Connect with us

Hirdetés

technokrata

Intel alapú okostelefon

Kütyük

Intel alapú okostelefon

Szép csendben bemutatták az első, Atomra épülő mobiltelefont.

Múlt héten mutatta be egy kereskedelmi konferencia keretei között az első, Atom processzorra alapuló okostelefont az Intel. A prototípus a gyártó Atom CPU-jának SoC (System-on-Chip) designjára alapul, és még közel sincsen gyártásra kész állapotban – nagyon valószínű, hogy csak 2011-2012 környékén jelenhet meg majd a boltokban az első néhány példány.

„Már elkészítettük második generációs, Medfield névre keresztelt okostelefon chipünket, melyet jelenleg partnereink vizsgálnak. Olyan telefonokhoz készült, melyek 2011 végén és 2012-ben jelennek meg. Az első, mobilgyártóktól származó, Intel szilíciumlapkát tartalmazó okostelefonok a következő év második felében várhatók.” – nyilatkozta Paul Otellini, az Intel vezérigazgatója, aki azt is elárulta, hogy 32 nanométeres gyártási eljárással állítják elő a Medfield lapkákat.

Intel medfield_phone (Anand Chandrasekher)

Anand Chandrasekher, kezében az Intel első, Atom alapú okostelefonjával

Anand Chandrasekher, az Intel alelnöke mutatta be a Medfield alapú telefont, számolt be a rendezvényen részt vevő egyik MeeGo fejlesztő az eseményről. A szűkszavú összegzésből nem derült ki sok lényeges információ: a készülék nem tűnt sem kicsinek, sem nagynak, és az egyelőre tisztázatlan, hogy milyen operációs rendszert futtat. Sajnos Chandrasekher nem árulta el a telefon gyártójának nevét és típusát sem, így jelenleg nem lehet megállapítani, hogy az eszközt vajon maga az Intel hozta létre, vagy valamelyik gyártóval való együttműködésben született meg.

Az eseményt követően rögtön megindultak a találgatások, hogy vajon ez lesz-e az a lépés, amiről a Nokia nemrég homályosan beszámolt. Ismeretes, hogy a finn gyártó jelentős lépésre szánja el magát a mobilpiacon, állítása szerint stratégiaformáló döntés van születőben (erről bővebben itt). Az viszont biztosra vehető, hogy az ARM gyártotta SoC-ok kemény versenytársat kapnak, amikor a Medfield piacra lép – jelenleg a brit CPU-fejlesztő integrált megoldásait alkalmazza a ma kapható okostelefonok java.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés