Connect with us

Hirdetés

technokrata

Elárulnak bennünket az érintőképernyős telefonok

Kütyük

Elárulnak bennünket az érintőképernyős telefonok

Maszatol az ujjunk, és ez végzetes hiba lehet a mobilunk biztonságára nézve.

Korunk kommunikációs eszközeit kézbe véve mi a legelső, amivel szembesülünk? Ottmarad rajtuk az ujjlenyomat. A gyártók ugyanis előszeretettel alkalmaznak fémes vagy lakkozott felületeket, ezek pedig mintha vonzanák az ujjbegyeinken levő parányi zsírt. Különösen igaz ez az érintőképernyős készülékekre: a kijelzők (vagy legalábbis a rajtuk levő védőfóliák) pillanatok alatt olyanná válnak, mintha meztelen csigák adtak volna rajta randevút egymásnak.

HTC ujlenyomatokkal.jpg

Nemrég kiderült, hogy nem csak esztétikailag okoz bosszúságot a jelenség, hanem komoly biztonsági kockázatot is rejt. A Pennsylvaniai Egyetem kutatói szerint az Android alapokra épülő telefonok meghackelhetők az ujjlenyomatok révén. Google Nexus One és HTC G1 mobilokkal kísérletezve jöttek rá a szakemberek, hogy a grafikus jelszóvédelmi rendszer kicselezhető: a felületen visszamaradt maszat felhasználó a gyakran vagy nemrég megérintett területek felfedéséhez.

És ehhez még csak űrtechnológiára sincs szükség: bárki által elérhető kamerák és lámpák segítségével képeket készítettek az érintőképernyőkről, majd egyszerű fotószerkesztő alkalmazással kielemezték az eredményt. Megdöbbentő eredményre jutottak: a kutatók a vizsgál telefonok több mint 90 százalékánál képesek voltak felfedni az eszközt védő jelszó-mintát, és ehhez többnyire elég volt az LCD-ről készített fénykép kontrasztjának megnövelése.

Rájár a rúd az okostelefonokra, különösen a Google operációs rendszerét használókra. Alig telt el egy nap ugyanis az Android előző fiaskója óta: amint arról mi is írtunk, a platform SMS-ben támadható. További részletek itt olvashatók.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés