Connect with us

Hirdetés

technokrata

Digitális közbizalom szükséges az internet további elterjesztéséhez

Kütyük

Digitális közbizalom szükséges az internet további elterjesztéséhez

A kábelszolgáltatók szerint ma már nem az infrastruktúra hiánya gátolja a szélessávú internet további elterjedését, ehhez inkább a digitális közbizalmat kellene megerősíteni. A szélessávú távközlési infrastruktúra megteremtésében és a korszerű internetezés hazai elterjesztésében kiemelkedő szerepet játszó, és újabb nagyléptékű fejlesztések előtt álló kábelszolgáltatók szakmai szervezetei ezért a Nemzeti Digitális Közmű kormányzati terve kapcsán érdemi, széleskörű szakmai és társadalmi konzultációt sürgetnek.

A szolgáltatók úgy látják: az elmúlt évtized kormányzati stratégiai elképzeléseiből – főként a piaci szereplők fejlesztéseinek köszönhetően – a csaknem teljes lakossági szélessávú lefedettség és a nagy sebességű, jó minőségű szolgáltatás lehetősége már megteremtődött. Elérkezett az ideje, hogy a piac és az állam összefogásával immár a használat terjedését ösztönző közpolitikai lépéssorozat, a digitális közbizalom és közbiztonság erősítése, a digitális írástudás általánossá tétele, az elektronikus közigazgatási és kereskedelmi szolgáltatások igénybevételének növelése is megvalósuljon.

“Ma már nem az infrastruktúra hiánya gátolja a szélessávú internet további elterjedését” – jelentette ki a Magyar Kábelkommunikációs Szövetség (MKSZ) és a Magyar Kábeltelevíziós és Hírközlési Szövetség (MKHSZ) vezetője. Kéry Ferenc és Rajkai László hangsúlyozta, hogy a piacon versenyző kábeles és más technikát használó szolgáltatók az elmúlt évtizedben megteremtették azt, hogy ma már a magyar lakosság 98%-a hozzájut a szélessávú internethez – ha igényli ezt.

A szövetségek emlékeztetnek arra, hogy Magyarországon az elmúlt évtizedben több állami-kormányzati elképzelés született és projekt indult már a szélessávú internethasználat széleskörű elterjesztése érdekében. A legtöbb esetben megfogalmazódott, hogy a szükséges infrastruktúra kiépítése mellett az elérhető tartalmat, az ismereteket és a motivációt is fejleszteni szükséges, e-esélyegyenlőségi programokat kell indítani a hátrányos helyzetben lévők bátorítására. A legátfogóbb koncepció, a 2005-ben elfogadott Nemzeti Szélessávú Stratégia célul tűzte ki, hogy “szabályozási, közpolitikai és támogatási eszközök összehangolt alkalmazásával semlegesíteni kell a szélessávú elektronikus kommunikáció terjedését korlátozó tényezőket a hozzáférés, a tartalom, a motiváció, a képzettség és a biztonság területén”. A stratégia meghatározott célja volt, hogy a “digitálisan írástudatlan” lakosság részaránya 2008 végéig 50% alá csökkenjen, a szélessávú internetpenetráció, az e-Közigazgatási szolgáltatások igénybe vétele és az e-Kereskedelem részaránya pedig eddigre elérje az EU átlagát, továbbá a lakossági szélessávú lefedettség szintje elérje a 90%-ot.

A hazai kábelszolgáltatók az egy évtizede folytatott, folyamatos hálózatfejlesztéseikkel jelentősen hozzájárultak ahhoz, hogy ez utóbbi célkitűzés mára túlteljesült. Az eltelt időszakban emellett a szélessávú hálózatokon elérhető adatátviteli sebesség a negyvenszeresére (0,5 Mbps-ról 20 Mbps-ra) nőtt, a hozzáférés belépő ára pedig az ötödére csökkent. Ez is szerepet játszott abban, hogy tavaly több mint 27 százalékkal növekedett a kábelinternetet igénybe vevő otthonok száma. A kábelhálózatok idén széles körben történő újabb fejlesztésével, az EuroDOCSIS 3.0 adatovábbítási technológia bevezetésével pedig további ötszörös sebességnövekedés várható, így már ebben az évben országszerte rendelkezésre állhat a 100 Mbps feletti adatsebesség is.

A legtöbb közép-keleti és sok nyugat-európai ország internethálózati fejlettségét meghaladó, kiváló szélessávú infrastruktúra elérhetősége ellenére a hazai penetráció, az internet igénybevétele azonban továbbra is elmarad az Európai Unió átlagától. A szélessávú internet további terjedésének immár nem az infrastruktúra kiépülése, hanem az ismerethiány, az érdektelenség, a bizalmatlanság, a biztonsági problémák, különösen a kiskorúak veszélyeztetettsége a gátja. A két szövetség véleménye szerint a gyorsabb és olcsóbb, akadálymentes hatósági engedélyezési rendszer bevezetése, valamint a helyenként ésszerűtlen és monopoljellegű korlátozások lebontása is lényegesen segíthetné az internet további terjedését. Ezért a kábelszolgáltatók szakmai szövetségei, a Hírközlési Érdekegyeztető Tanács állásfoglalásához csatlakozva egyetértenek azzal, hogy a digitális írástudás fejlesztése, a digitális közbizalom megerősítése mindannyiunk közös felelőssége, ezen a területen a kormányzat és a piaci szereplők szoros együttműködésére és összefogására van szükség.

A több mint 700 ezer háztartásban szélessávú internetet szolgáltató kábelhálózatokat tömörítő MKSZ és MKHSZ ezért a Nemzeti Digitális Közmű kormányzati terve kapcsán, a digitális közbizalom megerősítése érdekében mihamarabbi érdemi, széles körű szakmai és társadalmi konzultációt kezdeményez.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés