Connect with us

Hirdetés

technokrata

Magyar sci-fi e-könyvek, másolásvédelem nélkül

Kütyük

Magyar sci-fi e-könyvek, másolásvédelem nélkül

„Idejétmúlt, a kiadóknak felesleges extra költség, és leginkább azt a vásárlót akadályozza, aki fizetett a műért – a kalózkodást viszont nem technológiai alapon lehet visszaszorítani.”

Szintetikus-alomElektronikus könyvkiadásba kezdett az idén 5 éves SFportal Sci-Fi Magazin. Az SFportal E-Book magyar sci-fi szerzők műveit teszi elérhetővé bruttó 750–900 Ft-os áron, kétféle, e-könyv-olvasókra, mobilokra és tabletekre optimalizált formátumban – mindenféle másolásvédelem nélkül. Többek között Szélesi Sándornak, a 2007-es esztendő legjobb európai sci-fi szerzőjének írásai, valamint Csepregi Tamás, az idei év legjobb sci-fi regényének kijáró Zsoldos Péter-díjjal kitüntetett Szintetikus álom című műve is kapható december 1-től az SFportal E-Book rendszerében. Hét kötettel nyitott a webbolt, de karácsonyig összesen 15 kötetet terveznek elérhetővé tenni.

Az SFportal e-könyvei kétféle fájlformátumban tölthetőek le, lefedve ezzel a magyar piacon elterjedt olvasóeszközök túlnyomó részét, beleértve a magyar vásárlók között a legnépszerűbbnek számító Amazon Kindle-t is, melyre eleddig az e-könyv-piacon dúló formátumháború miatt nem volt legális, magyar nyelvű tartalom. Ugyanakkor az elterjedtebb okostelefonokon (legyen az iPhone vagy Android-alapú készülék) megtalálható olvasószoftverekkel is gond nélkül használhatóak a könyvek, akárcsak az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő tableteken, mint amilyen az iPad is.

Jonathan-Cross-KvartettA magyar e-könyvesboltok többségétől eltérően az SFportal E-Book nem használ semmiféle másolásvédelmi eljárást. „Idejétmúlt, a kiadóknak felesleges extra költség, és leginkább azt a vásárlót akadályozza, aki fizetett a műért – a kalózkodást viszont nem technológiai alapon lehet visszaszorítani.” – kritizálta a másolásvédelmet Miyazaki Jun, az SFportal főszerkesztője – „Azt gondoljuk, hogy a kényelmes használat, a vásárlói elvárásokhoz igazodó árképzés, a minőségi kiadványok és az olvasók irodalomszeretete a főbb pillérei a jövő e-könyv piacának, nem pedig a technológiai alapon vívott szélmalomharc azokkal, akiket sokan kalózoknak neveznek, pedig egy olyan piaci igényt elégítettek ki, amit idáig elhanyagoltak a magyar kiadók.”.

Idén még 25%-os ÁFA sújtja az e-könyveket, január elsejétől azonban változhat a helyzet, és az elektronikus kiadványokra is alkalmazható kedvezményes, 5%-os ÁFA-kulcs várható. Az SFportal kötetei a magasabb ÁFA ellenére is az 1000 Ft-os lélektani határ alatt kaphatóak: a novelláskötetek 750 Ft-ba kerülnek, míg a regények 900 Ft-ért vásárolhatóak meg – ha valóban kihirdetésre kerül az ÁFA csökkentés, abban az esetben a könyvárak tovább csökkenhetnek. Addig is, az SFportal a karácsonyi időszakban különböző csomagajánlatokkal igyekszik „a vásárlói elvárásokhoz igazodó árképzést” folytatni.

Az SFportal Sci-Fi Magazinról
A magyar sci-fi közösség központi tematikus honlapját 2005-ben alapította néhány elkötelezett rajongó. A webes jelenlétet hamarosan a téma fanatikusainak szánt blogszolgáltatás egészítette ki, de az SFportal nem csak online területen igyekezett erősíteni. Az SFportal Találkozókkal nyugati mintára szerveződő eseményeket szerveztek, külföldi sztárvendégekkel a Star Trek, Csillagkapu és Battlestar Galactica tévésorozatok színészeivel. Az SFportal Meetupok pedig havi rendszerességű összejövetelek, ahol a tudomány, technológia, irodalom és film világában tartanak meghívott szakértők 10 perc hosszúságú előadásokat.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés