Connect with us

Hirdetés

technokrata

Apple iPod Touch – kipróbáltuk

Kütyük

Apple iPod Touch – kipróbáltuk

Nálunk járt az érintőképernyős zene/videolejátszó harmadik generációja.

Még a nyáron kaptuk kölcsön az Apple-től az iPod Touch hordozható médialejátszót, amin már az új iOS4 operációs rendszer dolgozik. Ezzel nem csak multitaskingra nyílik lehetőség, hanem vele együtt a magyar nyelvi felület is megérkezett hazánkba. De mielőtt belemélyednénk a kis készülék tudásának boncolgatásába, nézzük meg kívülről!

Egyszerűségre és kompakt kialakításra törekedett az Apple, amikor a csomagolást megálmodták a cég tervezői. Kagylószerűen kinyitható, egy pakli kártyánál alig nagyobb műanyag dobozba került az iPod Touch harmadik generációja. Ebbe szűkösen ugyan, de elfért maga a lejátszó, az ikonikussá vált (távirányítós) fehér fülhallgató, a dokkoló és az USB-s töltő. Apropó, töltés: az Apple a régi telefonok rossz szokásához igazodva egyedi töltőcsatlakozót kapott, azaz egy hétköznapi USB kábellel nem lehet megetetni. Szerencsére nem mondható el ugyanez a fülhallgató-csatlakozóról: ide egy hagyományos mini-Jack aljzatot álmodtak a mérnökök, vagyis ennek cseréje nem jelenthet problémát.

Apple ipod touch

A fentieken túl egy pár oldalas, papíralapú rövid összefoglalót is kapunk az iPodhoz, amire szüksége is lesz annak, aki most vesz a kezébe ilyen készüléket először. Az érintőképernyős változat ugyanis már rég túlnőtt azon, hogy letöltünk rá pár zenét az iTunes-on keresztül, majd elindítjuk a lejátszást és felszállunk a buszra. Ennél sokkal intelligensebb a fekete előlapos, fém hátlapos készülék. Egyrészt ott a „hatalmas”, 3,5 colos (közel 9 centiméteres) LCD, melynek 480×320 pixeles felbontása révén igen részletgazdag látványban lehet része a felhasználónak. Ezt nem csak videók nézésére lehet használni, hanem akár internetezésre is: weboldalak olvasására (Safarin keresztül) vagy e-mailek küldésére-fogadására.

Ezeket is tudja
– hangvezérlés
– beépített Youtube-lejátszó és időjárás-előrejelzés
– navigáció
– gravitációs gyorsulásérzékelő
– integrált Nike + iPod támogatás

A nálunk járt iPod Touch 64 GB-nyi tárhelyet kapott, amiből 53 GB áll a zenerajongók rendelkezésére. Ekkora kapacitást szinte lehetetlen megtölteni csak zenékkel (vagy legalábbis ennyi dal megvásárlásához a felső tízezer közé kell tartozni); mire fel akkor a hatalmas memória? Nos, például videók nézésére: a készülék H.264 kodekkel készített MP4 és MOV állományokat is akadásmentesen tudja lejátszani. Emellett a vállalat App Store-jából letölthető programok tízezrei várják, hogy kipróbáljuk őket.

Apple ipod touch

Vitathatatlanul ez – vagyis a szoftverek telepítésének lehetősége – az egyik legnagyobb húzása a kis médialejátszónak. Játékokkal alaposan megtömve érkezett hozzánk készülék, már ezek végigpróbálgatása is „embert próbáló” feladat. Összesen 43 játékkal volt lehetőségünk szórakozni, köztük olyan örökbecsű darabokkal, mint a Lucasarts fejlesztette Secret of the Monkey Island, de olyan újdonságok is helyet kaptak rajta, mint a Guitar Hero és a Brother’s in Arms 2. Utóbbiak egyébként támogatják a korábban már említett multitaskingot, bár ennek a játékok alatt speciel sok értelmét nem láttuk.

Apropó, kezelőfelület! A hangerővezérlésen és a ki/bekapcsológombon kívül mindössze a Home gomb kapott rajta helyet: az LCD alatt elhelyezkedő, Apple-rajongók számára jól ismert homorú kezelőszervvel tudunk egy alkalmazásból kilépni. Ezt egyébként roppant gyorsan tehetjük meg: még a legakciódúsabb játékokból (Avatar, FIFA10 vagy GTA) is gyakorlatilag azonnal kilép a rendszer, el kell ismerni, hogy az Apple tökélyre fejlesztette a készülék reakcióidejét. Áll ez az egyszerre több érintést is kezelni képes érintőképernyőre is, bár az FPS játékok irányítását bizony szokni kell.

Apple ipod touch

A kezelés gyorsasága és egyszerűsége egyébként minden téren rányomja a bélyegét az iPod Touch-ra. A vezetékmentes hálózatra csatlakozás különösebb állítgatás nélkül (természetesen, ha szükséges, a jelszó megadásával) történik, a Safari is végtelenül egyszerűen használható. Az Apple mobilos környezetre optimalizált böngészője még a Google Chrome minimalista kezelőfelületénél is egyszerűbbre sikerült, anélkül, hogy ez a használat rovására ment volna. Ezt a négy funkciót (zene, videók, böngésző, alkalmazásbolt) amúgy annyira fontosnak tartották kihangsúlyozni a mérnökök, hogy a Home képernyő alján mindig megtalálhatók, akárhányat is lapozunk az alkalmazások között.

Körülbelül másfél napig lehet folyamatosan zenehallgatásra használni az iPod Touch-ot, illetve hat órán keresztül lehet rajta videót nézni. Ez utóbbi nyilván dinamikusan változhat, függően attól, mekkora fényerőt használunk, és hogy Wi-Fin keresztül, Youtube-ról nézünk egy klipet, vagy offline állapotban tapadnak szemeink a képernyőre. Viszonylag gyorsan feltölthető a készülék akkor is, ha teljesen lemerült: mérésünk szerint szinte percre pontosan két órát vett igénybe az akku 0-ról 100 százalékra töltése.

Apple ipod touch

Teljesen szubjektív módon két negatívumot tudok csak felsorolni az iPod Touch-csal szemben. Az egyik az ára – a kis készülék nagyjából 100 ezer forint körül kelleti magát a boltokban (lehet kapni 90 és 110 ezer forintért is). Ezt én személy szerint egy zsebre rakható médialejátszóért – függetlenül attól, hogy mennyit tud – soknak tartok. Az ár ugyanakkor csökkenhet, hiszen a nyakunkon vannak az új változatok, melyeket várhatóan a héten jelenti be az Apple.

A 115 grammos készülék másik „hiányossága”, hogy „késett” 25 évet. A generációmba tartozók gyerekkorukban megőrültek a kvarcjátékokért (már ha hozzá tudtak férni), így talán nem meglepő, hogy a mobiltelefonos játékok megjelenésével előbújó retró érzés elemi erővel tört felszínre bennem az Apple készülékének nyomkodása közben. Nem titkolom: irigylem a mai gyerekeket 🙂



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés