Connect with us

Hirdetés

technokrata

Samsung Galaxy S, működés közben

Kütyük

Samsung Galaxy S, működés közben

Okostelefon kézben: kipróbáltuk a dél-koreaiak csúcskategóriás készülékét.

Az elmúlt napokban nálunk járt csúcskategóriás Samsung mobiltelefon, a Galaxy S a ma kapható legjobb okostelefonok között van. Még borsos ára ellenére is megvásárlásra érdemes lehet annak, aki nyitott az új technikákra, és kihasználja a telefonban rejlő erőt. Azt az erőt, amit mi magyarok, sajnos csak félig kaphatunk meg – de erről kicsit később.

Samsung Galaxy S

Hatalmas, 4 colos AMOLED kijelzővel rendelkezik a Galaxy S, és ez az érintőképernyő egyértelműen uralja az egész készülék megjelenését. Szinte eltörpül alatta a Home gomb, és az attól jobbra és balra található két érintésérzékeny vezérlő. A hangerőszabályzó a készülék bal, míg a bekapcsológomb jobboldalra került. A dél-koreai mérnökök felülre álmodták meg a mini Jack fülhallgató- és a töltőcsatlakozót, utóbbi dicséretes módon USB-s, vagyis akkor is meg tudjuk „etetni” a telefont, ha a hozzá adott adapter éppen nincs nálunk, de van (micro) USB-s kábel a kezünk ügyében.

Annak, aki fogott már a kezében iPod Touch-ot vagy iPhone-t, nagyon ismerős lesz a design. A telefon műanyag hátlapja töri csak meg a két készülék közötti hasonlóságot, a Samsung ugyanis fém helyett műanyagot használt. Eltávolítása és felhelyezése nem jelenthet problémát, mivel a tartó pöckök könnyen a helyükre pattannak. Újabb pirospont, hogy a dél-koreai mérnökök gondoltak azokra, akik még a régi, nem micro-SIM kártyával rendelkeznek – mindkét változat behelyezhető a készülékbe.

Samsung Galaxy S

A külsőségek kapcsán még említést érdemelnek a kamerák, melyekből kettő került a Galaxy S-re. Az egyik értelemszerűen az érintőképernyős panelre, a kijelző fölé, a másik pedig a hátlapra. Előbbi videotelefonálási célokat szolgál, a hátsó (5 megapixeles felbontású) pedig fényképek, vagy akár HD-ready (720p) videók készítésére is használható. Sajnos segédfényt nem kapott a készülék, ami azzal jár, hogy a telefon rosszabb fényviszonyok mellett gyenge képminőséget produkál.

Bizonyára nem lesz meglepetés, hogy a Samsung csúcstelefonján Google operációs rendszert találunk. Az Android alá egy igazán izmos, 1 GHz-es órajelen működő, grafikus feldolgozóegységet is tartalmazó processzor, a Hummingbird került. Kell is kraft a 480×800 pixeles, 16 millió színárnyalatot megjeleníteni képes kijelző meghajtásához, hiszen például az aktív háttérkép használata gyakorlatilag folyamatosan dolgoztatja a kis CPU-t. Ezzel, és 512 MB-nyi RAM-jával hardveresen akkora erőt kapott a készülék, hogy akadásmentes felhasználói élményt nyújt: nem kell várni a fényképek görgetésekor, alkalmazások megnyitásakor hosszú másodperceket, szinte minden tevékenység azonnal történik.

Samsung Galaxy S

Ennek persze ára van: az 1500 mAh-s akkumulátor intenzív használat esetén gyorsan lemerül. A készülék beépített GPS-szel, Wi-Fi modullal, Bluetooth-szal rendelkezik, ha ezeket mind bekapcsoljuk, és például internetezünk vele, akkor egy munkanapnál többet nem nagyon bír ki egy töltéssel. Cserébe viszont megdöbbentően szép, még napsütésben is látható, olvasható képet kapunk. Az akkumulátorhasználatot pedig igen részletesen, százalékos formában is ellenőrizhetjük, olyan tényezőkre lebontva, mint cella készenlét, kijelző, telefon készenlét, Bluetooth stb.

Ha már szóba került az Android és az Internet: az elmúlt években megjelent egyéb modellek ellenére először ennél a készüléknél érződik igazán, hogy a telefonálás csak egy plusz funkció. A Galaxy S kifejezetten internetezésre született, funkcióinak java valamilyen kapcsolatban van a Világhálóval. A magyar kezelőfelületről elérhető Napi tájékoztató (időjárás, részvényárfolyam, hírek) az Internetről gyűjti be az információkat. Közvetlenül a kezdőoldalról érhetők el olyan funkciók, mint a Gmail, Google Talk vagy a Youtube, melyek szintén kifejezetten Internet-intenzív szolgáltatások. Az egész felületet uralja a Google kereső, melynek használatához még böngésző megnyitására sincsen szükség. Apropó, web: a megnyitott oldalak az iPhone-nál már ismert kétujjas módszerrel kicsinyíthetők, nagyíthatók.

Samsung Galaxy S

Az „oldschool” kommunikációs formák annyira háttérbe szorultak, hogy csak a kijelző alján (igaz, oda viszont rögzítetten, lapozáskor is fixen maradva) található a telefonálás, a névjegyzék és az üzenetek ikonja, plusz ide került az alkalmazásokra mutató gomb is. És ha már szóba kerültek a mobilszoftverek, sajnos egy nagy hiányosságról is be kell számolnunk. Igaz, nem a Samsung hibája, de a Google még mindig nem tette lehetővé a fizetős alkalmazások használatát itthonról. Egy hete jelentette be Android Developers Blogján, hogy újabb 20 ország felhasználói érhetik el az Android Market fizetős programjait, de az így összesen 29-re bővült nemzetközi táborban mi magyarok még mindig nem kaptunk helyet.

Szerencsére az Android legfontosabb szolgáltatásai így is használhatók. Például a navigálást segítő Google Maps vagy a valósságot virtuális adatokkal kiegészítő (augmented reality) szoftver, a Layar is felkerült a telefonra. Van rajta e-book-olvasó (amihez akár könyvet is vásárolhatunk), zenelejátszó, sőt, még widgeteket is adhatunk a többoldalas kezdőképernyőhöz. És ott vannak a Samsung saját mobilos alkalmazásai, melyek ugyan alapértelmezettként nem kerültek fel a készülékre, de pár érintéssel letölthetők. Említést érdemel a Task Manager, a teljesbillentyűs TV-távirányító, a közösségi hálózattal való kommunikációt elősegítő Facebook for Samsung, illetve a Vlingo. Utóbbi révén hangunkkal vezérelhetjük a telefont (e-mail és SMS-küldés, webes keresés, Google Maps stb.), és SafeReader szolgáltatása révén fel is olvastathatjuk beérkező üzeneteinket. A funkció akkor tehet jó szolgálatot, ha kezünk éppen el van foglalva – például autóvezetéssel.

A 118 grammos készülék kétféle változatban kapható; 8 és 16 GB-nyi belső memóriával szerelten vásárolható meg. Ezzel pedig el is érkeztünk a Galaxy S egyetlen neuralgikus pontjához: az ára még a kisebb kapacitású változat esetén is 120 ezer forint körül alakul (szolgáltatófüggetlenül), míg a nagyobbik modell ennél közel 15 ezer forinttal többe kerül. Megvásárlásával viszont nem csak egy telefont kapunk, hanem egy olyan, 21. századi kommunikációs készüléket, ami szinte mindent tud, amit így az első évtized végén el lehet várni egy ilyen eszköztől.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés