Connect with us

Hirdetés

technokrata

Mindentudás Egyeteme 2.0

Kütyük

Mindentudás Egyeteme 2.0

Újraindul a népszerű előadássorozat.

Barabasi Albert Laszlo“Többen, ésszel!” – közel négy év szünet után, ezzel a szlogennel és Barabási Albert-László előadásával indul a Mindentudás Egyeteme 2.0 január 15-én. Az Egyesült Államokból kifejezetten ez alkalomból hazalátogató professzor az emberi viselkedés dinamikájának kiszámíthatóságáról tart előadást a budapesti közönségnek. A ME 2.0 többi előadója is nemzetközileg elismert magyar kutató, akiktől az elkövetkező hetek során hallhatunk egyebek között a lelki egészségről, az alváskutatás és a genomika legújabb eredményeiről, az asztrobiológia, a nanotechnológia és az őssejt-kutatás izgalmas kérdéseiről.

A ME 2.0 új programsorozat abban különbözik a korábbi Mindentudás Egyetemétől, hogy a legújabb kutatási irányok és eredmények bemutatása mellett a tudomány társadalmi beágyazottságára, a kutatás-fejlesztésre és a társadalmi fogadtatásra is ráirányítja a figyelmet. A program 4 tematikus blokkból áll: Élet, Környezet, Társadalom, Jövő. Az összesen 16 előadás e blokkokba illeszkedve követi egymást. A tantermi előadások televíziós felvételeit rendre egy-egy, az adott tudományos eredmény különféle kutatás-fejlesztési aspektusait, gyakorlati hasznosulásait bemutató filmösszeállítás, illetve a téma társadalmi, erkölcsi vagy világnézeti összefüggéseit boncolgató kerekasztal-beszélgetés felvétele kíséri. Tizenhat témakörben összesen 48 televíziós műsor készül, amelyeket a nézők a Magyar Televízióban és a Duna Televízióban követhetnek nyomon. A kerekasztal-beszélgetéseken felkért szakértők, és civil szervezetek képviselői vitatják meg az előadásban tárgyalt témakör átfogó társadalmi vonatkozásait, erkölcsi, világnézeti és személyes aspektusait.

Magyar Telekom támogatás
Christopher Mattheisen, a telekommunikációs vállalat elnök-vezérigazgatója az indulás kapcsán elmondta: „A Magyar Telekom társadalmi felelősségvállalását a jövőbe történő beruházásnak tekintjük, ezért azt a mostani gazdasági helyzetben is fenntartjuk, sőt tovább bővítjük olyan innovatív programokkal, mint a Mindentudás Egyeteme 2.0.”

Az előadásokra épülve komplex filmösszeállítások, magazinműsorok is készülnek, amelyek a kutatási eredmények hasznosulásának technológiai, finanszírozási, valamint a piaci és jogi szabályozással kapcsolatos körülményeit, nehézségeit járják körül. Az előadás szerkesztett felvétele és a két kapcsolódó tévéműsor az előzetes tervek szerint egyhetes blokkokban kerül majd adásba és a televíziós sugárzással egy időben az interneten is elérhető lesz.

A Mindentudás Egyeteme megújult honlapján, a mindentudas.hu oldalon valamennyi eseményről tájékozódhat a közönség és követheti a teljes műsorfolyamot. A honlap az újdonságok mellett felvonultatja a korábbi sorozat több mint 170 előadását is. A friss arculat és honlap- szerkezet mellett újdonság, hogy sokkal egyszerűbben kereshetnek a tartalmak között az érdeklődők. Mostantól nevek, címek, témák és kulcsszavak szerint is megtalálhatja mindenki az őt érdeklő információkat, böngészhet a szöveges anyagokban, továbbá sok ezernyi ábrát, animációt és videórészletet is letölthet. Az új portál lehetővé teszi, hogy a témákhoz hozzászóljon, kérdezzen és vitatkozzon a hallgatóság, sőt tudását az előadások alapján kidolgozott e-learning tananyagok segítségével még fejlesztheti és tesztelheti is. A Mindentudás Egyeteme 2.0 Facebook oldalán is követhetők lesznek a programsorozat történései.

A Mindentudás Egyeteme 2.0 tizenhat előadásából tíznek a budapesti Semmelweis Egyetem Tűzoltó utcai épülete ad otthont, a többit hat egyetemi városban: Debrecenben, Miskolcon, Pécsett, Sopronban, Szegeden és Veszprémben rendezik. Az előadások ingyenesen látogathatók, de a részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. Jelentkezni a mindentudas.hu-n lehet. Az előadások pontos idejét, helyszínét és részletes információt szintén a megújult honlapon találnak az érdeklődők.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés