává tette a lehetőség kihasználását.

Piller Gabor Vodafone.JPG

Piller Gábor, a Vodafone vállalati szolgáltatások üzletágáért felelős vezérigazgató-helyettese a Mini Bázissal

A Vodafone új terméke kezdetben az üzleti felhasználóknak nyújt megoldást azokban a belterekben, pl. borászatok pincéiben, mélygarázsokban, ahol a Vodafone-nak a hálózatmodernizáció során tervezett 99%-os lefedettségével sem lehet kiváló beltéri 3G lefedettség. A Vodafone Mini Bázis segítségével 3G/HSDPA hálózatot (tehát 2G-t nem) lehet biztosítani minden olyan helyen, ahol eddig egyáltalán nem, vagy csak gyenge volt a térerő. Az eszköz vezetékes internetkapcsolattal működik, és mobiltelefonáláshoz valamint mobil eszközön történő internetezéshez is használható.

A Vodafone Mini Bázist az elektromos hálózathoz történő csatlakoztatást követően egy helyhez kötött internet hozzáférést biztosító routerhez kell csatlakoztatni, ami így 3G/HSDPA magánhálózatot hoz létre. Az így létrehozott 3G lefedettség hatósugara készüléktípustól függ: a vállalati Mini Bázis hatósugara 80-100 méter, amely egy nagyobb családi házat, vagy egy 100 nm-nél nagyobb kétszintes irodát is képes térerővel ellátni. A kisüzleti Mini Bázis hatósugara 30-40 méter, ez lakások, kisebb családi házak és 60-70 nm-es irodák 3G jel megteremtésére alkalmas – természetesen a hatósugarat a helyi adottságok (pl. az épület szerkezeti elemei, fal és födém vastagság, vagy fémszerkezeti elemek) befolyásolhatják. A Vodafone vállalati magán bázisállomásának ára közel nettó 116 ezer forint, míg a kisüzleti femtocell eszköz 10 forint híján nettó 30 ezer forintért vásárolható meg.

A Vodafone Mini Bázis használatához a végfelhasználónak Vodafone előfizetéssel rendelkező 3G képes telefonnal, okostelefonnal, táblagéppel vagy mobil szélessávú modemmel kell rendelkeznie (ugyanakkor vészhívásra bármelyik szolgáltató készülékével lehetőség nyílik). A femtocell-lel bonyolított hang- és adatforgalom díjazása a végfelhasználó által használt Vodafone tarifacsomagra érvényes díjszabás szerint történik.

Vodafone Mini Bazis.JPG

A Vodafone Mini Bázis két változata

Egy Mini Bázis vállalati eszköz egyidejűleg 8, míg a kisüzleti eszköz 4 párhuzamos hang- vagy adatkapcsolatot tud kezelni. Használata földrajzi területhez kötött, kizárólag a vásárláskor az ügyfél által a Magyar Köztársaság közigazgatási területén belül meghatározott címen működik. A beállított cím az országhatárokon belül a későbbiekben – pl. költözés esetén – módosítható. Ősszel érkezik az a firmware frissítés, mellyel szűrhetővé válnak a csatlakozó készülékek, vagyis lehetőség lesz csak adott telefonszámba vagy -tartományba tartozó telefonok számára engedélyezni a forgalmat. Ezzel elkerülhető, hogy a szolgáltatást kívülről „lerabolják”.

A tervek szerint még az idén nemcsak a nagy- és kisvállalati ügyfélkör, hanem az egyéni előfizetők számára is elérhető lesz a szolgáltatás. Ennek révén a vállalat itthon egy év alatt tízezres nagyságrendű értékesítést vár.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés