Connect with us

Hirdetés

technokrata

Az Nvidia megtalálta a kiutat

Kütyük

Az Nvidia megtalálta a kiutat

Még az Intel processzorát is lenyomja legújabb, négymagos fejlesztése.

A jövő egyértelműen a CPU-GPU hibrideké, a PC piacon mindenképp, de az Nvidia nem rendelkezik x86-os megoldással. Szemben riválisaival: az Intel és az AMD egyaránt kínál ilyen lapkákat (Larrabee és Fusion). Idén januárban aztán hivatalos megerősítést kaptunk: a vállalat elismerte a Project Denver létét. Ez tulajdonképpen nem más, mint egy olyan lapka létrehozásának terve, melyben az Nvidia GPU-ja az ARM CPU-jával egy chipen kerül kialakításra. Ezzel a technológiával a zöldek mindenre lőnének: szerverekbe, otthoni PC-kbe és szuperszámítógépekbe egyaránt készítenének ilyen integrált megoldásokat. További részletek itt.

Igen ám, de az elmúlt két évben nagyot fordult a világ: kiderült, hogy az asztali számítógépek lendületes növekedése kifulladt, és a felhasználók az olyan mobil eszközök felé fordultak, mint az okostelefonok és a táblagépek. Az Nvidia óriási szerencséjére, mert itt már rendelkezik tapasztalatokkal, ami a komplett, integrált rendszereket illeti. Tegra platformjának második generációja jelenleg kezd terjedni, ám a vállalat sokkal gyorsabb váltásokra készül, mint korábban, jelentette be a barcelonai Mobile World Congress-en.

Nvidia Tegra 3 - Kal El Phil Carmack kezeben

A Kal El Tegra chip Phil Carmack, az Nvidia mobil üzletágáért felelős vezetőjének kezében

Itt került bemutatásra a harmadikgenerációs Tegra is: a Kal El névre hallgató termék jelentősen gyorsabb működésre képes, mint elődje, és számos újdonságot vonultat fel. A Cortex-A9 alkalmazásmagokra alapuló megoldás 12 stream feldolgozóegységet tartalmazó Geforce grafikus processzorral rendelkezik, új megjelenítő és videomotorral látta el a vállalat, mellyen igen durva paramétereket kapott a platform. Képes Blu-ray filmek lejátszására, 3D-s grafika megjelenítésére, és olyan, a mai HD szabványon túl mutató extrém felbontást is kezel, mint a 2560×1440 pixel (1440p).

Nvidia Tegra roadmap 2011

A Kal El bemutatójára egy 10.1 colos, Android alapú tableten került sor. A Coremark 1.0 benchmark alkalmazás eredményei szerint a Tegra 3 kétszer gyorsabb elődjénél, és ami igazán megdöbbentő, hogy az Intel Core 2 Duo asztali processzornál is erősebb (a teszt során az Intel T7200-as változatával „engedték össze”). Nem meglepő, hogy az Nvidia nagy reményeket fűz hozzá – de ezek a remények csak akkor válhatnak valóra, ha gyorsan tud kijönni vele a piacra. A vállalat éppen ezért felpörgeti a gyártást, így a Kal El már augusztusra piacon lehet, a karácsonyi okostelefon-kínálatban pedig jelentős részesedéssel bír majd, legalábbis az Nvidia szerint.

2014-ig tartó előrejelzését is közzétette a vállalat. 2012-ben jön a Wayne kódnévre keresztelt Tegra platform, melyet 2013-ban követ a Logan, és 2014-ben a Stark. Ezekkel minden egyes váltáskor duplázná az előd teljesítményét, hangzott el a barcelonai kongresszuson. Ha ez bekövetkezik, az évtized közepe felé már a mai csúcs asztali konfigurációkat is porba fogják alázni az akkori okostelefonok.

 

 



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés