Connect with us

Hirdetés

technokrata

A Google nem támogatja a HD-s videózást

Kütyük

A Google nem támogatja a HD-s videózást

Pontosabban annak jelenleg leginkább elterjedt változatát akarja ellehetetleníteni a vállalat.

Nemrég jelentette be a Google, hogy a továbbiakban nem kívánja támogatni a H.264/MPEG4-AVC kodeket saját Chrome böngészőjében és Chrome OS operációs rendszerében (igaz, utóbbi hivatalosan még meg sem jelent, csak bétaváltozatok léteznek belőle). A keresővállalat döntését a Microsoft ahhoz hasonlította, mintha a Google-nél angol helyett eszperantó nyelvre térnének át.

Alacsony ugyan a Chrome részesedése a böngészőpiacon, de ez a browser nő a legdinamikusabban – egyes adatok szerint 10 százalékon áll az összes internetező körében, de vannak ennél derűlátóbb adatok is. Tény, hogy már most is nehezen megkerülhető platformot jelent a Chrome, és a jövőben még inkább így lesz. Ha a szoftver a továbbiakban nem támogatja natívan a H.264/MPEG4-AVC kodeket, akkor annak elterjedtségére, elfogadottságára hatással lehet.

Nyilvánvalóan fontos ok húzódik meg egy ilyen döntés hátterében. A Google azért tervezi két hónapon belül megszüntetni a HD-s videózás legtöbbet használt kodekjének támogatását, hogy azt a HTML5 nyíltforrású WebM (VP8) és Theora videokodekekkel helyettesítse. Indoka szerint így teljes mértékben nyílt technológiákra koncentrálhatja programozói forrásait (a H.264/MPEG4-AVC ugyanis nem az). Ugyanakkor az Adobe Flash pluginjének kereskedelmi célú támogatásáról nem mond le az amerikai óriásvállalat.

Nem csak megkérdőjelezhető a Google döntése, de igen kockázatos is. Az MPEG LA (a fenti kodek jogi felügyeletét ellátó szervezet) már korábban bejelentette, hogy nem fog az ingyenesen elérhető, H.264/MPEG4-AVC-vel készült videók után jogdíjat elkérni; azaz az egyszeri internetező anyagi szempontjából nem változik semmi. Ráadásul ez jól ismert kodek, miközben a WebM formátum a fejlesztők többsége számára ismeretlen – és mindössze két hónapjuk lenne az átállásra.

Tovább árnyalja a helyzetet, hogy a H.264/MPEG4-AVC videók kezelését a modern GPU-k gyorsítani tudják (csökkentve a processzorok terhelését), ám a WebM esetében már nem nyújthatnak segítséget a videokártyák. És ha mindez még nem lenne elég, az WebM egyáltalán nem támogatott a népszerű kódolóeszközök között, vagyis a webmestereknek le kellene cserélniük kódoló-alkalmazásaikat annak érdekében, hogy a Chrome felhasználói is megnézhessék a videókat. A végső döfést pedig az adhatja meg, hogy az MPEG LA szerint a WebM szabadalmi jogokat sérthet, és ha ez bebizonyosodik, akkor könnyen letiltható használata.

Mire megjön a tavasz, többet fogunk tudni.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés