Connect with us

Hirdetés

technokrata

Telekom-botrány

Kütyük

Telekom-botrány

A Deutsche Telekom főnöke kedden visszautasította azt a gyanúsítást, miszerint szerepet játszhatott a német távközlési konszern magyar leányvállalatánál fölfedett pénzügyi visszaélésekben.

Az MTI berlini irodájának megkeresésére reagálva Mark Nierwetberg, a Deutsche Telekom AG kommunikációs részlegének vezetője közölte: René Obermann nyomatékosan leszögezi, hogy a vele szemben fölmerült vesztegetési gyanú teljesen alaptalan, s ez rövid időn belül be fog bizonyosodni.

A szóvivő emlékeztetett arra, hogy a Deutsche Telekom már öt éve együttműködik a kérdéses ügyet vizsgáló nyomozó hatóságokkal. Ezek legutóbbi lépései “érthetetlenek a cég számára” – utalt Nierwetberg a konszern székházában és Obermann lakásában augusztus végén végrehajtott házkutatási akciókra.

A Deutsche Telekom AG teljes mértékben együttműködött és együttműködik a nyomozást kezdeményező amerikai tőzsdefelügyelettel, ez a nyomozás azonban soha nem irányult René Obermann ellen – hangsúlyozta a bonni konszern kommunikációs részlegének vezetője.

Egy német hetilap hétfőn adta hírül, hogy a tőzsdén jegyzett cég bonni székházának átvizsgálásával egyidejűleg az ügyészség munkatársai házkutatást tartottak a Deutsche Telekom elnökének lakásán is. Az okot erre a Magyar Telekom üzleti könyveiben talált szabálytalan kifizetések szolgáltatták. Amikor ezek történtek (2005-ben), Obermann volt a német konszern nemzetközi mobiltelefon-részlegének a vezetője.

A nyomozás középpontjában a budapesti cég macedóniai és montenegrói leányvállalatai által kötött tanácsadói szerződések állnak. Az üzleti könyveket vizsgáló Pricewaterhouse-Coopers emberei a 2005. év kimutatásait átnézve gyanús kifizetésekre bukkantak; emiatt nem is hagyták jóvá a számokat.

A kifogásuk az volt, hogy a jelentős összegű kifizetésekkel szemben nem állt megfelelő szolgáltatás. A bonni Telekom-központban összesen hétmillió euróról tudnak. Ez a pénz állítólag politikusok és magas beosztású kormányhivatalnokok megkenését szolgálta. A milliókat a tanácsadó cégek – saját jutalékuk levonása után – továbbadták a célszemélyeknek. A “kenési akció” célja állítólag az volt, hogy előnyös helyzetbe kerüljenek a piac szabályozása során.

A Financial Times Deutschland kedden szokatlannak nevezte, hogy az ügyészség egy német konszern főnökének magánlakásán tart házkutatást. A lépés azért is kelt meglepetést, mert a Magyar Telekom gyanús ügyében már évek óta folyik ügyészségi vizsgálat, és a bonni konszern több alkalommal tett közzé dokumentumokat az esettel kapcsolatban. Az ügy mindenesetre ráirányítja a figyelmet arra, milyen problémákba ütközik a Deutsche Telekom Kelet-Európában, ahol újra meg újra kénytelen tisztátlan üzleti praktikákkal szembesülni – írta a FTD.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés