Connect with us

Hirdetés

technokrata

Csomagolt versengés

Kütyük

Csomagolt versengés

Nem várható további, általános áresés az Internet-előfizetésekben.

Szakemberek szerint további általános ármérséklés sem a mobil, sem pedig a vezetékes szolgáltatások terén nem várható, inkább a kedvezmények, vagy legfeljebb a szolgáltatás tartalmában versenyezhetnek a cégek. S ha pedig elfogadható az a szakértői vélekedés, hogy a mobilinternet kiegészítő termék, akkor életszerű lehet az egyik cég ajánlata, amelynek keretében havi 6000-től vezetékes és mobilinternet fizethető elő.
 

A szélessávú internetszolgáltatások növekedésében az utóbbi időben a kábel és a mobil technológia a meghatározó, az új előfizetést választók leggyakrabban ezeket választják, visszaszorítva az egykor szinte az egyetlen üdvözítő megoldásnak tűnő adsl technológiát. A legutolsó adatok is ezt igazolják, júliusban ugyanis ha lassan is, de folytatódott a kábelmodemes szélessávú internet-előfizetések számának növekedése, miközben az adsl-ügyfelek száma stagnált – továbbra is 800 ezer volt.

Szakértők szerint a kábelszolgáltatók “többet adnak kevesebbért”, s a garantált sávszélesség is nagyobb náluk. A szolgáltatók kínálatát nagyon nehezen lehet összevetni, hisz nem mindegy, hogy például hány terméket (internet, televízió, telefon) és milyen jellemzőkkel (milyen az internet le- és feltöltési sebessége, hány televíziós csatorna van a csomagban) rendel meg az ügyfél. Előfordulhat, hogy az egyik szolgáltatónál csak az internet-előfizetés havonta több mint 5000 forintba is kerül, míg egy másik szolgáltatónál a három termék ára – az épp futó akció keretében – az első hűséges évben 3000 forint, míg a második évben 6000, vagyis a két év átlagában 4500 forint, egy másik szolgáltatónál a három terméket 6640 forinttól kínálják. Az viszont egyre jellemzőbb, hogy az ügyfelek csomagokban vásárolnak. Célszerű figyelembe venni a szolgáltatások tartalmát, s nem utolsósorban azt az értéket, amit a társaság garantál. Ez ugyanis gyakran lényegesen különbözik az elméleti fel- és letöltési sebességtől. Az is befolyásolja az árakat, hogy a cégek hűségnyilatkozattal vagy anélkül kínálják-e a termékeket. Az is megfigyelhető, hogy a társaságok jutalmazzák új ügyfeleiket, vagyis a hozzájuk csatlakozók lényegesen olcsóbb havidíjért juthatnak a szolgáltatáshoz, mint a meglévő, hűségesek. A választást az is befolyásolja, hogy az adott földrajzi területen milyen a kábel- vagy az adsl-lefedettség. Ilyen szempontból főleg a sűrűn lakott településeken (lakótelepeken, lakóparkokban) élők vannak kedvezőbb helyzetben, itt ugyanis általában több cég kiépítette hálózatát, vagyis nagyobb a választás lehetősége, bár az e téren szerényebben ellátott helyeken is többen versenyeznek egy-egy ügyfélért.

Megfigyelők szerint a legtöbb mobilinternet-előfizetés forgalomkorlátos, s ha ennek keretében az ügyfél nagy forgalmat akar lebonyolítani – például filmeket akar letölteni -, akkor semmiképpen sem tekinthető versenyképesnek a vezetékes technológiával. A szakemberek úgy látják, hogy a mobilinternetet elsősorban kiegészítő céllal használják az ügyfelek. A mobilinternet áraiban és a szolgáltatás sebességében is igen széles a választék, s ma már 3000 forint alatti összegért is elérhető a web.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés