Connect with us

Hirdetés

technokrata

Windows okostelefonon – mennyire használható?

Kütyük

Windows okostelefonon – mennyire használható?

Cikkünkben arra keressük a választ a Samsung Omnia 7 telefon segítségével, hogy felnőtt-e a Windows Phone 7 az Androidhoz és az Apple iOS mobil operációs rendszeréhez.

Közel két hét telt el azóta, hogy a Microsoft, a Samsung és a T-Mobile hazánkban is bemutatta a dél-koreaiak Omnia 7 okostelefonját és a Windows Phone 7 operációs rendszert. Előbbinek nagy vesztenivalója nem volt, lévén androidos készülékei, köztük a Samsung Galaxy S, kedvező fogadtatásra leltek a piacon; a Microsoftnak viszont igencsak össze kellett kapnia magát. Korábbi Windows Mobile 6.5 operációs rendszere ugyanis már messze nem felelt meg a mai modern, érintőképernyős okostelefonok felhasználóinak.

Két hét erejéig nálunk járt a Samsung Omnia 7, így kipróbáltuk, mire képes az új platform. Ezúttal nem is maga a készülék az igazán érdekes, hanem a WP7, de mielőtt rátérnénk a szoftveres háttérre, nem mehetünk el szó nélkül a dél-koreaiak telefonja mellett. Először is érdemes tudni, hogy a Microsoft volt az első, aki hivatalosan is definiálta, hogy szerinte mi számít okostelefonnak, milyen kiépítettségtől kezdve alkalmas annak a felhasználói élménynek a biztosítására, amit a mérnökök eredetileg megálmodtak (néhány példa: minimum 5 megapixeles fényképező, 1 GHz-es processzor, 8 GB háttértár).

Samsung Omnia 7

Azt már most kijelenthetjük, hogy az Omnia 7 megfelel ezeknek a feltételeknek (különben nem is használta volna bemutatójához a Microsoft). A tekintetet elsőként természetesen a hatalmas, 4 colos méretű, 480×800 pixeles felbontású Super AMOLED kijelző ragadja meg – pontosan olyan LCD-t kapott a telefon, mint a Galaxy S. Ám azzal ellentétben a szögletesre tervezett Omnia 7 nagyon masszívnak hat, jól összerakott készülék, nem nyikorog – többek között olyan húzásoknak köszönhető ez, mint az alumínium hátlap. Apropó, hátlap: egy apró pöcök segítségével lehet lepattintani, és ez nagyon egyszerűvé, kényelmessé teszi a műveletet. Amire egyébként szükségünk is lesz, hiszen az 1500 mAh-s akkumulátor alá került a SIM-kártya foglalata. A kis energiatárolón olvasható „Made in Korea / Finished in China” felirat pedig sokat elárul mai globalizált világunkról.

Samsung Omnia 7

Technikai adatok
– 5 megapixeles, vakus kamera
– HSUPA/HSDPA, tri-band (900/1900/2100 MHz)
– EDGE/GPRS (850/900/1800/1900 MHz)
– beépített GPS, geo tagginggel
– Wi-Fi 802.11b/g/n

A telefon tetején kapott helyet a mini Jack aljzat, melyhez természetesen fülhallgató is jár (a távirányítóval szerelt füles érdekessége, hogy többféle dugót mellékeltek hozzá). Mellé került mikro USB csatlakozója, amiért külön dicséret illeti a Samsungot: végre nem az előbb-utóbb leszakadó gumis porvédő takarja el a nyílást, hanem egy kis pöcköt kapott fém csúszka. Jobboldalra került a bekapcsológomb, alá pedig a fényképező gombja, míg baloldalra álmodták a mérnökök a hangerőszabályzót. Természetesen USB adatkábelt és szintén univerzális soros buszos csatlakozót kapott töltőadaptert is kapunk az okostelefonhoz.

Ablak a világra
Amint az az október végi hazai bemutatkozáskor is elhangzott, a Microsoft komoly energiát ölt a Windows Phone 7 kifejlesztésébe. Az operációs rendszeren már dolgoztak egy ideje a mérnökök, és ez meg is látszik rajta. Bekapcsolását követően nem az iPhone-ról jól ismert felület fogadja az embert (amit az Android gyakorlatilag majdnem egy az egyben lekoppintott), hanem saját designnal és elrendezéssel rukkoltak elő a redmondiak. Elsőre furcsa is egy kicsit, hiszen míg a nagy riválisoknál az oldalirányú görgetés a megszokott, itt igazából csak egyszer lehet vízszintesen képernyőt váltani. A Microsoft ugyanis minden lényeges elemet a kezdőlapra rakott, amelyen függőleges irányban lehet böngészni. Ezt a Start Menü érzést csak erősíti az emberben a jobbra gördítés után előbukkanó funkció- és alkalmazáslista, ahol tételesen megtalálunk mindent, kezdve az AccuWeather.com-os időjárás-előrejelzőtől, az ébresztőórán és a fényképezőn keresztül a Maps-ig illetve a beállításokig.

De időzzünk még kicsit a főoldalon! Bátorfi Zsolt, a magyar Microsoft fejlesztői platform szakértője a bemutatón csempéknek nevezte az egymás mellett és alatt sorakozó hubokat, amelyek a korábbi okostelefonoknál megismert ikonokat helyettesítik. Innen lehet telefonhívásokat kezdeményezni, az emberek hubon érhetők el ismerőseink – függetlenül attól, hogy a telefon kontaktlistájában vagy a Facebookon rögzítettük -, lehetőségünk van fotómegosztásra, teljes mértékben működő Microsoft Office indítására, az Internet Explorer használatára, de ugyaninnen hozzáférhető az Xbox Live Games és a naptár is. Ugyanakkor hiába döntjük be a készüléket 90 fokkal, a feliratok irányultsága nem változik.

Samsung Omnia 7

Mielőtt rátérnénk az egyes funkciók bemutatására, még pár szót a külsőségekről. A kék-fehér designt magára öltő kezelőfelületre mindig és mindenhonnan odanavigál a kijelzőpanel aljára került, természetesen Windows logós Home gomb, függetlenül attól, melyik alkalmazást használjuk. A készüléken emellett két fix, de érintésérzékeny gomb kapott még helyet a navigációra. Baloldalra a back gomb került, melynek működése értelemszerű: az egyes alkalmazásokból képes visszafelé lépkedni addig, amíg el nem érjük vele a főoldalt, illetve a böngészőben a megszokott funkció szerepét látja el. Jobbra pedig a keresőt rakták a Samsung mérnökei, és nem az ő hibájuk, hogy ennek működésén még lenne mit csiszolni. Ugyan egy érintéssel előhozható vele a Bing, ám ahelyett, hogy rögtön pozícionálná magát a keresőmezőbe, és már lehetne is beírni a kívánt kulcsszavakat, a redmondi szolgáltatás hátterét bámulhatjuk addig, amíg egy további érintésre be nem navigáljuk magunkat a keresőmezőbe.

Ne hubozzunk, bele a közepébe!
A Microsoftot dicséret illeti azért, amiért mert szakítani a kialakult okostelefon-felülettel, és hasonlóan pozitív, hogy ez nem öncélú, a „többiektől különbözni akarok” reklámfogás, hanem valódi tartalommal van felruházva. Mindezt úgy érte el a redmondi fejlesztő, hogy közben a közösségi élmény cseppet sem csorbult. Az emberek hubon keresztül tarthatjuk ismerőseinkkel a kapcsolatot, például értesítést kaphatunk, ha valaki keresett, függetlenül attól, hogy hívott, SMS-t küldött vagy a Facebookon üzent ránk. Olyan apróságokra is figyeltek például, hogy a FB-on ismert kontaktjaink avatar fényképe a telefonszámok listájában is megjelenik, így segítve a másik fél felismerését.

Ambivalens érzést váltott viszont ki a WP7 böngészője. Tudni kell, hogy nem a legújabb, IE9-es változatot kapta meg a masina, hiszen ez még PC-s környezetben is bétaverziós állapotban van, hanem Internet Explorer 8 dolgozik rajta. Az asztalitól eltérő módon képes az érintések értelmezésre, egyszerre akár többre is. Nagyításhoz például ugyanaz az – egyesek szerint obszcén, előjátékra emlékeztető – mozdulat használható, mint a többi okostelefonos platform esetében. Ez azonban nem működik tökéletesen, néha pont ellentétes hatást vált ki az ujj-játék, mint amit szeretnénk, és tapasztalataink szerint a görgetés is okozhat néha akaratlan kizoomolást. A böngésző címsora csak „félig” intelligens: magától nem javasol kulcsszavakat, webcímeket, viszont korábbi tevékenykedésünk eredményéből már képes ötletekkel előállni. Hasonlóan riválisaihoz, az IE8 WP7 változata is képes „füles böngészésére”, ami tulajdonképpen több ablakost jelent, hiszen a fülek maguk nem jelennek meg a kezelőfelületen.

Windows Live ID birtokában lehetőségünk van játszani és egyéb alkalmazásokat is letölteni – utóbbiak jelentős része más platformról más ismerős lehet. Ez egyben a kulcsa is a Windows Phone 7 sikerének, hiszen ha a hozzá létező alkalmazások köre nem széleskörű, és nem bővül elég gyorsan, akkor könnyen érdeklődését veszthetik az emberek iránta. Ezt biztosítandó, a Microsoft számos megállapodást kötött szoftverfejlesztőkkel (köztük magyarokkal is), így a tartalom dinamikus bővülésére lehet számítani.

Samsung Omnia 7

Külön figyelmet érdemel az 5 megapixeles kamera kihasználása, azaz a fényképezés. Egyszerű kezelőfelületet kínál, hiszen csak a digitális zoom, a beállítások, illetve a fényképezés/videózás választógombja kerül a képernyőre, a kijelző zömét a kamerán keresztül látott kép foglalja el. Sajnos ez már nem mondható el az állítgatásoknál – a túl szélesre húzott menü eltakarja a kép javát, és csak egy vékony oszlopban láthatjuk, hogy az éppen eszközölt beállítás mit változtat a képen. E tekintetben viszont elég gazdag a lehetőségek tárháza. Állítható az autófókusz (normál és makró mód), a fehéregyensúly (alapértelmezettként automatikus, de lehet napfényes, felhős stb. viszonyoknak megfelelőre állítani). Különböző képeffektusokkal (negatív, szépia, mono, antik, zöld, kék) lehet feldobni a képet, illetve konfigurálható a kontraszt, a szaturáció, az élesség és az ISO érzékenység is. Emellett be lehet állítani a fénykép minőségét (alacsony, közepes, magas), valamint a vaku használatát (mindig bekapcsolt, kikapcsolt, automatikus).

Ugyan a Nokia N8-as 12 megapixeles kamerájával nem ér fel, de az egyszerű kompakt gépeket szinte teljesen kiváltja az Omnia 7, mely 720p-s felbontású videókat is képes készíteni. Sajnos itt is találkozhatunk azzal a meglehetősen idegesítő és teljesen felesleges húzással, miszerint a fényképezés pillanatában hangot ad ki a készülék. Ugyanakkor pozitívum, hogy az éppen elkattintott kép nem tűnik el valahol egy feneketlen mappában, hanem egy ujjmozdulattal előgörgethető a képernyőre. Innen azonnal törölhetjük, kedvenceinkhez adhatjuk, feltölthetjük SkyDrive-ra vagy akár meg is oszthatjuk ismerőseinkkel, esetleg háttérképként használhatjuk.

Ítélet
Még háromszor ennyit lehetett volna írni a telefonról, hiszen rengeteg lehetőség rejlik a Samsung Omnia 7-ben – és ezt elsősorban a Windows Phone 7 operációs rendszerének köszönheti. Nem említettük például a látványos átmenet-effektust, ami görgetésnél jelentkezik, nem írtunk az Office használatáról, sem arról, hogy egy komplett médialejátszó, a Zune HD van a készülékben, aminek „köszönhetően” az iTunes-hoz hasonlóan lehet csak multimédiás állományokat felmásolni a memóriába. A készülék pár percnyi nyomkodással nehezen ismerhető meg, mindazonáltal erre bátorítanánk mindenkit, akit egy kicsit is érdekel a Windows-os Samsung mobil. Az viszont látszik, hogy Redmond megemberelte magát, és ha versenyelőnyre nem is tett szert telefonos operációs rendszerek tekintetében riválisaival szemben, behozta lemaradását.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés