Connect with us

Hirdetés

technokrata

Adatátvitel internet nélkül

Kütyük

Adatátvitel internet nélkül

Semmi nem állíthatja meg a digitális tartalmakat – rádióval „interneteznek” Afrikában.

Egy pár éve indult útjára az OLPC (One Laptop Per Child) program azzal a céllal, hogy – elsősorban a 3. világ – általános iskolai nebulóinak olcsó laptopot biztosítson, hozzájárulva ezzel a digitális írástudás megszerzéséhez. A helyzet azonban az, hogy ezekben a régiókban tipikusan nincs internet elérés, így ugyan diák PC-je van a gyerekeknek, azonban se ők, se a tanítóik nem juthatnak hozzá friss információkhoz.

Internet nincs, AM rádió van
Az Imagine Cup világdöntőjére érkezett új-zélandi OneBeam csapat ötletes megoldása azon a felismerésen alapszik, hogy mára már nincs a földgolyónak olyan lakott szeglete, ahová legalább a hagyományos rádiós műsorszórás el ne jutna. Kidolgoztak egy olyan rendszert, amellyel a digitális tartalmakat (jelenleg csak szöveget) rádiójelekké alakítják, és megadott frekvencián azt, mint rádióadást sugározzák.

Imagine Cup 2010 OneBeam csapat.jpg

forrás: IOT Portál

Az eldugott kis faluban nem kell mást tenni, mint „műsoridőben” a közönséges AM/FM rádiót a minilaptophoz csatlakoztatni, és az adást (akár automatikusan) venni. A kódolt jeleket a srácok által írt – egyébként szabad forráskódú – program visszaalakítja az eredeti digitális tartalommá. Módszerüknek köszönhetően nem csak eszközt, de frissülő tudást is kaphatnak az OLPC program résztvevői.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés