Connect with us

Hirdetés

technokrata

A Nokia már bánja a Microsoft alkut?

Kütyük

A Nokia már bánja a Microsoft alkut?

Hivatalosan is elismerték a finnek, hogy nagyon kockázatos lépés volt Windows Phone 7-re átállni.

Többször is foglalkoztunk már a Terminal hasábjain a finn mobiltelefon-fejlesztő és -gyártó vállalat Symbian feladását és a Microsoft mobil környezetre írt operációs rendszerére való átállását érintő döntéséről. Kifelé eddig a felek bizakodásnak adtak hangot az együttműködést illetően, sőt, nemrég még az is kiderült, hogy a Nokia komoly anyagi ösztönzést kapott a lépés megtételéhez. Ugyanakkor a finnek egyáltalán nem nyugodtak az új platform sikerét illetően.

Az amerikai részvénypiacot felügyelő állami szervezet, a SEC (Securities and Exchange Commission) számára kitöltendő egyik iratban bukkantak rá szemfüles érdeklődők a Nokia kétségeinek írásba való öntésére. Ebben ugyanis a skandináv vállalat elismerte, hogy nagy kockázatot vállal a Microsoft és a Windows Phone irányába való elmozdulással, ahelyett, hogy a nagyobb és stabilabb okostelefon platformnak számító, Google fejlesztésben készülő Androidot alkalmazták volna.

Szó szerint ez olvasható benne: „A Windows Phone platform nagyon új, javarészt még nem bizonyított megoldása a csúcskategóriás okostelefonokra koncentráló piacnak, melynek jelenleg relatíve alacsony az elfogadottsági szintje és felhasználói ismertsége az Android és az Apple platformjaihoz képest. [..] Windows Phone-re várt átállásunk túl hosszúra nyúlhat ahhoz, hogy hosszútávon hatékonyan versenyezhessen az okostelefon piacon, az egyéb okostelefon platformok jelenleg is zajló fejlesztését figyelembe véve.”

A fentieken túl azt is elismeri a Nokia, hogy egyes piacokon a lépés márkaneve ismertségének csökkenésével járhat. Például a vállalat jelenleg nagyon erős pozíciókkal bír Kínában, ahol a Microsofttal való társítás károsan érintheti piaci helyzetét. Egyben azt a lehetőséget is felvázolta a SEC-nek küldött dokumentumban, hogy a váltás miatt a jelenleg kapható Symbian modellek elértéktelenedhetnek a felhasználók szemében, ami óhatatlanul is piacvesztéssel jár. A Nokia feltételezései szerint ez a folyamat alapvető fontosságú lehet, és az átállás során elvesztett vásárlók egy részét szinte biztosan nem tudják majd visszahódítani akkor sem, amikor megfelelő mennyiségben elérhetővé válnak a piacokon a Windows Phone-os Nokia okostelefonok.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés