Connect with us

Hirdetés

technokrata

Windows-gyilkos a Google új operációs rendszere?

Kütyük

Windows-gyilkos a Google új operációs rendszere?

Bemutatta hordozható számítógépekre szánt Chrome OS-ét az amerikai keresővállalat.

Először egy éve írtunk részletesebben a Google Chrome OS-ről, melyet az amerikai óriásvállalat kifejezetten hordozható számítógépekhez fejlesztett. A notebook/netbook piacra készülő operációs rendszer számos tekintetben különbözik az okostelefonoknak szánt Androidtól; ezt demonstrálandó, a vállalat ingyen laptopokkal kínálja tesztelésre a szoftvert. A CR-48-as típusjelzésű, „márkátlanított” hordozható masina egyfajta alapgépnek tekinthető: hozzá hasonló kialakítású notebookon találkozhatunk majd a Chrome OS-szel. Az első, hivatalosan is ezzel a platformmal telepített noteszgépek a Samsung és az Acer kiadásában jelennek majd meg, de csak jövő nyár magasságában. Habár tavaly ilyenkor még úgy tűnt, hogy 2010 végére piacképes lesz az operációs rendszer, de amint az látható, nem könnyű a gyakorlatilag nulláról összerakni egy jól működő, vadonatúj koncepcióra alapuló OS-t.

CR-48
A laptop Verizon 3G szolgáltatással, két évig havi 100 MB-nyi ingyenes adatforgalommal kerül a felhasználókhoz. 12 colos kijelző, teljes méretű billentyűzet, 802.11n Wi-Fi, nyolc órás használati, nyolc napos készenléti idő, webkamera és SSD jellemzi. Tesztjére csak az USA-ból lehet jelentkezni.

Google cr48

Lássuk, mit tud a platform! Rendelkezik egy úgynevezett Verified Boot funkcióval, melynek révén az OS megbizonyosodik arról, hogy a számítógép BIOS-a csak olvasható, azaz szoftveresen nem felülírható. Már a bootolási folyamat során szigorúan ellenőrzi a hardvert, és később a szoftvert is a platform, hogy eleget tegyen a Google azon kívánalmának, miszerint ez lesz a „valaha leszállított legbiztonságosabb operációs rendszer”.

Kell is ez a fajta reklám a Chrome OS-nek, hiszen az egész platform Internet-függő, folyamatos hálózati elérésre épít. Az adatok az SSD-n csak ideiglenesen tárolódnak, mindent a felhőbe, azaz az Interneten található szerverekre ment el. Ugyanakkor ez roppant rugalmas használatot is lehetővé tesz: például különböző azonosítóval rendelkező felhasználók használhatják ugyanazt a számítógépet (az általuk megszokott, egyéni környezetben), hiszen adataik nem helyileg, hanem online kerülnek tárolásra. Emellett alkalmazható lesz az IE-nél csak „pornómódnak” hívott lehetőség is, mellyel vendég felhasználóként is a magánszféránk teljes tiszteletben tartása mellett böngészhetünk.

Tovább fokozza a biztonságot, hogy a böngészőt igen mélyre engedte le a Google: közvetlen hardveres hozzáférést kapott a szoftver. Emellett természetesen automatikusan frissül, az újonnan megjelenő patch-eket önműködően telepíti. Az úgynevezett sandboxing technika, vagyis a futó process-ek, objektumok, dokumentumok, pluginek virtuális homokozóban való használata (mellyel megakadályozható, hogy „kitörjenek” a digitális kártevők a memória nem védett területeire) az OS szintjén zajlik. Talán említeni sem kell, hogy az összes felhasználói adat már alapértelmezettként titkosítottan kerül rögzítése.

Chrome Web Store

Az operációs rendszerrel együtt számolt be Eric Schmidt a Chrome Web Store-ról is, amely az Android Markettel analóg szoftvervásárlási és -letöltési lehetőséget kínál. A mobiltelefonokon megszokott szolgáltatás beköltözik a nagyobb platformokra is; indulását olyan nagyágyúk friss alkalmazásai segítik, mint a New York Times, Electronic Arts, Amazon és Citrix. Saját, Google Chekout fizetési rendszerével integrálta a szolgáltatást az amerikai vállalat, így a fizetős alkalmazások megvétele is csak pár kattintás.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés