Connect with us

Hirdetés

technokrata

Gázszivárgás – riaszt a mobiltelefon

Kütyük

Gázszivárgás – riaszt a mobiltelefon

Vegyi hatóanyaggal rendelkező pusztítóeszközök jelenlétére figyelmeztethetnek a mobil készülékek.

Az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Minisztériuma négy, mobiltelefonokat fejlesztő vállalattal kezdett tárgyalást egy speciális eszköz létrehozása végett. Célul tűzték ki, hogy a kommunikációs készüléknek – alapvető feladatai mellett – képesnek kell lennie veszélyes, mérgező vegyi összetevők érzékelésére, és „helyzet” esetén figyelmeztetnie kell tulajdonosát. Sőt, egyúttal akár a hatóságokat is tájékoztathatja; több készülék így adhat viszonylag pontos képet egy vegyi jellegű incidensről a katasztrófa-elhárításnak.

Tervek szerint egy éven belül nagyjából 80 prototípus készülék áll majd rendelkezésre, melyeket különböző anyagokkal tesztelnek. Az amerikai minisztérium a teszt során szeretné kiválasztani azokat a telefonokat, amelyek képesek a véletlenszerű gázszivárgástól kezdve a terroristatámadás eredményeként bekövetkező mérgező anyagok bevetéséig minden fontosabb biztonsági esemény érzékelésére.

Részt vesz a fejlesztésben a NASA is: az űrhivatal saját technológiáit kínálja fel, melyek többek között vegyi anyagok érzékelésére és levegőminőség felmérésére használhatók. A bogarak kitinpáncéljának működési elvét használó „szilícium orr” nagy szolgálatot tehet a mobil érzékelők kifejlesztésében; a szilícium részecskék szivacsszerű struktúrába rendezve ugyanis képesek különböző toxinmolekulák felismerésére.

Habár a feladat közel sem lehetetlen, eddig ismeretlen terepen kell helyt állniuk a gyártóknak. Tervezés- és erőforrásbeli nehézségek miatt el fog tartani egy ideig, amíg összeáll egy használható készülék. Ha azonban egyszer kész lesz, nem kizárt, hogy széleskörű felhasználására is sor kerülhet. Az USA Nemzetbiztonsági Minisztériuma szerint a technológia választható lehetőségként elérhető lenne a telefonokhoz, az így szerzett adatok továbbítása pedig anonim módon zajlana.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés