Connect with us

technokrata

Építs magadnak bázisállomást!

Kütyük

Építs magadnak bázisállomást!

Maximális 3G lefedettség az irodában vagy otthon, ígéri a Vodafone fejlesztése.

Magyarországon elsőként a Vodafone hálózatában válik elérhetővé a femtocella-technológia. A mobilszolgáltató új terméke, a Vodafone Mini Bázis gyakorlatilag egy magán bázisállomás, amely nehezen elérhető – például földalatti – helyiségekben is képes 3G/HSDPA hálózat létrehozására, így ott lehetőség nyílik a mobiltelefonálásra és a mobilinternetezésre is. Erre gyakorlatilag a március végén megtörtént frekvenciadíj-megszüntetés nyújtott lehetőséget, hiszen korábban 20-30 ezer forintos havi frekvenciadíj terhelte volna a szolgáltatást, ami túlságosan drágává tette a lehetőség kihasználását.

Piller Gabor Vodafone.JPG

Piller Gábor, a Vodafone vállalati szolgáltatások üzletágáért felelős vezérigazgató-helyettese a Mini Bázissal

A Vodafone új terméke kezdetben az üzleti felhasználóknak nyújt megoldást azokban a belterekben, pl. borászatok pincéiben, mélygarázsokban, ahol a Vodafone-nak a hálózatmodernizáció során tervezett 99%-os lefedettségével sem lehet kiváló beltéri 3G lefedettség. A Vodafone Mini Bázis segítségével 3G/HSDPA hálózatot (tehát 2G-t nem) lehet biztosítani minden olyan helyen, ahol eddig egyáltalán nem, vagy csak gyenge volt a térerő. Az eszköz vezetékes internetkapcsolattal működik, és mobiltelefonáláshoz valamint mobil eszközön történő internetezéshez is használható.

A Vodafone Mini Bázist az elektromos hálózathoz történő csatlakoztatást követően egy helyhez kötött internet hozzáférést biztosító routerhez kell csatlakoztatni, ami így 3G/HSDPA magánhálózatot hoz létre. Az így létrehozott 3G lefedettség hatósugara készüléktípustól függ: a vállalati Mini Bázis hatósugara 80-100 méter, amely egy nagyobb családi házat, vagy egy 100 nm-nél nagyobb kétszintes irodát is képes térerővel ellátni. A kisüzleti Mini Bázis hatósugara 30-40 méter, ez lakások, kisebb családi házak és 60-70 nm-es irodák 3G jel megteremtésére alkalmas – természetesen a hatósugarat a helyi adottságok (pl. az épület szerkezeti elemei, fal és födém vastagság, vagy fémszerkezeti elemek) befolyásolhatják. A Vodafone vállalati magán bázisállomásának ára közel nettó 116 ezer forint, míg a kisüzleti femtocell eszköz 10 forint híján nettó 30 ezer forintért vásárolható meg.

A Vodafone Mini Bázis használatához a végfelhasználónak Vodafone előfizetéssel rendelkező 3G képes telefonnal, okostelefonnal, táblagéppel vagy mobil szélessávú modemmel kell rendelkeznie (ugyanakkor vészhívásra bármelyik szolgáltató készülékével lehetőség nyílik). A femtocell-lel bonyolított hang- és adatforgalom díjazása a végfelhasználó által használt Vodafone tarifacsomagra érvényes díjszabás szerint történik.

Vodafone Mini Bazis.JPG

A Vodafone Mini Bázis két változata

Egy Mini Bázis vállalati eszköz egyidejűleg 8, míg a kisüzleti eszköz 4 párhuzamos hang- vagy adatkapcsolatot tud kezelni. Használata földrajzi területhez kötött, kizárólag a vásárláskor az ügyfél által a Magyar Köztársaság közigazgatási területén belül meghatározott címen működik. A beállított cím az országhatárokon belül a későbbiekben – pl. költözés esetén – módosítható. Ősszel érkezik az a firmware frissítés, mellyel szűrhetővé válnak a csatlakozó készülékek, vagyis lehetőség lesz csak adott telefonszámba vagy -tartományba tartozó telefonok számára engedélyezni a forgalmat. Ezzel elkerülhető, hogy a szolgáltatást kívülről „lerabolják”.

A tervek szerint még az idén nemcsak a nagy- és kisvállalati ügyfélkör, hanem az egyéni előfizetők számára is elérhető lesz a szolgáltatás. Ennek révén a vállalat itthon egy év alatt tízezres nagyságrendű értékesítést vár.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

apple

SmartWatch

Az új Apple Watch gyakorlatilag olyan, mint a régi

2022. augusztus 12. péntek
polikarbonát

Smart home

Amit a polikarbonát lemez használatáról tudni kell

2022. augusztus 12. péntek
TE Connectivity
casio

SmartWatch

A motorsportok szerelmeseinek szánták ezeket az órákat

2022. augusztus 4. csütörtök
mobilfox

Kütyük

Teljesen megújult a Mobilfox

2022. augusztus 2. kedd

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu