Connect with us

Hirdetés

technokrata

Mobiltelefonnal az Alzheimer-kór ellen

Kütyük

Mobiltelefonnal az Alzheimer-kór ellen

Hasznos is lehet a sugárzás.

Gyakorlatilag amióta léteznek mobiltelefonok, azóta folyik a nyílt vita, vajon ártalmas-e az emberi szervezetre a készülékek által kibocsátott sugárzás. Itt a Terminal hasábjain is beszámoltunk már az ezzel foglalkozó tudományos kutatásokról (néhány példa), melyek hol bebizonyítani, hol cáfolni vélték egészségkárosító hatását. Ezúttal egy kicsit más szemszögből vizsgáljuk a sugárzást: nemrég kiderült, hogy gyógyító hatással is bírhat.

A Dél-Floridai Egyetem kutatói 96, genetikailag módosított kísérleti egeret használtak vizsgálatukhoz. Az állatok DNS-ét úgy változtatták meg, hogy azok automatikusan Alzheimer-kórt hozzanak létre. A betegségre fogékony egereket ezután ugyanannak az elektromágneses sugárzásnak tették ki, mint amilyeneket napjaink mobiltelefonjai bocsátanak ki. 918 MHz frekvencián naponta kétszer, alkalmanként egy órán keresztül kaptak dózist az egerek, és mindezt kilenc hónapon át folytatták velük a kutatók. Ez az adag emberi mértékkel mérve több évtizednyi sugárzásnak felel meg.

Több eredménnyel is szolgált a vizsgálat. Az öregebb egerek agyában elméletileg már jelentős mértékben kellett volna jelen lennie béta-amiloid lerakódásnak. Ez a protein akkor gyűlik fel az agyban, amikor a szervezet Alzheimer-kórban szenved. Ennek ellenére alig találtak erre utaló nyomokat a kutatók, sőt, a kontrollcsoporttal szemben, a „mobiltelefonáló egerek” egy kicsit jobban emlékeztek a dolgokra. A fiatalabb egereknél pedig semmilyen memóriabeli romlást nem tapasztaltak, az egyedek védettnek tűntek az Alzheimer-kórral szemben.

Meglepve tapasztalták az amerikai tudósok a fentieket, hiszen kísérletüket abból a célból folytatták, hogy bebizonyítsák: a jelentős mennyiségű sugárzás felgyorsítja az Alzheimer-kór kialakulását és lefolyását. Ugyanakkor ebből nem szabad messzemenő következtetéseket levonni az emberi agy tekintetében, hiszen számos eltérés van egy egér és egy ember központi szerve között. Viszont az eredmények további vizsgálatok előtt nyithatják meg az utat, melyek egyszer az időskori lakosság jelentős részét érintő betegség alternatív gyógymódjához vezethetnek.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés