Connect with us

Hirdetés

technokrata

Utazzon a Holdra ön is!

Kütyük

Utazzon a Holdra ön is!

Unja a Földközi tengert, a karibi térséget vagy a Seychelle-szigeteket? Kattintson!

A fejlett országok állampolgárainak életéhez hozzátartozik az évenkénti egy (szerencsésebbeknek több) nyaralás, más államokba való utazás. Európában nyáron többnyire a Földközi tenger és környéke a legnépszerűbb, míg télen az Alpok hegyoldalai kínálnak síelési terepet az aktív pihenésre vágyóknak. A kontinens keleti felében azonban az emberek többségének még mindig csak vágyálom egy nagyobb utazás, nem csoda, hogy régiónkban különösen népszerűek a nyaralással kapcsolatos tartalmak. Ezek ugyanis többnyire nem kerülnek semmibe az Interneten, mégis, kicsit úgy érezhetjük, hogy lábunkat a Fekete tenger nyaldossa Bulgáriában vagy a La Manche simogatja Flandriában, esetleg az Adria hűsíti Olaszországban.

Ezen népszerű szolgáltatások között van a Google Earth is, amely gyakorlatilag Földünk egész felszínéről tartalmaz műholdas felvételeket – némely nagyvárosról még utcaszintű nézetet is kínál. Ennek segítségével így ellátogathatunk például Párizsba, vagy, ha kedvünk tartja, a Kanári szigetekre. Az első Holdra szállás 40 éves évfordulóján azonban egy olyan érdekességgel lepte meg az amerikai vállalat az internetezőket, amit garantáltan még a leggazdagabbak sem élvezhettek élőben.

Tegnap bővítette a Google Earth térképszolgáltatását a keresőóriás, így a Windows-ra, Mac-re és Linuxra is elérhető szoftver immár Holdunkról is kínál látképeket. Olyan látképeket, amiket az ott járt űrhajósok készítettek, még 40 évvel ezelőtt. Ezeken többek között az emberi jelenlét nyomai is felfedezhetők: a Holdra ránagyítva előcsalogathatók a holdkompról és az Apollo program űrhajósairól készült felvételek. És nem csak fényképeket nézegethetünk: videoanyagok illetve szöveges tartalmak gazdagíthatják ismereteinket. Részletes információt kaphatunk például az összes, ember készítette robotikus eszközről, ami valaha is meglátogatta a Holdat

Ha tehát már unja Norvégiát, Görögországot vagy Tunéziát, akkor töltse a következő pár napot a Holdon! Ehhez nem kell mást tenni, mint a Google Earth eszköztárából kiválasztani a Holdat, majd a megszokott módon rá lehet nagyítani a felszínére. A baloldali panelen jelennek meg égi kísérünk információi, de ugyaninnen nyílik lehetőség – az „artifacts” fül kiválasztásával – a Holdra leszállt űreszközök háromdimenziós modelljeinek megtekintésére is.

Végül pedig kedvcsinálóként álljon itt egy videó:



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés