Connect with us

Hirdetés

technokrata

Halált előzhet meg a magyar mobiltalálmány

Kütyük

Halált előzhet meg a magyar mobiltalálmány

Világsiker válhat a Mobilitás és Multimédia Klaszter, a Magyar Labdarúgó Szövetség és az I-QRS közös technológiai projektjéből.

Elkerülhetővé válhat az élsportolók túlterhelése és a sportpályákról ismert hirtelen szívhalál egy új magyar mobiltechnológiai fejlesztés segítségével. A Mobilitás és Multimédia Klaszter és a Magyar Labdarúgó Szövetség által felkarolt innovatív megoldásból akár világpiaci siker lehet.

Az egyedülálló hazai fejlesztés egy a sportolóra helyezett kis méretű – mobilkommunikációra alkalmas – mérőszerkezetre és egy adatelemző szoftverre épül. A mellkasra helyezett mellpánt egyszerre méri a sportoló különböző élettani és mozgás paramétereit – EKG, testhőmérséklet, gyorsulás, elfordulás és távolság -, és az olyan külső környezeti jellemzőket, mint a környezeti hőmérséklet vagy páratartalom. A mért adatok valós időben megjelennek az edző és a csapat orvosának laptopján vagy mobileszközén, amely egy szoftver segítségével minősíti és elemzi a sportoló állapotát. Amennyiben a szoftver fizikai túlterheltséget azonosít, azonnal figyelmezteti erről a kispadon ülő személyi edzőt, vagy – mobil interneten keresztül – a csapat sportorvosát.

A telemetriás rendszert 2008-ban a Semmelweis Egyetem Terhelésélettani Diagnosztikai Laboratóriumában Dr. Petrekanits Máté közreműködésével közel ezer terheléses vizsgálaton keresztül tesztelték, jelenleg pedig a DVSC kézilabda csapata és a Budapesti Tűzoltóság teszteli az innovatív megoldást.

A projekt ötletgazdája az I-QRS International Kft., egy informatikai és egészségügyi kutatás-fejlesztés és eszközgyártás területén élenjáró hazai vállalat. A cég az élsportolók számára kifejlesztett telemetriás termékcsaládjának rendszerbe integrálására fogott össze több másik Mobilitás és Multimédia Klaszter taggal (Daten-Kontor Kft., BME Polimertechnika Tanszék), valamint a Semmelweis Egyetem Kardiológiai Intézetével, a Testnevelési és Sporttudományi Karának sporttudományi Kutatóintézetével, és a Magyar Labdarúgó Szövetséggel. A közös munka célja egy olyan integrált edzésmonitorozó rendszer létrehozása, amely hatékonyabban segíti az edzői munkát, a teljesítmény diagnosztikát, a versenyző kiválasztást, és objektíven mért adatok alapján támogatja az egyéni, genetikai, fiziológiás, technikai és taktikai sajátosságokon nyugvó tanácsadást rehabilitációs, sérülésdiagnosztikai és egyéb protokollokon keresztül.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés